Skip to content

Posts from the ‘Zidaria’ Category

24
Iun

Vibratorul cu tija sau vibratorul de imersie

vibrator de imersie La prelucrarea betonului, cel mai des folosim vibratorul de imersie sau vibratorul cu tija care in zilele noastre, la fel ca si betoniera, este o scula accesibila chiar si pentru cei care construiesc cu mijloace propii. Vibratorul cu tija are forma cilindrica, rotunjita la capat. Vibratiile sunt produse de excentricul care se roteste in teava cilindrica. Excentricul este invartit de catre un motor electric legat de capul vibrator printr-un ax flexibil. Folosim vibratorul la mixturi de beton mai dense, denumite inainte amestecuri umede sau moi. Vibratorul scade nivelul mixturii de beton proaspete chiar si cu 7 cm sau si mai mult. Cateva reguli de baza, privind folosirea vibratorului:

 • Incepem indesarea betonului imediat dupa turnarea mixturii; niciodata nu asteptam pana cand incepe sa se faca priza. Acesta poate sa conduca la descompunerea structurii materialului deja format prin hidratare, ceea ce ar reduce rezistenta betonului. Acest lucru presupune ca indesarea betonului preparat prin folosirea tipurilor de ciment obisnuite, la temperatura de 150C, trebuie inceputa in termen de 5 ore dupa amestecare.
 • Capul oscilant al vibratorului trebuie introdus vertical in beton. Trebuie sa-i dam drumul prudent, nu il putem nici arunca in beton si nici nu il putem scoate brusc din acesta. Cu capul vibrator nu se pot efectua alte operatii de modelare a betonului.
 • Vibratorul nu poate fi utilizat in timpul turnarii betonului. Cu capul oscilant nu se poate “impinge” betonul in cofraj si nici nu se poate folosi pentru a misca betonul astfel ca acesta sa ajunga in locurile greu accesibile.
 • Capul oscilant al vibratorului nu poate fi introdus direct langa cofraj ci la o distanta de 10-20 cm de acesta.
 • Deoarece executam betonarea in mod stratificat, grosimea unui strat nu va fi mai mare decat un sfert din lungimea capului oscilant. Vom face astfel incat capul oscilant sa intre macar 10 cm si in stratul prelucrat anterior, pentru ca imbinarea celor doua straturi sa fie perfecta.
 • Distanta dintre locurile in care introducem capul vibrator este determinata de eficienta vibratorului, de marimea razei de actiune a prelucrarii, date care sunt marcate pe vibrator. Raza de actiune este de obicei de 1,5 ori raza capului vibrator. In timpul folosirii vom avea in atentie si realizarea suprapunerii peste tot, suprafetele prelucrate. Putem considera mixtura de beton indesata corespunzator atunci cand la suprafata acesteia apare suspensia de ciment si din ea nu mai ies bule. Durata de folosire a vibratorului intr-un singur loc depinde de compozitia si de consistenta betonului si este in medie de 15-30 secunde.
like fb
28
Ian

Zidaria corect realizata cu caramida STH

Zidaria corect realizata cu caramida STH se obtine prin proiectare modulara, prin folosirea dispozitivelor de trasare si prin utilizarea unor dispozitive ce ajuta la controlul montajului blocurilor ceramice pe orizontala si verticala. Mai pe romaneste, pentru o buna executie ne vom folosi de sfoara de trasat, creion, ruleta, fir cu plumb si/sau nivela cu bula de aer.

zidaria cu caramida STH 003

fig.01; trasarea locului zidariei

trasare zidarie

fig.02; trasarea cu sfoara de marcat

 

Caramida STH se utilizeaza in zidarie cu protectie impotriva apei. Dupa ce se traseaza locul pentru zidarie cu ajutorul vinclului si a sfoarei de trasat, este necesara o hidroizolatie impotriva umezelei ce poate urca pe zidarie. Pentru aceasta, se poate folosi o amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa ce va fi administrata cu ajutorul unei bidinele sau trafalete.

hidroizolatie cu amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa

fig.03; hidroizolatie cu amorsa bituminoasa la rece pe baza de apa

Inainte de punerea in opera, caramida STH trebuie sa aiba umiditatea corespunzatoare pentru ca aderenta mortarului la caramida sa fie asigurata. De aceea, caramida STH va fi tinuta intr-un vas cu apa sau va fi udata cu furtunul direct in palet.

caramida sth

fig.04; udarea caramidei STH intr-un vas cu apa

Zidirea se va face de la colt, caramizile umezite asezandu-se pe patul de mortar nivelat in prealabil, conform cotelor. La asezarea finala a corpurilor, in locul traditionalului ciocan de zidarie se va folosi ciocanul de cauciuc pentru evitarea in timpul baterii a spargerii blocului ceramic. Calitatea montajului se va urmari cu ajutorul firului cu plumb sau a nivelei cu bula de aer (eu prefer firul cu plumb).

zidaria cu caramida STH 011

La montaj vor fi necesare si jumatati de caramida STH, intrucat realizarea zidariei implica teserea blocurilor ceramica, adica randul superior va cadea decalat cu o jumatate de caramida pe randul inferior. Taierea caramizilor se realizeaza cu ajutorul unui disc diamantat atasat la un polizor unghiular (flex). Este recomandata udarea produselor inainte de taiere pentru reducerea prafului in santier.

 taierea caramizii cu disc diamantat

fig. 05; taierea caramizii cu disc diamantat

Elementele de zidarie se aseaza in randuri orizontale. Mortarul se aplica pe fiecare rand in parte, in primul rand umplandu-se locasurile verticale corespunzatoare randului (fig.06). Pentru realizarea umplerii complete verticale, se recomanda indesarea mortarului cu mistria sau cu o tija de otel beton.

zidaria cu caramida STH

fig.06; umplerea locaselor verticale

Dupa umplerea locaselor verticale cu mortar se realizeaza rostul orizontal de mortar avand grosimea nominala de 12 mm. La realizarea rostului orizontal se va avea grija ca mortarul sa cuprinda intreaga suprafata a blocurilor ceramice pana la muchii, mortarul in exces indepartandu-se cu mistria.

fig.07; indepartarea mortarului in exces cu mistria

fig.07; indepartarea mortarului in exces cu mistria

Gaurirea zidariei realizata din caramida STH se va realiza fara percutie, in acest fel se evita spargerea peretilor interiori ai caramidei asigurandu-se totodata o zona buna de prindere a diblurilor in zidarie.

zidaria cu caramida STH 014 zidaria cu caramida STH 015Pretul pe manopera pentru zidaria din caramida STH este de 90 ron/m3, pentru mai multe detalii va stau cu placere la dispozitie, ma puteti gasi folosind Formularul de contact

 

 

like fb
19
Dec

Cum se face zidaria din placi de sticla, Nevada

Zidaria din placi de sticla, de tip Nevada, permite patrunderea difuza a luminii fara a fi insa transparenta. Zidaria din placi de sticla este permisa pe calcane si se foloseste si ca ziduri despartitoare, glasvanduri, etc.

zidaria din placi de sticla

Zidaria din placi de sticla, cum se face

Zidaria din placi de sticla poate fi dintr-un singur strat de placi sau din doua, paralele. Placile au de obicei dimensiunile: 20 x 20 cm si pe toate cele patru muchii sunt prevazute cu santuri. In aceste santuri se va baga armatura compusa din vergele de otel cu grosimi Ø6, Ø8, Ø10, Ø12 in functie de cat permite dimensiunea cavitatii formate de santurile a doua santuri alaturate.

Pe suprafata pervazului se intinde un strat de beton sau mortar cu ciment in care se infing la distante egale vergelele metalice verticale. Se va astepta intarirea corespunzatoare a stratului suport, se aseaza prima varga orizontala, se umple cu mortar santurile de pe trei laturi ale placilor ce vor forma primul rand de placi. Se introduc placile, una cate una, printre vergile metalice verticale avand grija ca sticla sa nu vina in contact cu metalul dar nici cu sticla placii vecine. Astfel, intre placile de sticla va exista un rost de cativa mm umplut cu mortar. Cand primul rand de placi este gata, se umplu cu mortar santurile de pe muchiile superioare ale placilor, se aseaza a doua vergea metalica orizontala si se repeta operatiile.

Daca latura de jos a zidului se presupune ca este fixata in pervarz, celelalte trei laturi se vor lega de elementele de rezistenta fie prin prevederea in acestea a unor santuri cu latimea corespunzatoare , fie la profile metalice fixe, prin sudura. Golurile intre zidul de sticla si elementele de rezistenta vor fi umplute cu un material elastic (mastic, spuma, silicon).

Asta e tot. Nu e greu, asa e? Pretul pentru zidaria din placi de sticla este de 45 Ron/mp pentru manopera, pret cu care lucrez eu in orice localitate din Romania. Pentru mai multe informatii va stau la dispozitie la rubrica de contact.

like fb
15
Dec

Cum se verifica calitatea zidariei si care sunt abaterile limita

verificarea calitatii zidarieiCalculul costurilor pe manopera, in cazul lucrarilor de zidarie, se face la metru cub putand fi negociate diferente in functie de dimensiunile blocurilor si caramizilor.Verificarea calitatii zidariei este o necesitate dar si un drept al beneficiarului. Iata care ar fi cele mai importante proceduri de verificarea calitatii zidariei:

Verificarea calitatii zidariei

 1. control asupra starii suprafetei peretilor (curate si fara stirbituri mari)
 2. se admite un procent de 15% de fractiuni de piesa: caramida, BCA, etc
 3. consistenta mortarului va trebui sa corespunda marcii indicate (vezi Reteta si compozitia mortarului)
 4. verificarea tesaturii zidariei astfel incat pe lungime, intre rosturi, sa existe o diferenta de minim 1/4 caramida, iar pe latime o diferenta de minim 1/2 din latimea caramizii (vezi caramida plina)
 5.  grosimea rosturilor (verticale si orizontale) sa se incadreze in limitele de toleranta
 6. umplerea corespunzatoare cu mortar a rosturilor orizontale si verticale. Pentru zidariile din caramida sau blocuri, un gol de mortar pe o adancime de 10-15 mm de la fata rosturilor favorizeaza aderenta mortarului de tencuiala.
 7. se verifica orizontalitatea randurilor cu furtunul de nivel si verticalitatea  cu dreptarul si firul cu plumb
 8. se verifica tesaturile la colturi si ramificatii
 9. se verifica uniformitatea grosimii zidului pe toata lungimea cu masurarea distantei intre doua dreptare aplicate pe fetele opuse ale zidului. Se vor face trei masuratori la inaltimi diferite si se va face o medie ce se va compara cu grosimea din proiect.
 10. verificarea pozitiei si numarului firelor de armare

Cestea sunt cele zece legi ale zidarului (nu am stiut nici eu ca vor iesi exact zece :) ) pe care beneficiarul are dreptul sa le verifice la finele lucrarii. Fata de rezultatele obtinute in teren se va face o comparare a acestora cu datele din proiect. Bineinteles ca exista niste abateri limita admise, abateri ce vor fi cuprinse in tabelul urmator:

Caracteristicile zidariilorAbateri limitaObservatii
1. La dimensiunea zidurilor, la grosimea de executie a zidurilor

a) din caramizi si din blocuri ceramice cu grosimea (mm):

≤63+3La zidurile cu materiale provenite din demolari, abaterile limita se pot majora cu 50%
90+4
115+4
-6
140+4
-6
240+6
-8
>240+10
b) din blocuri mici din beton cu agregate usoare cu grosimea:
≤240±4
290±5
>365±10
c) din blocuri mici si placi de BCA cu grosimea:
≤126±4
190±5
240±8
d) din placi de ipsos cu grosimea de:
70 mm±0,5
80 mm±0,5
e) din placi presate de sticla cu grosimea de:
40 mm±2
80 mm±2
f) din piatra naturala cu grosimea de
300 mm-10
+20
2. La goluri 
a) pentru ziduri din caramida, din blocuri ceramice si din blocuri mici cu agregate usoare, cu dimensiunea golului:
 ≤1000 mm ±10
>1000+20
-10
b) pentru ziduri din blocuri mici si din placi de BCA, din placi presate din sticla, din placi de ipsos si din piatra naturala±10
3. La dimensiunile in plan ale incaperilor
cu latura incaperii ≤3000 mm±15
cu latura incaperii >3000 mm±20
4. La dimensiunile partiale in plan (nise, spaleti, etc)
±20
5. La dimensiunile in plan ale intregii cladiriCu conditia ca denivelarea unui planseu sa nu depaseasca 15 mm
±50
6. La dimensiunile verticale
a) pentru ziduri din caramizi, din blocuri ceramice si de beton cu agrafe usoare:
pentru etaj±20
pentru intreaga cladire+50 -20
b) pentru ziduri din blocuri mici si placi de BCA, placi de ipsos, presate din sticla si din piatra naturala
pentru un etaj±20
pentru intreaga cladire±30
7. La dimensiunea rosturilor (cu mortar) dintre caramizi, blocuri sau placi
rosturi orizontale si verticale+5La stalpi portanti cu sectiunea ≤0,1 m2 abaterile limita se micsoreaza cu 50%
-2
pentru zidarii aparente±2
8. La suprafete si muchii
a) in planeitatea suprafetelormaximum 10mm
pentru ziduri portante3mm/m
pentru ziduri neportante5mm/m
pentru zidarii aparente2mm/m
b) la rectiliniaritatea muchiilor
pentru ziduri portante2mm/mcel mult 20mm pe lungimea neintrerupta a zidului
pentru ziduri neportante4mm/m
pentru zidarii aparente1mm/mcel mult 10mm pe lungimea neintrerupta a zidului
c) la verticalitatea suprafetelor si muchiilor
pentru ziduri portante3mm/mcel mult 10mm pe etaj
ziduri neportante6mm/mcel mult 5mm pe etaj si cel mult 20mm pe intreaga cladire
zidarii aparente2mm/m
9. Abateri fata de orizontala a suprafetelor superioare ale fiecarui rand de caramizi sau blocuri:
a) pentru ziduri din caramizi, din blocuri de beton cu agregate usoare
pentru ziduri portante2mm/mcel mult 15mm pe toata lungimea
pentru ziduri neportante3mm/mcel mult 20mm pe toata lungimea neintrerupta a zidului
b) pentru ziduri din blocuri mici si placi de BCA4mm/mcel mult 15mm pe toata lungimea neintrerupta a zidului
pentru ziduri neportante6mm/mcel mult 20mm pe toata lungimea neintrerupta a zidului
c) pentru ziduri din placi de ipsos si din placi presate de sticla3mm/mcel mult 20mm pe toata lungimea neintrerupta a zidului
10. La coaxialitatea zidurilor suprapuse
dezaxarea de la un nivel la urmatorul±10cel mult 30mm dezaxarea maxima cumulata pe toate nivelurile
maxima pe intreaga constructie±30
11. La rosturile de dilatatie, de tasare si antiseismice
la inaltimea rostului+10
-20
la verticalitatea muchiilor rosturilor2mm/mcel putin 20mm pentru intrega inaltime a cladirii
like fb
15
Noi

Cum se construieste bucataria incorporata, zidita cu blocuri de BCA

Bucataria incorporata este un subiect pe care eu vreau sa il dezvolt in doua articole. Asa cum am mai spus intr-un articol anterior, aceasta idee este luata din Italia (vorbesc in numele meu) si voi incerca sa explic cat mai detaliat pasii de constructie. Intr-un articol anterior am folosit caramida gaurita pentru realizarea unui bar in salon. Astazi vom folosi BCA-ul (beton celular autoclavizat), este un material usor de lucrat dar si usor ca masa de greutate (cca. 365 kg/m3) pentru care nu ne trebuie decat un fierastrau de mana si adeziv pentru zidire.

Proiect contruire bucataria incorporata

Orice familie are propia bucatarie cu spatiul limitat, designul si utilitatile necesare nevoilor propii. De aceea este foarte greu sa gasim doua bucatarii identice ca proiect. O sa spuneti: “Bine, dar sunt foarte multe bucatarii care au dimensiuni de 5x4m adica 20 m2. Care este diferenta?” Ei bine, diferenta o fac lucrurile marunte ca sa le spun asa si anume electrodomesticile pe care fiecare dintre dvs vrea sa le utilizeze.

In acest articol voi incastra in peretii pe care ii vom construi urmatoarele:   o chiuvetă, un frigider, un aragaz, o mașină de spălat, un cuptor si niste dulapasuri.

Baza pentru bucataria incorporata

De precizat ca odata terminata structura pentru bucataria incorporata, aceasta va fi placata cu faianta de dimensiuni: 10 x 10 cm; de aceea atat baza, peretii portanti cat si blatul de deasupra vor fi realizati de grosime 8 cm, rezultatul final, dupa placarea faiantei fiind de 10 cm.

Asa cum am specificat si la inceputul articolului, pentru bucataria incorporata vom folosi BCA cu dimensiune 60 x 24 x 8 cm, iar pentru lipirea lui se va folosi adeziv special pentru BCA de la firma care doriti dvs. Pe langa acestea, ca ustensile mai trebuie sa aveti la indemana un fierastrau, un ciocan de cauciuc, o ruleta, un nivel cu bula de aer o mistrie si un plan bine stabilit de dinainte (fig.01).

bucataria incorporata

fig.01

In fig. 01 se poate vedea un exemplu de proiect, proiect pe care daca il aveti la indemana puteti depasi sau chiar preveni anumite obstacole. Ideea este sa puneti in aplicare tot ceea ce va doriti si sa fructificati fiecare centimetru din bucataria voastra, incapere in care doamnele in special isi petrec cel mai mult timp.

