Tehnologia prepararii betoanelor

Tehnologia prepararii betoanelor

Dupa cum bine stim, betoanele se prepara fie in statii de betoane, fie pe santier cu ajutorul betonierelor de mica capacitate si, uneori, manual. In oricare din aceste situatii, printr-o amestecare cat mai corespunzatoare a constituentilor, se urmareste o omogenizare perfecta a masei de amestec. In functie de solicitarile in care va fi folosit, de alte conditionari speciale, se va alege marca si tipul de beton. Eu voi discuta doar de betoanele normale, folosite uzual la constructia locuintelor sau a adaposturilor agro-zootehnice. Tehnologia betoanelor speciale o voi lasa pe seama specialistilor si a inginerilor de specialitate.

Reamintesc asadar, ca, pentru egalizarea santurilor de fundatie, este indicat betonul C2,8/3,5 (B 50), pentru pardoseli si socluri betonul C6/7,5  iar pentru betonul armat din ziduri, stalpi, grinzi si plansee, in functie de solicitarea proiectata va fi utilizata una dintre marcile C8/10 (B150), C12/15 (B200) sau C16/20 (B250). Pentru stalpi, grinzi si plansee, uzual este indicat betonul C16/20. Pentru ziduri din beton de grosimi comparabile cu cele ale zidurilor din alte materiale, de la caz la caz, betonul indicat poate fi din clasele C8/10 sau C8/15.

Dupa stabilirea claselor ale unei constructii, se va calcula volumul de beton necesar din fiecare clasa in parte. La cererea dumneavoastra pe care o puteti face lasand un comentariu, voi inscrie retete de fabricatie pentru o gama larga de clase de beton.

In cazul aprovizionarii de la o statie de betoane, grija respectarii acestor retete ii revine statiei respective. Calitatea betoanelor livrate poate fi verificata pe epruvetele pe care o statie de betoane este oblicata sa le preleveze dupa anumite reguli.

In cazul prepararii betoanelor in santier, cu ciment si agregate aprovizionate de beneficiar sau de antreprenor este foarte posibil ca retele amintite sa nu poata fi respectate intocmai, dar pot fi facute unele echivalente care sa conduca la obtinerea de betoane cu calitatile cerute de clasa respectiva cu conditia ca aceste echivalari sa fie facute in cunostinta de cauza si nu la intamplare. De aceea am considerat necesara prezentarea influentelor asupra caracteristicilor fizice generale ale betoanelor, generate de calitatea constituentilor acestora:

  1. Rolul marcii de ciment si a cantitatii folosite (dozaj)
  2. Apa de amestec si rolul ei asupra calitatii betonului
  3. Agregatele si rolul lor in obtinerea betoanelor
  4. Rolul aditivilor in comportarea betoanelor

Daca te intereseaza vreunul din cele patru articole de mai sus, nu trebuie decat sa dai clik pe titlu.

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Calculeaza * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.