Agregatele si rolul lor in obtinerea betoanelor

agregate pentru betonDe obicei, ca agregate pentru beton sunt folosite nisipul, pietrisul de rau si piatra concasata. Cele enumerate mai sunt denumite si agregate minerale grele, deoarece au densitatea de peste 1200 kg/m3. Agregatele cu densitati mai mici de aceasta valoare sunt considerate agregate usoare.

Agregate pentru beton

Nisipul natural este produs in carierele de nisip prin spalare, concasare si ciuruire. Granulele de nisip au diametrul de 0,1-7 mm. Ce este mai mare de 7 mm este considerat balast. Ca materie prima, nisipul se poate procura de pe fundul lacurilor, malul raurilor sau al Marii Negre – depinde bineinteles de zona. Eu personal nu recomand nisipul de mare in constructii.  De asemenea, daca nu folositi nisip din balastiera ci il procurati direct de pe albia raului, este bine sa verificati starea puritatii a acestuia, deoarece, de obicei se gasesc impuritati ca: resturi vegetale si animale, lut, pamant, carbuni, etc. Aceste impuritati trebuie eliminate deoarece nu sunt acceptate la prepararea betonului.

Pietrisul este un amestec de lianti cu dimensiuni de 7-70 mm. Pietrisul il gasim pe malul raurilor si lacurilor sau in balastiera, obtinut prin ciuruire si spargere. Pentru prepararea betonului, pietrisul se amesteca cu nisipul in proportiile cerute de marca betonului respectiv.

Balastul pentru beton reprezinta amestecul natural dintre pietris si nisip si este apt pentru prepararrea anumitor merci de betoane. Granulele acestui amestec au dimensiunea de pana la 70 mm. Cel mai des este folosit in zonele rurale de la noi din tara, deoarece pretul este mai mic in comparatie cu materialele din statiile de sortare dar si calitatea acestui balast este mult mai redusa.

Piatra concasata este de fapt piatra sparta cu dimensiuni 71-125 mm. Acest agregat se produce prin separare si spargere in balastiere.

Balastierele au rolul de a sorta atat piatra excavata natural cat si piatra sparta. Fiecare sort in parte este trecut prin 3-4 ciururi consecutive, astfel se obtin agregate cu urmatoarele dimensiuni: 0,2-1 mm, 1-3 mm, 3-7 mm, 7-16 mm, 16-31 mm, 31-70 mm, 70-125 mm.

 

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

1 comment for “Agregatele si rolul lor in obtinerea betoanelor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *