Skip to content

Posts from the ‘Scari’ Category

9
Ian

Cum se construieste o scara din lemn (prima parte)

Scara de lemn

Salut prieteni, voi deschide un nou capitol despre cum construim o scara de lemn. Pentru cei nou veniti pe acest site, specific ca pot gasi aici si articole despre construirea scarilor din beton armat. In articolul de fata ma voi limita sa dau o imagine generala a ceea ce ar fi o scara de lemn, studiind putin planul si prospectul. In articolele viitoare voi intra in detalii, in special manopera constructiei, vom vedea cum luam masurile si le aplicam pe plan real. Vom studia de asemeni sistemul de prindere a vangurilor (longheroanelor) precum si a treptelor ce vin montate pe acestea. Asadar, inainte de a construi o scara de lemn  avem nevoie, asa cum am mai zis, de un plan de executie. Acest plan il putem face noi sau proiectantul odata cu planurile casei. Important este sa respectam masurile proportionale pentru a facilita urcatul si coborarea. In functie de locul unde vine amplasata scara de lemn, masurile trebuie sa fie in jurul valorilor de mai jos:

  • treapta (locul pe care pasim) – 27 cm
  • contratreapta (inaltimea perpendiculara pe treapta) – 16 cm
  • latimea treptelor – 100 cm

De asemenea, in functi de diametrul locului in care vine montata scara, se pot construi:

  • scara dreapta
  • scara forma “L”
  • scara forma “U”
  • scara forma “U” cu doua podete
  • scara in forma de spirala

Mai jos gasiti si exemple din fiecare forma de scara de lemn, desen tehnic si 3D

fig.01; desen tehnic scara dreapta

scara de lemn dreapta

fig.02; scara dreapta 3D

fig. 03; desen tehnic scara “L”

scara de lemn L

fig.04; scara “L” 3D

fig.05; desen tehnic scara “U”

scara de lemn U

fig.06; scara “U” 3D

fig.07; desen tehnic scara “U” cu doua podete

fig.08; scara “U” cu doua podete 3D

fig. 09; desen tehnic scara spirala

scara de lemn spirala

fig. 10; scara spirala 3D

Desenele de mai sus sunt doar niste exemple, in realitate insa, scarile pot lua forme personalizate dupa fiecare gust in parte si mai ales dupa locul unde sunt amplasate.
Balustrada sau mana curenta pot fi fabricate din diferite materiale cum ar fi lemnul sau inoxul, dar mai multe vom vorbi in articolele viitoare, pentru urmatorul articol vom aborda subiectul masuratorilor si rolul vangurilor.

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
13
Ian

Cum se traseaza o scara pe perete sau hartie

Cum se traseaza o scara? Daca am facut cateva articole despre realizarea sau placarea scarilor, nu am detaliat niciodata cea mai importanta operatie: cum se traseaza o scara. Astazi, voi dedica acest articol exclusiv trasarii scarilor.

Prin trasare se intelege raportarea pe pereti, servindu-ne de o sfoara de zidar, un metru, creion, dreptar de aluminiu si o nivela cu bula de aer. Desenul, asa cum ati citit in acest articol, cuprinde treapta, contratreapta, popas si rampa.

Trasare scara

Astazi, presupunem ca trebuie sa depasim o diferenta de 2,95m ce reprezinta in realitate inaltimea interioara a unei incaperi de 2,70m + 25cm (placa + podeaua finita de deasupra).

Haideti sa studiem putin desenul de mai jos:

scara

fig.01;clik pentru a mari imaginea

In fig.01 sunt desenate cele doua rampe una deasupra celeilalte, prima rampa fiind cea de pornire, dupa care urmeaza popasul, adica placa ce o uneste pe prima de a doua, ce va porni de la peretele opus primei si urcand pana la finele pardoselei de deasupra.

Fac o mica paranteza pentru a va spune un mic secret al meseriei: exista o regula matematica in calcularea scarilor ce spune ca suma dintre treapta (calcatura) si contratreapta trebuie sa fie de 46 cm.

In cazul nostru, trebuie sa depasim diferenta de 2,95 cm care impartita la 17 cm (masura normala a unei contratrepte) ar rezulta un numar de 17,35 trepte in total.

In acest caz, v-a trebui sa rotunjim aceasta cifra ( 17,35 ) si vom decide sa facem un popas cu inaltimea (H) de 18 cm si 16 trepte cu H = 17,25 cm.

Calcatura o vom face de 29 cm + 17,25 cm = 46,25 cm, unde 0,25 cm reprezinta toleranta, scara fiind in forma bruta si nu finita.

Pe baza acestor calcule dezvoltam tabelul de mai jos:

fig.02; clik pentru a mari imaginea

Acum, sa revedem primul desen si trasam pe perete orizontala primei rampe ce are 232 cm, adica 29 (calcatura ) x 8 trepte.

A doua rampa va avea 203 cm, adica 29 (calcatura) x 7 trepte.

Liniile orizontale ce reunesc cele doua verticale care delimiteaza rampele, vor fi insemnate, in inaltime, la fiecare 17,25 cm, pana la popasul de 18 cm.

Nu stiu daca am explicat destul de bine, sunt mai bun la practica decat la teorie, dar am pus la dispozitia voastra imaginile de mai jos, numerotate de la 2 la 5, ce v-or clarifica mai bine, zic eu.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
8
Ian

Cum se monteaza marmura pe treptele unei scari

Montare marmura pe trepte

Marmura pe trepte este subiectul pe care il vom discuta astazi; dupa ce am realizat brutul unor scari din beton armat, este timpul sa le si imbracam. Pentru aceasta sunt mai multe variante de materiale pe care le putem folosi; daca intr-un articol precedent le-am imbracat in gresie, astazi vom monta marmura pe trepte, marmura cu grosimea de 3cm.

Stiti bine ca intr-un santier intalnim intotdeauna dificultati ce trebuie depasite cu brio, ceea ce vom face si noi acum. Masurile treptelor sunt de 29cm, respectiv 17cm pentru contratrepte. Trebuie sa mai precizez ca scara noastra de astazi are trei rampe: prima rampa, cea de pornire, contine sase trepte, a doua rampa are doua trepte si ultima treapta noua trepte. Dupa cum am mai zis, scara va avea marmura pe trepte doar, contratreptele fiind finisate cu tencuiala si vopsite in alb.

scara de beton armat

fig.01; clik pe imagine pentru a o mari

In fig. 01 vedem scara cu prima rampa in stadiul brut (nefinisat). Toate treptele sunt construite cu o panta de jumatate de centimetru inspre in jos. Scara este una interioara si nu prezinta deci pericolul ca apa de ploaie sa ajunga aici si sa stagneze, dar mica panta v-a permite spalarea treptelor si o uscare mai rapida a acestora, iar un alt avantaj este usurinta urcarii si coborarii a persoanelor.

O alta clarificare pe care vreau sa o fac este materialul cu care vine lipita marmura pe trepte; vom folosi mortarul de ciment in locul adezivului, deoarece grosimea stratului de material v-a fi de 1cm si utilizand adezivul care este mult mai tenace ca sa zic asa dar caruia ii trebuie mai mult timp pentru a “trage” ( aface priza ) existand astfel riscul ca placa sa alunece dupa ce a fost fixata. Se poate folosi si adezivul, cu conditia ca fiecare placa sa fie blocata cu ajutorul ipsosului.

Pentru fiecare treapta vom lasa 3cm in plus atat pentru partea laterala (stanga din fig.01) cat si pentru partea frontala de la contratreapta. Incepem cu montarea ultimei trepte pentru care nu avem nici o dificultate si o lipim cu mortar.

Haideti sa vedem pasii ce trebuie urmati punerei in opera; prima treapta este fixata provizoriu si luata drept reper pentru celelalte trepte ce vor fi montate de sus in jos:

umezire scara bruta din beton

Fig.02; clik pe imagine pentru a o mari

Intinderea mortarului pe treapta

fig.03; clik pe imagine pentru a o mari

 

 

Mai intai de toate trebuie sa udam foarte bine cu o bidinea treapta pe care urmeaza a fi montata marmura dupa ce in prealabil a fost maturata si curatata de praf.

Cu o mistrie se intinde mortarul care este foarte bine amestecat si de o consistenta medie: nici prea gros, nici prea moale.

intindrea materialului pe treapta

fig.04; clik pe imagine pentru a o mari

umezirea marmurei ce vine fixata pe treapta

fig.05; clik pe imagine pentru a o mari

Acum, udam bine placa de marmura si daca vrem putem intinde putin adeziv (cum se unge untul pe paine) si cu mare grija o asezam pe locul de montare.

Asa cum puteti vedea si in fig.06, se verifica cu metrul inaltimea contratreptei ce trebuie sa aibe 17cm de la placa montata la treapta finita de deasupra. Cu miscari in stanga si dreapta se fixeaza pana se ajunge la pozitia dorita.

controlare cu vinclul

fig.06; clik pe imagine pentru a o mari

Deoarece am decis mai sus ca vom lasa 3cm de marmura inafara treptei, am insemnat dinainte cu un creion, asa cum se vede in fig.06 si verificam cu ajutorul vinclului; in lipsa acestuia se poate verifica si cu o placa de faianta sau gresie. Acum, cu nivela cu bula de aer se verifica atat orizontalitatea placii de marmura cat si mica panta pentru apa despre care am discutat mai sus (fig.07 si fig.08)

fig.08; clik pentru a mari imaginea

 

fig.09; clik pe imgine pentru a o mari

Daca marmura a fost montata dupa indicatiile de mai sus, insemna ca atunci cand vom pune un dreptar din lemn sau aluminiu peste trepte, acesta v-a atinge fiecare colt al placilor asa cum se vede in fig.09.

De asemenea, partea laterala cu cei 3cm lasati in afara vor fi aliniati si verificati cu dreptarul.

marmura pe trepte

fig.10; clik pe imagine pentru a o mari

Ajunsi in acest punct al lucrarii, nu ne ramane decat sa ridicam si prima placa pe care am folosit-o ca referinta si folosind procedeele de mai sus, o lipim terminand astfel lucrarea, dupa ce s-au facut verificarile de rigoare.

A imbraca o scara nu este o lucrare dificila, cere doar putin calm si rabdare pentru a trece toate operatiile mai sus mentionate. Preturile noastre pentru manopera este de 30 RON/ml . Vezi si galeria foto montare marmura.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
7
Ian

Cum se placheaza un popas de la scara cu marmura sau piatra

Placare scara cu marmura

Salut prieteni, vom incerca astazi sa montam doua placi de marmura pe doua popasuri ale unei scari. Pentru cei ce nu stiu inca ce este popasul unei scari, ii invit sa dea clik aici si sa citeasca articolul.

Aceste doua placi au grosimea de 2 cm si o suprafata de 1 m2 fiecare, sunt deci destul de grele si se monteaza destul de greu. De asemenea, ele trebuie montate pe o scara deja terminata ( treptele sunt deja imbracate in marmura sau gresie), deci dificultatea consta in fixarea placii cu mortarul de ciment de grosime 2cm, astfel incat suprafata de sus a marmurei sa fie la nivel cu treapta deja imbracata. De ce este dificil? Pentru ca placa este grea si daca se pune prea putin material, ea se afunda si nu v-a mai fi la nivel, de asemenea, daca se pune prea mult material v-a trebui sa se bata in placa pana ajunge la nivel, dar exista riscul ca marmura sa se sparga. Odata ce placa face priza cu mortarul este foarte greu sa o scoatem pentru a retusa materialul de dedesubt, chiar daca am folosi acele ventuze speciale folosite de marmisti.

Bine, o sa ziceti! Si atunci ce trebuie facut? Am sa va impartasesc si voua din experienta mea un truc simplu:

scara cu marmuraClik pe imagine pentru a o mari

Vom crea cu ajutorul unor bucati de piatra (gresie, marmura, etc) si a mortarului patru puncte fixe pe care le vom numi ponturi (cum se vede in imaginea de mai sus), astfel incat distanta dintre popas si partea de sus  (grosimea pontului) sa fie de 2cm.

De fapt se fixeaza doar un pont la aceasta masura dupa care, cu ajutorul nivelei cu bula si un dreptar se fixeaza si celelalte trei, avand ca referinta primul pont.

In imaginea de mai jos puteti vedea placa spijinita de perete ce asteapta sa fie montata.

imbracare scara cu marmuraClik pe imagine pentru a o mari 

Urmatoare faza este deci, umezirea din belsug al popasului si intinderea materialului; acesta trebuie sa fie usor mai moale decat vartos si trebuie sa fim atenti sa nu murdarim partea de sus a ponturilor, ba chiar, v-a trebui sa lasam un 3-4 cm gol de jur-imprejurul lor.

Este normal ca materialul sa fie cu 3-5mm deasupra ponturilor, in maniera de a presa cu placa si sa faca priza, dupa ce in prealabil aceasta a fost udata bine cu apa.

Acum mesterul, impreuna cu un ajutor (salahor), nu trebuie decat sa puna cu maxima atentie placa pe mortar. Placa v-a fi batuta cu palma mainii pentru a o aduce la nivel si eventual, cu miscari ondulatorii sa o aducem la pozitia ei.

In cazul in care ati scapat mai mult material si trebuie batuta placa ceva mai tare, ajutati-va de o bucata de scandura mai lata si bateti cu manerul unui ciocan pana cand veti reusi sa aduceti marmura la pozitia dorita.

Se vede mai jos cum se prezinta o placa de marmura fixata pe popasul unei scari; bineinteles ca nu s-au facut inca retusurile cu tencuiala asupra peretilor laterali si curatenia finala.

 

placare scara cu marmuraIn cazul in care miscand placa pentru a o fixa, se depoziteaza ciment intre marmura si treapta, ajunge doar sa scoateti surplusul cu un spaclu si sa impreunati din nou cele doua elemente.

Iata mai jos cum arata o scara cu marmura complet imbracata, tineti cont insa ca nu este complet finisata si curatata.

 Pretul pe manopera pentru placare scara cu marmura este de 30 lei/ml. Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
9
Oct

Cum se confectioneaza si cum se toarna scarile din beton armat

Scarile de beton armat

Scarile de beton armat fac parte din estetica casei noastre la fel ca oricare alt element arhitectonic si structural, . Daca construiti o casa noua, este foarte important locul pe care il alocati scarilor, deoarece s-ar putea ca atunci cand le veti construi sa va treziti ca treptele vor iesi prea mici sau contratreptele prea inalte.

proiect scarile din beton armat

fig.1, elementele scarii

Asa cum vedeti in imaginea de mai sus, scara in forma “U” (in cazul nostru), este formata din treapta, contratreapta si popas, toate acestea fiind “asezate” pe o rampa.De obicei, scarile  de beton armat au largimea de 90 – 120 cm, contratreptele pot merge de le 14 la 20 cm, dar sub 17 cm scara este “comoda”, ce e peste 20 cm fiind mai greu de urcat. Treptele pot avea latimea de 25 – 35 cm.

Scarile pot fi de mai multe feluri: lemn, fier forjat, beton, etc., iar acestea la randul lor sunt: drepte, in spirala, forma de “L”, “U”, etc. Astazi vom construi o scara in “U”, pentru aceasta avem nevoie de:

Proiectul

fig.2, planul scarii

Avand proiectul la indemana ( fig.2) stim deja ca scarile din beton armat finale vor fi formate din optsprezece trepte, latimea treptei este de 0,98m, popasul de 2,06 x 0,98 m.

Desenul pe perete

fig. 3, desenarea scarilor

Pentru desenarea scarilor pe perete vom imparti mai intai la doi distanta dintre pardoseala parterului si pardoseala etajului, in cazul nostru 2,97 : 2 = 1,485 m, acest rezultat fiind nu altceva decat a noua treapta, adica nivelul popasului. Se masoara 0.98m de la perete si de la acel punct se traseaza pe perete diagonala la 2,395 m, adica acolo unde incep scarile ( fig. 3). Aceasta diagonala este de fapt nivelul rampei care se v-a imparti la noua iar rezultatul nu este altceva decat varfurile treptelor. De la aceste varfuri trasam pe verticala si pe orizontala cu bolobocul, iar intersectiile vor fi rezultatul final, adica cele noua trepte pentru prima rampa.

Cofrarea scarile de beton armat

fig.5, cofrare scari

fig. 4, cofrare scari

 

Dupa ce am terminat aceasta parte al desenului, insemnam cu creionul 12 cm in jos de la nivelul popasului si varfurile de jos ale treptelor si se incepe cu cofrarea treptelor: vom monta rigle de 8 x 5cm (fig. 4).

Aceste rigle vor fi sustinute de popi iar deasupra se v-a bate scandura la latimea treptei, adica 0,98 m in cazul nostru (fig.5)

scarile de beton armat

fig.6, armare trepte

Dupa toate aceste etape, se armeaza cu fier beton conform planuluisi se toarna betonul incepand de sus in jos. Preturile noastre pe manopera pentru realizarea scarilor de beton armat variaza intre 45-65 RON/treapta (treapta ≤ 120 cm liniari).

scarile din beton armat

fig. 7, turnare beton in scari

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
29
Sep

Cum se imbraca o scara cu gresie

scara cu gresie

Fie in interior, fie in exterior, scara este un element important in casa noastra pe care nu trebuie sa-l ignoram; vom incerca astazi sa realizam un design din gresie pentru acest accesoriu al casei noastre.