In fig.01 se pot vedea doua traverse colorate cu maro, acestia sunt buiandrugi cu dimensiuni de 8 x 10/15 dandu-ne astfel posibilitatea sa asezam chiuveta de o parte si aragazul de cealalta. Buiandrugii se pot prepara din beton armat sau pot fi cumparati buiandrugi de caramida gaurita care se taia longitudinal la dimensiunile specificate mai sus, se baga fier Ø12 si se umple cu beton.

fig.02

fig.02

In fig. 02 se vede o latura a peretelui de 70 cm adancime si taietura din BCA de la ultimul rand ce face loc buiandrugului. In general cam asta ar fi prima parte pentru a construi bucataria incorporata. Urmeaza o mana subtire de tencuiala si placarea cu faianta iar blatul de deasupra, la libera alegere, poate fi din marmura, lemn lacuit sau faianta. Fiti pe faza si urmariti si partea a doua a articolului.

 

Va doriti o astfel de bucatarie sau doar un proiect dupa dimensiunile incaperii dvs?  Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
8
Oct

Zidaria din piatra naturala (piatra sparta sau bolovani de rau) cu mortar

zidaria din piatra

Zidaria din piatra se foloseste la fundatii, socluri, pereti, garduri, bazine subterane, etc. dar din anumite motive, peretii din piatra nu sunt indicati pentru cladirile de locuit. Pentru realizarea unor astfel de zidarii este nevoie de piatra care poate fi piatra de rau (bolovani) sau piatra de cariera. Dimensiunile acestor pietre vor fi de peste 25 cm la majoritatea dintre ele. In caz contrar, consumul de mortar este exagerat, volumul de manopera este mare, iar estetica si rezistenta nu au nimic de castigat. Pentru o buna stabilitate, zidurile din piatra vor avea grosimi minime de 60 cm atunci cand sunt construite din piatra de rau si de 50 cm cand vor fi construite din piatra de cariera. Mortarul recomandat este cel de tipul doar ciment si nisip. Rosturile dintre pietre vor avea trasee sinuoase si grosimi variate din cauza suprafetelor neuniforme.

Este recomandat insa ca grosimea minima de mortar in rosturi sa nu fie sub doi centimetri.

Dupa descarcarea pietrei in santier este indicat sa se faca o sortare grosiera a acestora, sortare ce va urmari gruparea pe cateva dimensiuni si, in acelasi timp, analizarea fiecarei piese in parte. Cu aceasta ocazie, vor fi indepartate aderentele de pamant, de muschi si alge si vor fi testate bucatile ce prezinta fisuri profunde care se face cu ajutorul ciocanului prin lovirea usoara a acestuia . Sunetul de spart indica existenta fisurilor si necesitatea indepartarii piesei respective.

Zidaria din piatra naturala de rau

In cazul pietrei de rau, o colmatare avansata cu mal a acestora recomanda o spalare  cu furtunul, sub jet puternic. In cazul in care s-a ales solutia ziduria din piatra, stabilirea tipului de fundatie sau a naturii suprafetei de reazam a acestora este foarte importanta si nu poate lasa loc aproximarilor:

 • daca zidaria de piatra este continuarea unei fundatii sau a unui soclu construite tot din piatra, aparent nu sunt nici un fel de probleme. Spuneam “aparent” pentru ca sunt si situatii in care fundatia de piatra este asezata pe un sol instabil fara aplicarea compactarilor si consolidarilor necesare. Un zid asezat pe o fundatie nesigura este la randul sau nesigur. Dimpotriva, pe terenuri foarte pietroase, in zonele montane sau submontane sub care se stie ca stau ingropate stanci de mari dimensiuni, fundatiile de piatra fara armatura sunt recomandate mai ales pentru constructii de dimensiuni ponderate: adaposturi, ateliere, imprejmuiri, parapeti, etc.
 • pe terenurile obisnuite, in sensul ca nu se afla nici in zonele montane si nu au fost supuse vreunui proces de compactare, se recomanda turnarea unei fundatii de beton armat care sa iasa macar cativa centimetri deasupra solului.

Daca in betonul inca moale al fundatiei sau soclului se infige primul rand de pietre al zidului ce urmeaza a fi ridicat, vom avea un mare plus in stabilitatea constructiei. Daca acest moment a fost ratat, pe fata superioara a fundatiei se intinde un strat de mortar cu grosimea de 3-5 cm. Lungimea pe care se intinde mortarul va fi pe toata latura de zid (intre doua colturi) – in cazul zidurilor fara stalpisori de beton si intre doi stalpisori, in cazul in care ei au fost prevazuti. Legat de aceasta, trebuie spus ca eficienta acestor stalpi de beton este mai mare daca sunt turnati dupa ce zidul a fost ridicat. Desigur, armatura acestor stalpi va fi infipta in fundatie inainte de turnarea acesteia.

Se incepe asezarea pietrelor de la unul din capetele randului. In cazul zidurilor fara stalpi din beton, capatul randului este de fapt un colt al constructiei. La inceperea primului rand se vor fixa si pietrele din colt, pe o lungime de 80-100cm, ale laturii perpendiculare. Astfel va fi posibila o țesere mai eficienta a pietrelor din colturile constructiei. Pe masura asezarii se vor alege cele mai nimerite pietre atat ca dimensiuni cat si ca forma. Dimensiunile alese trebuie sa determine latimea proiectata a zidului fara adaus exagerat de mortar iar conturul suprafetei sa corespunda cat mai bine conturului pietrei vecine. Dupa asezarea fiecarei pietre , aceasta va fi ciocanita usor pentru asezarea in mortar. Inainte de asezare, pietrele vor fi udate cu apa. Dupa asezarea primului rand de pietre, deasupra va fi asezat, cu canciocul, un strat de mortar atat cat sa umple toate rosturile verticale dintre pietre.

La randul urmator, pentru fiecare piatra aleasa se va analiza modul in care se reazama pe pietrele de dedesubt si se va adauga atata mortar cat este necesar pentru un contact fara goluri. Fiecare piatra se ciocaneste usor. Alegerea celor mai potrivite pietre cere rabdare si “ochi”.

Scopul principal al acestei alegeri este potrivirea cat mai buna a unei pietre intre cele puse anterior.

O sfoara intinsa orizontal pe una dintre laturile zidului ne va ajuta sa pastram cat de cat orizontalitatea si zidul sa iasa drept. Pentru randurile urmatoare sfoara va fi ridicata corespunzator. Pentru verticalitate, cel mai indicat este firul cu plumb. Polobocul poate indica eronat din cauza neregularitatii suprafetei. Pentru uniformizarea presiunilor se recomanda ca la jumatatea inaltimii zidului sa fie introduse 1-2 randuri din caramida sau pietre cioplite la dimensiuni uniforme.

De asemenea, ultimul rand va fi si el la fel.

 
Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
9
Sep

Realizarea blocurilor de zidarie din argila

Avantajul blocurilor de zidarie din argila este acela ca se elimina necesitatea cofrajului iar stalpii de sustinere pot fi mai rari putand depasi 2-3 m. Zidirea propiu-zisa este aceeasi ca in cazul caramizii si blocurilor ceramice sau BCA.(vezi articolele din categoria “Zidarie”)

In cazul blocurilor de argila, amestecul de nisip-argila-paie se va face in gramada prin umectare progresiva si batere cu maiul din lemn. Cand omogenitatea amestecului se considera corespunzatoare, pasta se toarna in forme de lemn. Dimensiunile acestor forme vor fi alese in functie de dimensiunile zidurilor ce urmeaza a fi construite (in special latimea) si de greutatea blocului rezultat, astfel incat acesta sa poata fi manipulat cu usurinta. Blocurile crude vor fi lasate la uscat intr-un adapost, de preferat sub o perdea si fara pereti.

De stiut ca argilele se mai utilizeaza ca material auxiliar in mortarele de ciment, in fundatiile cailor de acces sau chiar ca umplutura in baraje hidrotehnice chiar de dimensiuni apreciabile. Industria cimentului utilizeaza si ea cantitati importante de argila.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

like fb
9
Sep

Realizarea peretilor monolit din argila

Durabilitatea unor astfel de constructii depinde in mare parte de masurile de protectie impotriva apei din precipitatii si igrasie. De aceea, in continuarea fundatiei va fi prevazut un soclu din acelasi material cu acestea: beton, caramida, piatra si sa depaseasca nivelul solului cu 30-50 cm. Pe toata suprafata superioara a soclului se intinde o fasie de caton bituminat avand latimea egala cu cea a soclului. Pe toata lungimea soclului se vor amplasa stalpi de lemn distantati la aproximativ 1,5 m si avand inaltimea camerei ce urmeaza a fi construita. Se cofreaza ambele laturi ale peretelui folosindu-ne de scandura, panouri PFL, etc. Pentru usurinta executiei, cofragul nu va fi montat pe toata inaltimea necesara ci progresiv in timp ce constructia avanseaza. Stalpii din lemn pot fi fixati fie in lacase prevazute in soclu, fie cu prinderi metalice in suruburi.

Pe langa argila necesara, pentru a spori stabilitatea mecanica, va fi nevoie de nisip sau pietris sau zgura care, adaugate in proportii moderate, cresc aceasta stabilitate. Fibrele naturale cum sunt paiele asigura o “armare” originala masei de argila. Acestea vor trebui, in prealabil, tocate la dimensiuni de 10-15 cm pentru a putea fi imprastiate uniform.

Adaosul de stabilizator (ex. nisip) se poate face direct in gramada de argila urmand lopatarea acesteia, la fel si adaosul de paie. Cantitatea de nisip necesara nu poate fi normata pentru ca argilele au propietati diferite in functie de zona din care sunt preluate. Atat in cazul peretilor monolit cat si in cazul blocurilor de chirpici se recomanda probele prealabile: se vor amesteca volume diferite de argila/nisip confectionand cateva “eprubete” sub forma unor caramizi. Dupa uscarea acestora se va constata ce proportie a dat cele mai bune roade. Cantitatea de paie nu are nici ea un dozaj anume dar in general, nu trebuie sa existe o sectiune pe grosime de 4-5 cm de material care sa n u intalneasca nici un pai.

Punerea in opera a masei de argila astfel pregatita se face prin turnarea cu galetile in interiorul cofrajului in straturi de 10-15 cm. Argila va avea umiditate naturala deci nu se va uda cu apa in gramada. Peste stratul de argila din cofraj se va imprastia cu stropitoarea o cantitate minima de apa care sa asigure doar o usoara inmuiere a liantului. Stratul umectat se va bate apoi cu maiul de lemn pana la compactarea si omogenizarea corespunzatoare. La nevoie se mai adauga putina apa, iar straturile urmatoare se vor trata in acelasi fel. Pe masura ce se inalta zidul se va inalta si cofrajul care trebuie sa ajunga la final cu 50 cm mai inalt, astfel se facilizeaza tasarea cu maiul.

Cand peretii au fost ridicati in totalitate la cotele finite, stalpii vor fi legati in partea lor superioara printr-o centura din acelasi material. Atunci cand se considera ca peretii s-au uscat suficient,  ei pot fi decofrati in vederea tencuirii.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like; daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau pur si simplu vrei sa ne saluti, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

like fb
18
Mai

Construirea unui “bar” in bucatarie din caramida gaurita

Salut prieteni, vom pune in practica astazi zidaria din caramida gaurita pentru realizarea unui bar incorporat in bucatarie care serveste si ca separarea salonului de bucatarie. Cei care ati urmarit deja “Cum se construieste un mobilier de bucatarie din zidarie”, un tutorial despre “modelarea” BCA-ului, v-ati facut deja o idee ca nu numai gips-cartonul poate fi modelat ci si alte materiale. Un alt fel de exemplu il voi da astazi, dar voi folosi ca materie prima caramida gaurita  ce v-a avea o grosime de 10 cm. Fac o paranteza aici pentru a specifica ca nu am nimic impotriva gips-cartonului despre care eu am facut cateva tutoriale in care am vorbit despre avantaje, creare mobiliere si altele. Sa trecem la treaba:

bar incorporat in bucatarie

fig.01; trasarea

Bar incorporat in bucatarie

Dupa cum se vede in fig.01, lucrarea se va face intr-un salon care este deja finit, deci v-a trebui sa lucram cu foarte mare atentie pentru a nu face daune (care ar putea costa mai mult decat lucrarea noastra :) ). Dar aceasta nu ar trebui sa fie o problema deoarece nu este nevoie sa scavam, peretele nefiind portabil si avand o inaltime de doar 100 cm, iar pentru legatura cu peretele lateral, vom folosi doi coltari de gips-carton, pe care ii vom monta cu holsuruburi pe verticala, distanta dintre ei fiind de 10cm ( o caramida ); astfel vom avea si un riferiment precis in acel punct care ne v-a ajuta sa lucram mai repede si mai precis. Ok, m-am luat cu vorba si am uitat sa precizez ca pardoseala din gresie portelanata v-a trebui protejata cu cartoane si folie de plastic pentru a nu fi murdarita si in special, ciobita.

fig. 02

Proiectul prevede un spatiu pentru frigider, iar intreaga tejghea va fi imbracata in marmura neagra, de aceea am lasat acel spatiu scavat in zidarie care se vede in fig. 02.

fig. 03; Dupa terminarea zidariei, vom tencui peretii atat pe interior cat si pe exterior ( aceasta este o optiune in cazul nostru dar mai exista si altele cum ar fi stucco venezziano ) dupa care vom monta marmura.

fig.04; finisarile

Acum nu ne ramane decat sa facem finisarile. In fig. 04 se poate vedea ca a fost tras glet pe peretele nou creat, s-au facut cateva retusuri, a fost montata plinta si in cele din urma, au fost scoase cartoanele si folia de plastic, fiind totul curat.

Daca doriti sa ornati in vreun fel sau sa lasati simplu acest mobilier, bar sau cum vreti sa ii spuneti, ramane la alegerea dumneavoastra sau al arhitectului in care va incredeti.

Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

like fb
12
Noi

Ce este BCA-ul, cum se zideste si caracteristicile lui

 

Betonul celular autoclavizat sau pe scurt BCA-ul este un material exceptional prin lejeritate, izolare termica si acustica, modularitatea si usurimea punerii in opera.

fig.1

In functie de dimensiune lor, BCA-urile sunt folosite atat pentru constructia caselor dar si pentru realizarea de mobiliere in bucatarie, sufragerie sau pentru pereti despartitori. Trebuie sa stiti ca in afara avantajului ca este un material ce se lucreaza foarte usor, are si exceptionalele caracteristici de izolatie termica ( de 13 ori fata de betonul normal) si acustica ( un perete de 20 cm absoarbe 38 dB).

Procedura de montare al blocurilor de beton celular autoclavizat nu difera intr-o maniera substantiala fata de cea a caramizilor. Intre primul rand de zidarie de BCA si temelie se pune carton asfaltat pentru a impiedica absorbtia apei de catre acestia.

fig.2, utilizarea firului cu plumb

Pentru o locuinta mica de un nivel plus mansarda de exemplu, nu este neaparat nevoie de stalpi de sustinere, de aceea, trebuie sa fiti foarte atenti la crearea colturilor cu firul de plumb (fig.2) dupa care se intinde sfoara pe care o urmarim de-a lungul fiecarui bloc de BCA. Deoarece constructia blocului este realizata destul de perfect, zidaria se face cu ajutorul mortarelor speciale la sac de 25-30 kg, iar pretul nu ar trebui sa depaseasca 13Ron/sac. Daca mai punem la socoteala si faptul ca pentru un metru cub se foloseste in general 1,5 sac de adeziv, eu va recomand si insist chiar sa nu folositi vechiul mortar din nisip, var si ciment pentru zidariile cu BCA-uri, iar unul dintre motive este acela ca BCA-ul prea repede apa din mortarul traditional datorita varului nefacand posibila astfel priza (legatura) dintre cele doua materiale.

fig.3, creare boiandrugi

Deoarece betonul celular il gasim in mai multe dimensiuni, peretii interiori pot fi realizati de 10, 15 sau 20 cm. De obicei, o camera are inaltimea de 2,7 m din care se scade centura (0,20 m), astfel calculam cate randuri de BCA vor fi zidite pe un rand (in functie de latimea zidului) dupa care se trece la cofrarea boiandrugilor de la usi si ferestre si a centurii, se fasoneaza fierul si se leaga etrierii fiind astfel pregatit pentru turnarea betonului. Aceasta varianta se foloseste in cazul in care deasuprea nu vine realizata o placa din beton armat (in acest caz se cofreaza tot odata) dar poate fi realizata o placa din dulapi casetati

Pretul pentru manopera se ia la metru cub, in cazul meu este de 80-100 RON/mc, daca va intrebati de ce nu este un pret fix trebuie sa stiti ca difera in functie de metraj, zona si altele; doar calitatea este garantata ;)

Atat am vrut sa va spun astazi, daca v-a placut articolul votati si dati un like

dedesubt de titlu, lasati un comentariu si nu uitati:

Lucrul ieftin costa scump!!!

like fb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...