Armatura longitudinala

Armatura longitudinala este realizata din bare de otel care, spre deosebire de beton, are o rezistenta la tractiune foarte buna. In articolele anterioare am specificat deja ca, conlucrarea celor doua materiale este posibila datorita aderentei foarte bune dintre ele.

Formarea capatului barelor de otel-beton

fig.01
In cazul unei bare netede
Ø ≤ 20 mm, r ≥ 2,5 Ø
Ø > 20 mm, r ≥ 5 Ø
In cazul unei bare riflate
Ø 20 mm, r ≥ 4 Ø
Ø > 20 mm, r ≥ 7 Ø

 

 

Aceasta cooperare este optimizata si de compozitia potrivita a betonului, pe langa folosirea cimentului in cantitate suficienta, in plus, suprafata barei de otel este riflata si are capatul sub forma de carlig semirotund sau in unghi drept (fig. 01) ce fixeaza mecanic armatura in beton.

In cazul rigidizarii cu armatura longitudinala realizata din bara neteda, folosirea carligului este inevitabila; in cazul utilizarii barei riflate cu lungime corespunzatoare de fixare se poate renunta la carlig. Armatura care figureaza in proiect nu poate fi inlocuita cu o alta avand alt tip si alt profil, fara acordul proiectantului; la fel, nu putem schimba nici forma armaturii si nici nu putem diviza sau lega elemnte de otel-beton fara acelasi acord.

stratul de acoperire a armaturii in mediu uscat, neagresiv

fig. 02; stratul de acoperire a armaturii in mediu uscat, neagresiv

Acoperirea cu beton peste armatura longitudinala trebuie sa aiba grosimea corespunzatoare pentru ca protectia otelului impotriva coroziunii sa fie eficienta. In cazul structurilor obisnuite stratul de acoperire nu poate fi mai mic decat diametrul armaturii, grosimea minima fiind de 20 mm (fig. 02). Nici acoperirea cu beton a armaturii de distributie sau a etrierilor nu poate fi mai subtire de 20 mm.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments