Cum se inlocuieste o placa (gresie) dintr-o pardoseala

Salut prieteni, cum se inlocuieste gresia atunci cand vi s-a intamplat sa scapati ceva pe jos si sa o crapati? De obicei, cand se pune in opera noul paviment, se achizitioneaza cu 1-2 m2 mai mult si ceea ce ramane se doseste undeva ramanad ca rezerva tocmai pentru astfel de situatii.

Cum se inlocuieste gresia

Inlocuirea placilor de gresie nu este chiar asa de dificila, iar indicatiile pe care le voi da astazi merg pentru orice tip de pardoseala, exceptie facand doar marmura si granitul. Pentru acestea doua din urma va recomand sa chemati un specialist. Dar sa trecem la treaba:

Sa presupunem ca sunt crapate trei sau patru bucati (in cazul nostru, gresie). Gresia poate fi montata pe pardoseala in mai multe feluri, dar noi vom lua doua exemple mai comune asa cum se vede in imginile din fig. 01 si fig. 02.

cum se inlocuieste gresia

fig.01; gresie asezata pe fila dreapta

 

fig.02; gresie asezata in tip “zidarie”

Prima operatiune pe care o facem este scoaterea placilor sparte, fara a dauna insa gresia aflata in vecinatate; pentru aceasta nu se v-a folosi in nici un caz ciocanul si dalta pentru a nu ciobi marginile gresiei bune.

 

Se v-a folosi un polizor unghiular (flex) ( fig. 03) mic de 110 mm pe care se monteaza un disc diamantat ce are grosime de 2 mm.

polizor unghiular

fig.03; polizor unghiular

Trebuie de asemenea sa ne procuram un dreptar destul de lat pe care il vom pune peste gresia buna, astfel, atunci cand vom taia pe langa ea sa nu o atingem, deci nu o vom strica.

Se v-a taia de jur imprejurul bucatilor ce trebuiesc scoase cu ajutorul flexului dar, o mare atentie trebuie sa o acordam de a nu afunda prea tare panza in ciment (sapa de beton), deoarece dedesubt s-ar putea afla cabluri sau tuburi de apa si/sau incalzire.

Tot cu polizorul unghiular se taie un patrat pe mijlocul placii de inlocuit.

Abia acum vom folosi dalta si ciocanul pentru a scoate bucatile ce nu mai sunt de folos. Se incepe din centru spre exterior si se repeta aceasta operatie pentru fiecare placa daunata pana nu mai ramane nici un ciob.

Cu ajutorul spaclului se curata bine locul de materialul cu care au fost prinse gresiile, asta in cel mai fericit caz. Se poate intampla ca sapa de dedesubt sa fie si ea sparta si in acest caz v-a trebui sa curatam bine locul. In nici un caz nu se pune adeziv in locul sapei. Se pregateste un dreptar de lemn pe care il vom cresta la capete asa cum se vede in fig. 04.

dreptar-lemn

Se v-a pregati o galeata de material: nisip, ciment si apa, se v-a umezi bine locul cu apa si se intinde mortarul cu ajutorul unei mistrii. Surplusul de material se v-a scoate cu ajutorul dreptarului de lemn, capatele vin pe gresia veche iar scobitura v-a indrepta betonul.

Se lasa materialul sa se intareasca dupa care se unge atat pe placa cat si pe sapa cu adeziv special pentru gresie si se fixeaza.

Se prepara putin chit sau ciment alb  si se intinde pe rosturi, se lasa putin sa se usuce si se sterge cu o carpa uscata.

In cazul in care va viziteaza un faiantar, nu isi v-a da seama de lucrarea pe care ati facut-o. 😉

Pretul pentru inlocuire gresie sau faianta este la bucata, pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.


Cum se inlocuieste o placa (gresie) dintr-o pardoseala
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments