Skip to content

Posts from the ‘Gradina’ Category

29
Iul

Cum se construieste o simpatica magazie pentru sculele de gradinarit

Toti cei care locuiesc la casa vor sa aiba o gradina si o curte frumoasa, iar pentru aceasta avem nevoie de ustensile de gradinarit pentru a planta  flori sau alte activitati. Este cam greu sa depozitati aceste unelte in casa, de aceea, in acest articol vom incerca impreuna sa construim o mica si simpatica magazie pentru scule de gradinarit si orice alt surplus ce va incurca in casa.

suruburi pentru lemn

fig. 01; suruburi pentru lemn

Magazie pentru scule

Asadar, am planuit sa facem ceva mic, finut si simpatic, adica un perimetru de patru metri patrati, ceea ce inseamna 2m x 2m, o incapere destul de mare in care se pot depozita diverse lucruri.

Pentru cei interesati de aceasta “mini-constructie”, sa ciuleasca urechile si sa prinda act de instructiunile ce urmeaza (in cazul in care vor sa construiasca singuri).

Vom incepe cu materialele necesare acestei constructii:

 Structura portanta va fi realizata din lemn de brad si indicat ar fi ca acesta sa fie

 tratat antiseptic, anticarii si ignifugare, adica, mai pe romaneste: impotriva buretilor, al insectelor si al focului.

Legaturile dintre diversele parti portante cum ar fi stalpi, grinzi sau capriori se vor face cu ajutorul feroneriei cum ar fi defersi coltari din zinc sau alama, tratati la cald si care se vor prinde cu suruburi pentru lemn de lungimea adecvata (vezi fig. 01, fig. 02, fig. 03,)

Suprafetele laterale ale casetei vor fi imbracate cu labriu de lemn cu nut si feder realizate din scandura de grosimea 2,5 cm sau 3,5 cm (fig. 05).

coltari pentru lemn

fig. 02; coltari din lemn de alama

lambriu de lemn

Fig. 05; lambriu de lemn

Pardoseala va fi tot din lemn, se vor folosi dulap cu dimensiunile 400 x 25 x 5 cm (lungime, latime si grosime).

Acoperisul va fi imbracat cu scandura de grosime 2,5 cm prinsa in cuie Ø7. Ca alternativa, se pot folosi si panouri de OSB sau alte tipuri de placaje.

coltari lemn

fig. 03; coltari din zinc

Mantia acoperisului ce va proteja impotriva ploilor, ar putea fi constituita dintr-un material lejer, la alegerea fiecaruia, iar ca idee, puteti folosi sindrile bituminoase, membrane bituminoase autoadezive sau diferite tipuri de tabla.

Dupa cele descrise pana acum, micuta constructie trebuie sa arate cam asa:

proiect magazie pentru lemne

 

magazie pentru scule

 

Asa cum bine ati vazut in imaginile de mai sus, este vorba despre realizarea unui frumos artefact, ce va infrumuseta gradina noastra si care, pentru a il construi cu mainile voastre va fi nevoie de putin calm, indemanare dar care va v-a da si satisfactie la fine.

podea lemn

fig. 06; podeaua

Vom incepe cu constructia acestei mici magazii care, trebuie sa specific de la inceput, poate fi asezata pe o mica temelie (nu mai mare decat cea de la un gard obisnuit) sau, mai degraba, pe o temelie din piatra naturala, zidita fara nici un fel de mortar. Daca nu aveti posibilitate pentru piatra sau vi se pare greu, cel mai simplu este de sapat circa 20 cm pe locul unde vreti sa instalati magazia, se umple cu sort sau pietris la nivel, se sapa putin in sort si se pun tregherii (grinzi de lemn) se fixeaza bine la polobog peste care se bate dulap de 5 cm grosime (fig. 06). Ideal ar fi ca si acesti tregheri sa fie tratati contra umiditatii, deoarece ei vor fi talpa magaziei. Daca in fig. 06 se vede dusumeaua ca este deja batuta, in realitate aceasta trebuie pusa dupa ce toata structura din lemn va fi realizata si bine legata.

structura de lemn

fig. 07; structura din lemn

Deoarece nu imi permite spatiul si mai mult, nu vreau sa va plictisesc nici pe voi si nici pe mine, nu voi intra in detalii cu amanunte asupra aplicarii suruburilor pentru legarea scheletului; vreau doar sa spun ca o indicatie ca este bine sa gauriti mai intai in lemn cu un burghiu de acelasi diametru cu al surubului.

In fig. 07 se poate observa ca au fost fixati si cei doi montanti ce definesc usa de intrare precum si contravantuirile pentru crearea unei structuri robuste.

montarea lambriului si al coltarilor

fig. 08; montarea lambriului si al coltarilor

Odata fixata si bine inchegata structura din lemn se incepe cu montarea lambriului si al coltarilor pe toate partile laterale precum si al celor doua triunghiuri create ale sarpantei.

montare usa de lemn

fig.09; montarea usii

Usa poate fi din metal sau din lemn, poate fi cumparata sau o puteti crea dumneavoastra. Se fixeaza balamalele pe usa, se probeaza pe locul unde vine montata, se inseamna dupa care se fixeaza si perechea de balamale pe tocul usii.

sarpanta din capriori

fig. 10; capriorii

Capriorii vor fi asezati din maxim 80 in 80 cm si vor fi mai lungi cu 30 cm fata de peretele lateral (fig. 10).

Am ajuns la sfarsitul lucrarii si deci, la sfarsitul articolului. La inceputul acestui articol am spus deja cum va fi acoperita sarpanta si manta acesteia.In fotografiile de mai jos veti vedea o astfel de magazie pe care am construit-o pentru a depozita sculele noastre, deoarece urma sa construim o casa in acea curte.

Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
27
Feb

Gratarul pentru gradina, planuri si executie

gratarul pentru gradina

Fig. 01; Proiect gratar de gradina

Gratarul pentru gradina este , daca imi dati voie sa o numesc asa, o anexa a casei indispensabila. In special vara, ne putem primi sau invita prietenii pentru a petrece o zi placuta. Sunt foarte multe modele de gratare pentru gradina pe care le putem construi in curte, dar astazi va voi prezenta un plan destul de simplu zic eu care poate fi executat de oricine si ca un hobby.

Gratarul pentru gradina

In fig. 01 din stanga se vede foarte bine o schita in care este reprezentata constructia unui gratarul pentru gradina. Proiectul unui astfel de gratar cuprinde trei elemente importante:

  1. primul corp de jos care este folosit ca depozit pentru lemne si carbuni
  2. al doilea corp etajat in care se monteaza gratarul pentru gradina
  3. cosul pentru fum

Acestea sunt elementele de baza de la care se porneste gratarul pentru gradina. Daca se doreste, bineinteles ca se pot adauga si alte anexe, cum ar fi o masa (tot din zidarie) care se poate folosi pentru prepararea carnii, iar dedesubtul ei depozitarea ustensilelor de bucatarie. Ca la oricare constructie, mai intai trebuie sa amenajam un loc pe care sa o asezam. In fig. 02 avem planul unei temelii cu dimensiunile necesare. Astfel, dupa ce trasam locul, sapam putin in pamant ca un fel de fundatie, se cofreaza de jur imprejur la inaltimea H = 20 cm, se pune plasa sudata pe toata suprafata din interior si se toarna beton. In final vom obtine un postament cu dimensiunile L = 1,60 m, l = 1,15 msi H = 20 cm

fig. 03; Corpul de jos al gratarului – “depozitul”

Acum putem incepe construirea gratarului. Asa cum am mai zis, incepem cu “depozitul”. Se vor zidi doi pereti laterali si peretele di spate, iar partea din fata va fi lasata libera. Zidaria se face din caramida plina sau cu gauri cu dimensiuni de 12 x 12 x 24 cm. La ultimul rand de deasupra se lasa loc din caramida pentru buiandrug (traversa de beton armat) care are dimensiunile caramizii pe care o folosim si lungimea exterioara al peretelui din spate (fig. 03). Am folosit buiandrugul deoarece urmeaza un plafon, acesta il putem prepara separat  si se lipeste pe cei trei pereti si pe buiandrug cu mortar sau adeziv. Intre timp, pana se mai “raceste” placa, inainte de a o monta, se tencuieste interiorul, daca se face acest lucru dupa ce e montat plafonul va fi mai dificil.

fig. 04; Corpul pentru gratar

Pentru etaj, corpul pentru gratar, este recomandabil sa se foloseasca caramida refractara. Se executa aceleasi lucrari ca la partea de jos: se face zidaria dupa fig. 04, buiandrugul si placa care de aceasta data trebuie lasata o gaura pe mijloc pentru trecerea fumului prin hota in sus.

fig.05; Acoperisul

In fig. 05 din dreapta este descrisa hota (hornul), cu dimensiunile necesare peste care se aseaza un capac.

Cam asta ar fi tot, in general, de la acest proiect se porneste cu realizarea unui gratar in gradina, designul acestuia putand capata diferite forme, dupa gustul fiecaruia si bineinteles, se pot atasa anexe in functie de utilitatile ce servesc. Exteriorul se tencuieste daca este posibil cu tencuiala refractara, astfel se vor evita fisurile sau se poate imbraca in piatra.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...