Argila: ce este si la ce se foloseste

Argila este cel mai utilizat liant natural. In obisnuinta populara, argila se identifica cu asa-zisul pamant galben, greu permeabil, manevrabil ca o plastilina si folosit ca liant la zidaria sobelor si a cosurilor, la obtinerea caramizilor de chirpici sau ca hidroizolatie la podelele joase de la tara. De fapt, in compozitia argilelor sunt incluse o serie de impuritati sau mai bine zis substante organice specifice solului cum ar fi: calcare, sulfati, oxizi, cuart, carbonati, etc.

argilaCaracteristici argila

Cu totii credem ca argila are un caracter de impermeabilitate. De fapt, are o capacitate crescuta de absorbtie, doar ca apa absorbita este „legata” la suprafata si se prezinta ca niste formatiuni lamelare suprapuse. Suprafetele umectate devin lunecoase, frecarile sunt mult diminuate si astfel, masa de argila capata o plasticitate remarcabila. Spre deosebire de multi lianti artificiali, argila isi mareste volumul cand absoarbe apa si scade cand se usuca. In timpul contractiei de volum, atat la suprafata cat si in profunzime se produc crapaturi mari. Acest neajuns poate fi inlaturat prin utilizarea unor adaosuri specifice. In functie de destinatia de folosire exista mai multe posibilitati de utilizare a argilelor in special in cadrul gospodariilor mici. Puteti citi pe acest site despre realizarea peretilor monolit din argila si realizarea blocurilor pentru zidarie din argila.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

1 comment for “Argila: ce este si la ce se foloseste

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *