Skip to content

Posts from the ‘Montarea gips-cartonului’ Category

15
Feb

Cum se monteaza sanitarele in baie daca peretii sunt din gips carton

Montajul sanitarelor in gips carton

montajul sanitarelor in gips carton

fig.01 Schema dispozitiv de prindere obiecte sanitare

In fig.01 am creat o schita in care se poate vedea sistemul de prindere al unei chiuvete pe montantii speciali pentru gips carton. Montajul sanitarelor in gips carton nu este un articol pentru mesterii instalatori care cu siguranta stiu despre ce este vorba, ci pentru beneficiarii care construiesc sau fac renovari in case si care vor sa creeze mai mult spatiu si astfel au posibilitatea ridicarii unor pereti de 10 cm grosime din gips carton (verde, special pentru umezeala) dar nu au incredere ca gips cartonul poate sustine greutatea sanitarelor.

In imaginile de mai jos am sa va arat cateva exemple practice, lucrari executate de mine – doar partea cu gips cartonul si imbracarea acestuia cu faianta, lasand instalatiile pe mana celor calificati pentru aceasta – si tin sa va zic totodata ca dupa montarea tuturor obiectelor sanitare, nu se vor vedea nici un fel de tuburi, tevi, etc. Ideea ca acestea sunt ingropate in perete si s-ar putea sparge, astfel veti avea daune, este gresita si este impusa de acei mesteri care ori nu lucreaza la adevarata valoare ori va incaseaza acelasi pret pentru tevi aparente care se lucreaza mai usor.

montajul sanitarelor in gips carton

Dupa cum se poate vedea din cele doua figuri de mai sus, profilele “CD” pentru peretii despartitori sunt dotate di fabrica cu gauri la ambele capete, gauri prin care se pot trece cu usurinta atat cablurile pentru electricitate cat si tuburile sau tevile pentru instalatiile sanitare. Asadar, dupa ce s-a montat scheletul metalic, se placheaza cu gips carton peretii exteriori, am lasat sa isi faca instalatorul si eventual electricianul treaba dupa care imi reiau munca.

In concluzie: folositi gips cartonul pentru ca este un material foarte usor de folosit, este si usor ca masa de greutate si multe alte avantaje pe care eu le-am descris deja in “Avantajul montarii gips cartonului”

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
19
Dec

Cum se realizeaza o biblioteca din gips-carton

biblioteca din gips carton  Salut prieteni, astazi vom crea o biblioteca din gips carton. Cu totii stim ca in ultimii ani, gips-cartonul, care este un material inventat si adus din America , a suportat tot mai multe campuri de utilizare multumita caracteristicelor tehnice din punct de vedere al  adaptabilitatii, flexibilitatii si  simplitatea punerii in opera, putand fi astfel utilizat in sectorul constructiilor pentru crearea de pereti despartitori si tavane suspendate. Dar astazi, odata cu tehnologia ce a avansat -scule si unelte- si a ideilor arhitectilor pentru utilizarea spatiului, gips-cartonul este folosit cu succes in amenajarile interioare, de la creare de dulapuri la suporturi TV, de la arcuri la coloane in gips-carton, de la rafturi la librarii etc.

Biblioteca din gips carton

Ca sa construim o biblioteca din gips carton trebuie sa trecem prin mai multe faze.

Proiectul

Asa cum am mai spus si in alte articole, proiectul este foarte important chiar si atunci cand vrei sa iti renovezi casa si trebuie sa faci anumite modificari. Iata ca si astazi avem nevoie de un proiect, elaborat chair si de noi neavand nevoie de un specialist; v-a trebui sa se tina cont de spatiul care este la dispozitie si de cantitatea si tipologia cartilor pe care libraria le v-a ospita, astfel incat sa se stabiliesca profunditatea acesteia, inaltimea si marimea camerelor. Excluzand celelalte motivatii, scopul librariei in gips-carton este realizarea acesteia pe masura cartilor ce o vor contine.

Ustensile necesare

Printre sculele necesare, cele care sunt indispensabile realizarii librariei sunt: foarfece pentru taierea profilelor; cutter pentru taierea gips-cartonului; creion; dreptar; vinclu; metru; rotopercutor; infiletanta; nivela cu bula; burghiu pentru fixarea structurii cu holsuruburi; spacluri; smilgher; trafalete si pensoane.

Procedura

1. Cu desenul si un calculator in mana se stabilesc metri liniari respectiv metri patrati de profile si de panouri de gips-carton ce trebuie cumparate. In functie de acesti metri se vor achizitiona si holsuruburile, suruburile pentru gips-carton, etc.( vezi montare gips-carton).

2. Dupa avem tot necesarul la dispozitie, scule si materiale, urmarind proiectul, incepem cu taierea profilelor metalice, deci, trecem la ansamblarea structurii portante fixand-o pe perete cu ajutorul diblurilor de marime adecvata, de exemplu diametrul 12mm x 80mm lungime, in functie de grosimea peretelui.

3. Odata ce am fixat structura portanta pe perete, se fixeaza panourile de gips-carton care vor fi taiate la masura justa.

4. Nu mai ramane decat chituirea sanfrenurilor (rosturile dintre panouri) si a colturilor dupa ce s-a adaugat banda. Dupa uscarea chitului se smirgheluiesc micile denivelari ramase, se amorseaza si se vopseste cu var lavabil sau orice altceva doriti.

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
16
Oct

Cum fructificam spatiul din locuinta noastra: crearea unui hol in salon

fig.1, Intrare principala in salon

Nu putine sunt apartamentele care au intrarea de afara direct in salon (fig.1), ceea ce face sa fie cam neplacut uneori deoarece putem fi deranjati atunci cand ne uitam la televizor sau facem alta activitate iar la usa isi face aparitia postasul sau alta persoana inopinanta.

Crearea unui hol in salon

Solutia pe care o avem la indemana este crearea unui hol in salon, de aceea, intre stalpul din stanga imaginii (fig.1) si distanta dintre usa de la intrare si calorifer vom crea un zid despartitor cu o fereastra la o treime distanta dintre tavan si podea (fig.2).

crearea unui hol in salon

fig.2, creare zid despartitor

Deoarece am micsorat din spatiul salonului, pentru a da impresia de largime, am coborat inaltimea holului prin crearea unui tavan din gips-carton pe care se vor monta ulterior cateva spoturi pentru a ilumina incaperea. La libera alegere a clientului, pe peretele frontal se poate realiza un mobilier din gips carton ca suport pentru televizor ( vezi articolul).

Dupa montarea gips-cartonului se pune banda pe toate rosturile (sanfren) dintre placi, inclusiv pe olnita (coltul dintre tavan si perete), dupa care se trece la chituire, slefuire si varuire.

Pretul pentru o astfel de lucrare pretul se face la corp aparte, fiind mai mare decat la metru patrat deoarece apartamentul este locuit iar deranjul trebui sa fie minim si curatenia la locul de munca exemplara.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
14
Oct

Cum fructificam spatiul din locuinta noastra: crearea unui birou in salon din gips carton

Salut prieteni, vom incerca astazi sa creem un zid despartitor din gips carton intr-un salon care pe de o parte v-a fi utilizat ca si birou iar cealalta parte va fi utilizata ca mobilier pentru televizor si accesoriile necesare acestuia ( dvd-player, tunner, boxe, etc.).

zid despartitor din gips carton

fig.2, o parte folosita ca mobilier-suport pentru televizor

zid despartitor din gips carton

fig.1, O parte folosita ca birou

 Zid despartitor din gips carton

Am fost sunat de un prieten al unui client ce m-a recomandat si dupa ce ne-am intalnit mi-a aratat un salon foarte larg in care avea si un birou la care lucra zi de zi si vroia o schimbare in sensul de a nu fi deranjat de musafiri cum ar fi prietenii celor doi fii ai sai pe care ii primea tot in aceeasi incapere. Dupa ce am discutat indelung pentru a intelege exact cam ce si-ar dori clientul, am luat masurile necesare si am intocmit mai multe planuri de atac. Clientul meu ar fi dorit un zid despartitor iar in partea frontala sa incastreze un televizor, iar in spatele zidului un birou, adica un loc mai intim unde sa poata lucra fara sa fie deranjat. Ok, dupa mai multe desene m-am intalnit din nou, iar alegerea pe care el a facut-o a fost un zid in “scara”.

fig.3

Am cumparat materialele necesare si m-am dat la lucru: zidul creat are grosime de 20 cm iar iar biroul 70 cm. Pentru a profita de fiecare centimetru am creat si cateva casete in perete nise ce folosesc la depozitarea cartilor, dvd-urilor, etc. (fig.3), iar la capatul peretelui a fost creat un picior suport pentru o statuie de aproximativ 80 kg, picior ce a fost intarit cu lemn.

fig.4

Spatele locului in care a fost montat televizorul a fost si el intarit cu un panou de lemn, lasand-u-se loc insa pentru cablurile ce vor trebui sa intre la TV, iar dedesupt am creat un loc pentru accesorii lasand si aici gaurile de rigoare ce vor deveni invizibile dupa instalarea aparatelor (fig.4).

Am profitat de fiecare centimetru al zidului si am creat cinci nise pentru depozitare de diferite obiecte utile intr-un birou

Am eliminat debaraua si usile acesteia si am creat doua rafturi, devenind astfel mult mai estetic locul

biroul are trei locuri iar la capatul acestuia statuia de marmura cantareste 80kg

zidul a fost creat in forma de scara dan un aspect placut dar si util in acelasi timp. Gaurile, prisele si cablurile vor deveni invizibile dupa montarea aparatelor

 

 

 

 

like fb
13
Oct

Cum se monteaza gips cartonul

rigips

fig.01; montarea gips-cartonului pe profil metalic

Rigips? De fapt e gips carton!

Salut prieteni, foarte multi dintre noi confundam gips-cartonul cu Rigips, care este producător de sisteme de construcții pe bază de gips-carton și ipsosuri din Romania, parte a grupului francez Saint-Gobain, care are din 1995 o fabrica deschisa la Turda. La fel ca Rigips sunt si Lafarge Arcom Gips(parte al grupului francez Lafarge) si Knauf Gips și Norgips, firme controlate de grupul german Knauf. O alta confuzie care se face de catre unii meseriasi este aceea ca pentru tavan se foloseste placa de 9,5 mm grosime (deoarece este mai usoara la ridicat probabil), in timp ce pentru pereti se foloseste cea de 13 mm grosime; acest lucru este total eronat deoarece exista si placi de 6 mm grosime iar acestea sunt folosite de fapt pentru mobilierele din gips carton sau acolo unde ne lipseste dimensiunea respectiva ca profunzime (de 9 sau 6mm). Imi pare bine ca am clarificat aceasta “dilema” si putem porni linistiti la drum cu montarea gips-cartonului pe profile metalice.

 Scule necesare

Pentru a porni la atac trebuie sa ne inarmam cu ceva scule indispensabile fara de care nu am putea inainta: ruleta, creion, ciocan, nivela cu bula, kuter, rotopercutor, infiletanta, furtun de nivel si lista ar putea continua in special cu scule care in mod normal nu trebuie sa lipsesca profesionistilor, de exemplu nivela laser care inlocuieste furtunul de nivel si bolobocul.

Trasarea

Pentru imbracarea peretilor si peretii despartitori este indicat sa se foloseasca nivela laser, deoarece reduce timpul la jumatate pentru ca ne arata atat pe pardoseala, peretele frontal si tavan, dupa care se inseamna cu creionul si se traseaza cu o sfoara inmuiata in culoare de oxid.

Fixarea profilelor metalice

In timpul masuratorilor trebuie avuta grija sa se tina cont de cei 13mm cat este grosimea placii de gips-carton. Terminata trasarea, in functie de materialul din care este format peretele, pardoseala si tavanul, se prind profilele tip “U” care pot fi de 50 mm, 75 mm sau 100 mm, cu holsuruburi sau direct cu suruburi.

fig.02; fixarea profilelor metalice pentru gips-carton

Dupa fixarea profilelor “U” se inseamna incepand de la un colt atat pe tavan cat si pe podea din 60 in 60 cm. Centrul profilelor “CD” vor veni exact pe semnul facut anterior; motivul este acela ca placa are intotdeauna latimea de 120 cm iar imbinarile dintre placi trebuie sa se gaseasca pe acelasi profil. Ne abatem de la aceasta regula doar atunci cand pe un perete despartitor trebuie creat un gol pentru usa. In acest caz, trasam de la coltul din dreapta 60-ul pana la usa unde obligat v-a ramane o fasa si aceeasi operatie o facem si de la stanga spre usa (detalii in fig.04).

fig.03; fixarea profilelor cu ajutorul autoperforantelor de bride.

Dupa ce s-a fixat “CD”-ul in profilul “U”, pe perete se prind cel putin trei bride de-a lungul unui “CD”. Perfect pus la plumb, profilul este fixat de bride cu autoperforate (fig.03). Daca nu aveti bride la dispozitie sau ramaneti fara, le puteti confectiona si singuri dintr-o bucata de profil.

fig.04; crearea golului pentru usa

 Prinderea gips cartonului

S-a terminat montarea cadrului metalic si deci, urmeaza prinderea gips-cartonului de acesta (fig.01) care se face cu ajutorul “negreselor”, acele suruburi negre speciale. Infiletarea acestora se face cu o bormasina dotata cu cablu sau baterie. Indicat este sa aveti atasat un opritor la baza capului de infiletat pentru a face intrarea justa a surubului in placa.

Domeniul de utilizare

Gips-cartonul are o vasta utilitate, se pot crea pereti despartitori atat pentru dormitoare facilitand trecerea cablurilor electrice cat si pentru bai facilitand trecerea tuburilor si tevilor, se pot crea mobiliere, se pot crea măști pentru ascunderea tuburilor, etc.

Creare zid despartitor cu loc pentru TV si accesorii

Creare birou atasat la zid despartitor din gips-carton

 

creare rafturi din gips-carton

Creare biblioteca din gips-carton

Zid despartitor pentru crearea unui hol

Zid despartitor pentru crearea unui hol

Mobilier din gips-carton

Mobilier din gips-carton

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...