Skip to content

Posts from the ‘Tencuiala’ Category

4
Dec

Ceresit CD 24, o solutie pentru fisuri si crapaturi in beton

Daca intr-un articol anterior am discutat despre fisurile si crapaturile din tencuiala (vezi articolul), in acest articol vom discuta despre Ceresit CD 24, o solutie pentru fisuri si crapaturi in beton, material folosit atat pentru interior cat si exterior.

Ceresit CD 24  Ceresit CD 24

De ce recomand acest produs?! Iata cateva caracteristici:

 • contractii scazute;
 • pentru interior si exterior;
 • impermeabil;
 • rezistent la inghet-desghet si la agentii chimici emanati de catre armaturile de otel;
 • intarire rapida;
 • hidrofobic (nu absoarbe apa)
 • mineral;
 • modificat cu polimeri;
 • monocomponent;
 • lucralibitate foarte buna.

Materialul se afla in forma de praf in saci de hartie de 25 kg iar prepararea acestuia este destul de simpla: se pune mai intai apa curata intr-un recipient dupa care se adauga continutul din sac si se amesteca cu un mixter pana cand se obtine o pasta omogena. Raportul de amestec este o parte volum apa la 5 parti volum Ceresit CD 24 praf. Se lasa 3 minute dupa care se reia amestecarea mortarului.

Inainte de aplicarea materialului suportul va fi umezit cu apa. Daca se aplica mai multe straturi, timpul de aplicare dintre straturi nu trebuie sa depaseasca mai mult de 3 ore, in caz contrar, se asteapta 24 de ore dupa care se umezeste in nou suprafata. Nivelarea mortarului se va face cu o mistrie sau un fier de glet iar driscuirea cu buretele se face in termen de 10-45 minute.

Recomandare: mortarul Ceresit CD 24 trebuie protejat impotriva uscarii foarte rapide (soare, curenti de aer, etc.) dar si impotriva ploii pana la uscarea completa (aproximativ 24 de ore). De asemenea, Ceresit CD 24 nu trebuie amestecat cu alte agregate, aditivi sau lianti. si nu se recomanda gleturi sau tencuieli pe baza de ipsos peste acesta.

Spor la treaba!

like fb
20
Oct

O plasa din fibra sintetice optima pentru consolidarea cladirilor vechi

plase din fibre sintetice

Plase din fibre sintetice

Cu totii stim ca tehnologia este speranta viitorului, deci si in domeniul constructiilor avem parte de noi materiale si utilaje ce sar in ajutor manoperei, al timpului de executie, calitate, etc. In acest articol vreau sa va prezint o plasa din fibra sintetica polimerica ce poate fi utilizata in diferite faze de interventii pentru consolidarea cladirilor vechi. Din pacate, acest produs il puteti gasi deocamdata in Italia, mai multe informatii gasiti pe www.fibrenet.it

Descriere:

FRP – Fiber Reinforced Polymer face parte din familia materialelor pentru armaturi din fibre si pot spune ca este un produs final al fibrei de sticla, fibrei de carbon si fibrei aramid.

Folosire:

folosirea plasei pentru armatura Utilizarea unei plase din fibre sintetice acopera mai multe domenii dar pe noi ne intereseaza in acest articol doar domeniul constructiilor. In constructii este folosita in special la consolidarea peretilor, arcade, bolte si tavane garantand o rezistenta mecanica ridicata si limitand astfel o incarcatura mare de alte materiale pentru a ajunge la acelasi nivel de rezistenta mecanica. Plasa din fibre sintetice este compatibila cu tencuiala traditionala din nisip+var+ciment sau orice altfel de material; de exemplu multibat+nisip+ciment. Folosirea acestui tip de plasa este folosita in special pentru consolidari unde se foloseste tehnica tencuielei armate si inlocuieste cu succes plasa sudata. Plasa din fibre sintetice se foloseste atat la exterior pentru fatade cat si la interior pentru peretii portanti sau neportanti.

Avantaje:

 • Manipulare usoara in santier
 • Timp de lucru redus
 • Tencuiala armata de 3 cm grosime
 • Nu este necesar nici un fel de protejare al fierului
 • Nu rugineste

Acestea sunt avantajele care, cred eu, nu putem ramane indiferenti luand in considerare cele de mai sus din care rezulta un timp de lucru mult mai mic, economie in materialele pentru tecuiala si ignorarea fierului.

Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
2
Ian

Cum sa scap de igrasia din casa

igrasia din casaCu igrasia din casa, pivnita, soclu, etc se confrunta foarte multe persoane care locuiesc la bloc sau la curte.

Igrasia din casa: ce sa facem?

Pe langa sfaturile de genul aerisirea camerei in fiecare zi, multe solutii vin si din partea materialelor din constructii. Astazi voi aborda una dintre el si anume tencuiala hidroizolanta.Pe piata romaneasca exista destule firme de la care puteti achizitiona acest tip de tencuiala, eu nu voi face reclama la nici o astfel de firma si voi generaliza doar, urmand ca voi sa alegeti produsul pe care il doriti de la firma in care aveti incredere.

De obicei, tencuiala hidroizolanta vine ambalata la saci de hartie, fiecare sac cantarind 25 kg. Daca peretii sunt mai vechi si au mai fost tencuiti, se elimina tencuiala veche si suprafata se curata foarte bine de praf. Se amestaca tencuiala praf cu apa, cu ajutorul mixterului, se lasa circa 5 minute dupa care se reia amestecarea, in felul acesta se elimina toate bulele de aer. Deoarece materialul contine si ciment in compozitia sa, timpul de punere in opera este de trei ore de la prepararea pastei. Se vor aplica atatea maini cat vor fi nevoie pentru indreptarea peretelui, pentru fiecare mana sa nu se depaseasca grosimea de 10 mm.

In rest, daca vrei sa stii si detaliile aplicarii pe perete si care sunt pasii de urmat, citeste si articolul de pe acest site: Tencuiala.

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
10
Dec

Tencuielile decorative pentru exterior si nu numai

tencuielile decorative Tencuielile decorative acrilice pentru exterior sunt pe baza de rasini acrilice in dispersie apoasa si materiale de umplutura cum ar fi: cuart de diferite granulatii, calcita si dioxid de titan.

Produsele se folosesc de obicei la tencuielile zidariei exterioare, betoane, garduri, etc., dar pot fi folosite si la interioare. Peliculele asigura durabilitate fara modificarea culorii sau al aspectului chiar si in conditii atmosferice dure in timp – ploaie, ger, zapada, vant.

Tencuielile decorative sunt disponibile ca tencuieli minerale – care se amesteca cu apa – si tencuieli pe baza de rasini – gata preparate pentru utilizare. Ambele tipuri de tencuieli exista in multe variante, ele diferentandu-se in functie de granulatie.

tencuielile decorative Tencuielile decorative cu granulatie pana la 2 mm sunt denumite tencuieli structurate, acestea pot fi aplicate cu trafaletul sau ca vopsea. Tencuielile decorative cu o granulatie intre 2-5 mm sunt numite tencuieli frecate si se utilizeaza de regula la peretii exteriori. Tencuielile decorative le gasim albe sau colorate gata de prelucare, dar, alternativ putem colora tencuielile minerale cu pigmenti minerali, iar tencuielile pe baza de rasini cu coloranti normali. Asta nu inseamna ca tencuielile decorative nu pot fi vopsite dupa uscarea completa, folosind vopsea de dispersie sau pot fi tratate cu o glazura pe baza de ceara – pentru efecte de culoare se poate aplica glazura cu un burete.

tencuielile decorative Tencuielile decorative

Tencuielile decorative minerale sunt reprezentate de praf de piatra gata preparat pentru tencuieli de grund, uscate cu abraziune uniforma, de pe care s-a inlaturat praful si care prezinta totodata rugozitate suficienta. In momentul in care v-ati decis sa incepeti aplicarea tencuielei, este bine sa stiti ca peretele trebuie udat cu cateva ore inainte, dar trebuie sa tineti cont si de conditiile atmosferice din acel moment. Materialul se intinde cu gletiera si se indreapta cu dreptarul sau prin actiune mecanica. Pentru asigurarea unei culori uniforme este bine sa se foloseasca material din aceesi sarja. Materialul, praf, se amesteca bine cu aproximativ opt litri de apa, pentru aceasta operatiune fiind recomandata o betoniera. Ca reusita sa fie deplina, este indicata aplicarea a doua straturi din solutia obtinuta.

Tencuielile decorative minerale au avantajul ca au o durata foarte mare de viata si sunt reziste la conditii de intemperii.

tencuielile decorative Tencuielile decorative acrilice constituie o dispersie apoasa de rasini sintetice cu umpluturi minerale si pigmenti. Acest tip de tencuiala se clasifica in functie de granulatie si textura. Cu cat granulatia este mai mare cu atat consumul de material pe metrul patrat creste. Dintre cele mai importante avantaje ale acestui material gasim impermeabilitatea, posibilitatea colorarii in foarte multe nuante, obtinerea a diferite texturi: conglomerat, zgariat, scoarta de copac, etc. Pentru aplicare, produsul gata preparat se amesteca cu un mixer electric. Se aplica un strat la grosimea granulelor, cu ajutorul unei gletiere , care se tine in pozitie oblica. Inainte de aplicare, ne asiguram ca suprafata de suport este curatata dupa care se grunduieste sau amorseaza. Aplicarea tencuielilor acrilice se face pe loc umed si fara intrerupere, pentru a se evita formarea nadelor.

Scule necesare:

1. malaxor electric

2. vas, bidoane

3. mistrie

4. drisca de plastic

5. gletiera

6. mistrie ascutita/de colt

7. gletiera pentru colturi interioare si exterioare

8. dreptar de lemn sau aluminiu

9. trafalet din lana de miel naturala

10.pensula

11.trafalet decorativ

12.tampon aplicator/burete

tencuielile decorative

Tencuielile decorative

 

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
19
Noi

Tencuiala clasica: prepararea mortarului si aplicarea pe perete

fig.001

Tencuiala clasica

Mortarele pentru tencuiala clasica necesita o modaliate de aplicare care, oricat de bine ar fi explicata teoretic, nu poate fi eliminata necesitatea unei ucenicii in santier, sub supravegherea si alaturi de meseriasi mai vechi. Indiferent ca este vorba despre tavan sau perete, suprafetelor ce urmeaza a fi tencuite li se aplica o amorsa numita sprit. Aceasta este o zeama de ciment ceva mai consistenta si se aplica prin aruncare cu canciocul. Spritul este recomandat in special suprafetelor lucioase de beton, caramida si in special BCA, deoarece astupa o parte din vaporii materialului, care constituie factorul determinant al higroscopicitatii excesive (absorbtia umezelii). In lipsa spritului, zona de contact intre tencuiala proaspata si perete se usuca aproape instantaneu afectand puternic aderenta.

Cum aplicam tencuiala clasica

fig.002

Dupa aplicarea amorsei, dar nu imediat, se trece la aplicarea stalpilor de nivelare. Acestia sunt niste benzi verticale de mortar aplicat pe pereti cu latimea de 15-25 cm. Pe un singur perete vor exista cel putin doi stalpi de ghidare. Verticalitatea acestora se asigura cu ajutorul firului de plumb sau al polobocului (nivela cu bula de aer). Dupa intarirea mortarului din stalpi se trece la tencuirea intregului perete dintre ghidaje, inainte ca materialul sa se intareasca, surpulsul de material se elimina cu ajutorul unui dreptar de aluminiu sau o rigla de lemn, lasand astfel suprafata neteda. Tot mortarul cazut pe jos sau de pe dreptar poate fi repus in lada cu material, se stropeste cu apa si se refoloseste.

Tencuiala clasica exterioara de calcane, poduri, grajduri este considerata tencuiala bruta, se aplica intr-un singur strat de aproximativ 2 cm grosime. Marimea nisipului folosit poate ajunge pana la 7 mm dar numai in amestec cu nisipuri mai fin granulate.

Tencuiala clasica exterioara pentru fatade si incaperi se executa in doua straturi: primul avand grosimea de 8-15mm si continand nisip cu granulatie de 0-3mm este denumit grund. Peste acesta se aplica un strat mai fin denumit tinci care are o grosime de aproximativ 5mm si o granulatie a nisipului din compozitie de 0-1mm (nisip cernut). Peste tinci, suprafetele vor fi varuite sau zugravite. Pentru o suprafata mult mai neteda, peste grund se va aplica un strat de glet in locul tinciului. Acesta este o pasta vartoasa obtinuta din amestecarea energica dintre var si ipsos. Astazi, se utilizeaza din ce in ce mai rar tencuiala clasica, adevaratii meseriasi fiind la pensie (tatal meu are peste 40 de ani pe cartea de munca doar zidarie si tencuiala). Au inceput sa fie folosite tot mai mult amestecurile de ciment-var-aditivi ambalate in saci si carora li se va adauga nisipul si apa necesare.

tencuiala clasica

fig.003

 

fig.004

Prepararea mortarelor pentru tencuiala clasica

Este recomandabil ca pentru prepararea mortarului sa se foloseasca betoniera mobila de santier. Ordinea de introducere in betoniera a compozitiei este urmatoarea:

 • o parte din apa de amestec care trebuie sa fie potabila altfel, pot aparea eflorescente daunatoare si inestetice
 • componentele solide ( liantul/liantii + nisipul); se omogenizeaza prin malaxare
 • se adauga restul de apa

Pretul pentru panopera pe metrul patrat la tencuieli, pret cu care lucram noi este de 12 ron. Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
28
Sep

Cum reparam crapaturile si fisurile din pereti

fisurile din peretiFisurile din pereti sau crapaturile sunt problemele cotidiene cu care se confrunta majoritatea dintre noi,  care au platit meseriasi sa le acopere iar ele au reaparut. Motivele pentru care apar aceste fisuri sunt diverse si poate fi invinuit oricine pentru aceste daune si am sa va dau cateva exemple:

 1. daca inainte de a se tencui nu s-a udat sau nu s-a dat cu șpriț pe perete
 2. nu s-a curatat de praf si nu s-a dat cu amorsa inainte de a gletui peretele
 3. casa se afla intr-o zona cu trafic intens sau in vecinatatea cailor ferate

Cum reparam fisurile din pereti

In general, reparatia se incepe cu indepartarea materialului care cedeaza, aceasta etapa facandu-se cu un spaclu dupa care se curata bine de praf cu o perie sau un penson si se aplica un fixativ(amorsa) pentru tencuieli.

Finisarea peretelui se face tinand cont de tipul de perete: exista produse cum ar fi chitul acrilic care are propietate de a nu se retrage si de a fi elastic, poate fi vopsit si poate fi lucrat ca un glet normal.

Pentru crapaturile mai mari se foloseste plasa de fibra inainte si se aplica chit sau glet pe baza de ciment, dar vom intelege mai bine din fotografiile de mai jos:

1. O tencuiala intacta cu o mica fisura este refractara la interventii cu materiale clasice; mai indicate sunt umplerea acestora cu materiale elastice ce rezista la dilatatii

2. Prima operatie de efectuat in privinta reparatiei este, straniu dar adevarat, largirea crapaturii pana se ajunge la caramida: astfel se evita lasarea golurilur in umplutura iar stratul de chit se va ancora si va face o mai buna priza.

 3. Tubul de chit acrilic sau poliuretanic se monteaza pe un pistol pentru silicon. Ciocul se taie cat mai spre varf posibil pentru a -l face sa ajunga cat mai in profunzime . Surplusul de chit se sterge cu un spaclu.

4. Tehnica tencuielii armate ne permite de protejare mai eficace crapaturile mai mari. Primul strat de tencuiala ne permite lipirea bandei ( cea folosita pentru gips-carton) iar cu cea de a doua mana finisam si terminam lucrarea.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...