Imbracare scara cu gresie

Ca exemplu in acest articol vom restaura o scara ce a mai fost imbracata o data cu gresie si de aceea v-a trebui sa urmam cativa pasi importanti as zice eu:

1. In fotografia din stanga avem scara care, dupa ce a fost decapata de gresia veghe, urmeaza sa o imbracam cu o gresie noua. Foarte important, inainte de a incepe punerea in opera a gresiei, este curatarea meticuloasa de toate vechile gresii si a materialului care le tinea ancorate .

Vom alege in cazul nostru gresie adaptata pentru exterior, cum ar fi gresul portelanat, ce nu absorb umiditatea, fiind astfel insensibile la umiditate si inghet.

Pentru a personaliza putin lucrarea, am ales doua culori diferite pentru acelasi tip de gresie si aceeasi dimensiune.

2. In pasul al doilea, cu o dalta si un ciocan se scot toate bucatile de ciment ce tind a se decapa de treapta sau care prezinta mici denivelari.

 

 

 

 

 

 

  3. Pe fiecare contratreapta se fixeaza un dreptar, pus perfect la nivel, utilizand cuie otelite sau holsuruburi ce se monteaza cu ajutorul rotopercutorului. Dupa ce amorsam vechea treapta, se intinde mortarul de ciment si se bate cu o maluta sau mistrie pentru un mai bun compact.

 

 

 

 

 

Iata ca am ajuns la o alta etapa al lucrului nostru care este la fel de importanta ca si prima:

1. Panta scarii

o buna finisare cu mala sau mistria duca la o usoara punere in opera a gresiei, totodata, fiind la exterior, pe scara se v-a lasa o usoara panta pentru eliminarea apei de ploaie.

2. Semnul cu marker-ul

se monteaza mai intai treapta dupa care se ia masura pentru contratreapta direct de pe locul unde vine asezata utilizand un marker, si la alegere se pune un coltar metalic.

3. Adeziv rezistent la ger:

gresia vine aplicata cu un adeziv pentru imbracari externe ( ce nu sufera la frig), se intinde materialul cu o mistrie dintata atat pe placa cat si pe locul asezarii.

4. Joc geometric

mana in mana, in timp ce inaintam cu lucrarea se alterneaza placile de gresie inchise si deschise la culoare creand astfel desenul proiectului. Nu este necesar sa lasam rost intre cele doua bucati de triunghi taiate.

  5. Chituirea

Foarte important este de chituit gresia fara a lasa nici un gol intre placi, astfel se evita infiltrarea apei.

6. Curatirea

Dupa terminarea procesului de chituire, cu un burete umed se spala treptele apoi, dupa o ora sau doua , cu o carpa uscata se scoate praful ramas si la alegere se poate trece inca o mana cu putin ulei. Spor la treaba!

Pretul pentru manopera imbracare scara cu gresie este de 20 lei/ml. Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
26
Sep

Realizarea unor trepte din cherestea in gradina

Trepte din cherestea

Realizarea unor trepte din cherestea este o idee pe care v-o prezint astazi, este foarte simpla si este utilizata din timpurile antice de catre acei proprietari de terenuri in panta.

La noi in tara abunda terenurile in panta, atat in zonele cu coline cat si in zonele muntoase.

Realizarea unei pasarele ” curate ” pe un teren in panta, ce poate constitui probleme din pricina ploii ce tinde sa duca terenul la vale este o idee inoportuna.

De asemenea, nu exista intotdeauna oportunitatea construirii unor trepte din piatra atat din pricina costului cat si chiar a l esteticii.

Dar sa nu mai lungim vorba si haideti sa vedem o fotografie cu un asemenea tip de scara ce poate fi realizata destul de usor de oricare dintre noi.

trepte din cherestea Pentru realizarea scarii din imaginea din stanga v-a trebui sa faceti rost de cherestea, daca este posibil sa fie tratata in autoclava, apoi impregnata sub presiune.

Se poate gasi chiar si in magazinele de tip Brico, Castorama, etc.

Acest lemn are o viata lunga si este putin probabil sa fie atacat atat de catre insecte cat si de agentii atmosferici.

Tipul cel mai comun pentru utilizare este coniferul, de exemplu pinul pe care il putem folosi ori semirotud, ori complet rotud, asa cum se vede in fotografiile de mai jos:

mareste

pin rotund

 

 

mareste

pin semirotund

Cum procedam pentru a realiza aceste trepte din cherestea:
Trebuie sa impartim lungimea pasarelei astfel incat contratreapta sa fie de inaltimea lemnului ce nu v-a depasi 20 cm iar treapta sa fie in medie de 60-70 cm.
In functie de pasarela ca aceasta sa fie dreapta sau curba, acesti pasi vin dreptunghiulari sau trapezoidali.

Realizarea treptelor se face incepand cu partea de jos. Pentru sprijinirea butucasilor de lemn, vom folosi pene de lemn de acelasi tip si tratament, cu masuri de circa 30/40 cm si dimensiuni de 5x8x30/40 cm si ascutite la o extremitate.

Fiecare butuc v-a fi blocat de aceste pene, ce vor fi batute in partea anterioara iar ca pozitie sa fie cat mai in margine. Bineinteles ca nu trebuie sa ne lipseasca nivela cu bula pentru a verifiva intotdeauna orizontalitatea contratreptei.

Alte scule pe care trebuie sa le avem la indemana sunt: un tarnacop, o lopata si o mistrie, deci, destul de putine pentru o lucrare asa mare.

Incepand cu prima treapta, locul gol din mijloc se v-a umple cu pamant, se taseaza si se continua asa pana sus. Un sfat pe care vi-l pot da este acela de a lasa un timp pamantul sa se aseze in urma ploii si chiar a calcarii de catre persoane si abia dupa aceea sa puneti sortul de pietre ca finisaj final.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
10
Sep

Cum se imbraca o scara din beton cu gresie

Placarea unei scari cu gresie

placarea unei scari cu gresie

Fie in interior, fie in exterior, scara este un element important in casa noastra pe care nu trebuie sa-l ignoram; vom incerca astazi sa realizam un design din gresie pentru acest accesoriu al casei noastre.

 

PREGATIREA SUPRAFETEI PENTRU PLACAREA CU GRESIE

Inainte de a incepe placarea unei scari cu gresie, este foarte important sa curatam bine suprafata de toate resturile de gresie ce a fost decapata in prealabil, de denivelarile in urma materialelor cu care au fost lipite acestea sau orice impuritate ce ne-ar putea impiedica buna desfasurare al lucrarii.

Dintre diversele materiale disponibile pentru placarea unei scari, in cazul de fata am ales un gres portelanat, adaptat pentru exterior, ce nu absoarbe umiditatea rezultand astfel insensibilitate la umiditate si inghet.

Daca se doreste personalizarea lucrarii este posibila varietatea cromatica de punere a gresiei, adica disponibilitatea de faianta de diverse culori, dar cu dimensiuni identice, permit realizarea de desene geometrice ce pot misca monotonia scaritei; in cazul de fata placile din zona centrala au fost taiate de-a lungul diagonalei si puse alternativ in culori inchise si deschise, dar pot fi realizate multe alte motive doar schimband foarte simplu dispozitia triunghilor.

Haideti sa parcurgem in continuare cativa pasi in placarea gresiei:

Placarea unei scari cu gresie

Pe fiecare contratreapta se fixeaza un dreptaras perfect la bula utilizandu-se cuie otelite sau o pereche de holsuruburi ce se monteaza cu ajutorul unui rotopercutor.Dupa ce am amorsat treapta se intinde materialul din ciment si se liseaza cu o mala lasand o mica panta pentru a face posibila scurgerea apei de ploaie.

placarew cu gresie

Pentru a taia placa cat mai precis, se pune pe locul unde va urma sa fie montata si se inseamna cu o carioca. Mai intai vom incepe cu insemnarea contratreptei si apoi cu treapta propiuzisa, iar pentru montarea lor nu vom folosi cruciulitele sau distantiere pentru a nu slabi coltul, asta pentru cei ce nu vor sa foloseasca coltarele metalice.

 

placarea unei scari cu gresie

Placile vin aplicate cu un adeziv pentru exterior, rezistent la inghet. Materialul se intinde cu o mistrie dintata atat pe locul montarii cat si pe placa

placarea unei scari cu gresie

Pentru a da un model lucrarii noastre vom intercala piesele, una inchisa – una deschisa la culoare. Rosturile dintre piesele triunghiulare nu sunt necesare.

placarea scarii cu gresie

Dupa terminarea montarii, se curata gresia de materialul in exces si se trece la chituirea acesteia, astfel, impiedicam penetrarea apei de ploaie dedesuptul imbracamintei

imbracare scara cu gresie

Curatarea chitului rezidual se face nu dupa foarte mult timp, prima data cu un burete umed, apoi cu ulei si o carpa uscata, frecand pana ce gresia iese complet curata

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

like fb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...