Acoperisul

Acoperisul

Acoperisul traditional, ca si idee, este inclinat si se acopera cu placi din argila, placi din piatra, dranita sau sindrila din lemn, stuf (paie, trestie, papura) ori tabla metalica.

De-a lungul generatiilor forma acoperisului, inclinarea sa, tipul de material s-au dezvoltat datorita modului de viata a locuitorilor, a conditiilor climatice locale, a materialeleor disponibile si bineinteles, cheltuielile de fabricatie si intretinere. Astazi, acestea inca mai caracterizeaza partial formele tipice de constructie ale unei zone. De exemplu, in Bucovina intalnim acoperisuri din dranita sau sindrila de lemn, iar in Maramures se gasesc acoperisuri in panta din paie.

acoperisul

Denumirile elementelor componente ce formeaza acoperisul: 1. coama; 2. margine; 3. suprafata principala a acoperisului; 4. suprafata secundara a acoperisului; 5. creasta; 6. suprafata versantului triunghiular a acoperisului; 7. dolie; 8. lucarna; 9; streasina.

Daca acum mansarda poate fi locuita datorita fabricarii industriale de tigle cu jgheaburi, a benzilor izolatoare sau materialelor sintetice si a materialelor termoizolatoare, inainte de acestea, mansarda era utilizata ca spatiu de depozit pentru provizii.

Acoperisurile sunt parti portante ale cladirii. Interventiile in structura portanta si incarcaturile suplimentare presupun consultarea unui statician si, de cele mai multe ori o autorizatie de constructie. Pentru cei ce stiu „sa faca de toate„, in cazul asanarii invelisului acoperisului, nu recomand intotdeauna interventiile proprii pentru ca, de exemplu, lucrarile de tinichigerie au nevoie nu numai de unelte potrivite ci si cunostinte specializate si experienta.

acoperisul streasina

Denumirile componentelor stresinii:
1. cap de caprior
2. cosoroaba sau grinda suport la baza capriorilor
3. astereala
4. invelisul acoperisului.

In schimb, amenajarea spatiului de sub acoperisul, in special amenajarea interioara a mansardei este un domeniu de activitate indragit de catre cei care construiesc singuri. Bineinteles ca pentru o amenajare reusita trebuie sa aveti o planificare solida, acordati timp suficient pentru aceasta etapa si nu sariti direct la lucru cu ciocanul si fierastraul in mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *