Betonul, ce reprezinta de fapt si care este rolul sau

Betonul este materialul de constructie cel mai des utilizat in zilele noastre. Nu exista cladire la a carei constructie sa nu se foloseasca beton si nu exista constructor care ar putea evita folosirea acestuia. Betonam fundatiile, peretii de sprijin, planseele, scarile, placam cu placi de beton aleile din gradire, intr-un cuvant, folosim beton in toate situatiile in care avem nevoie de ostructura solida, cu capacitate portanta ridicata. Folosim frecvent acest material de constructie deoarece, in cantitati mici, oricine il poate prepara usor si nu are nevoie de echipamente costisitoare. In ciuda acestui fapt, pe parcursul prepararii, turnarii, a tratarii ulterioare si a intretinerii, se fac frecvent greseli care ne strica bucuria pentru munca efectuata si care se pot repara greu, cu multa munca si cu cheltuieli serioase. De aceea recomand urmatoarele articole celor care se pregatesc de betonare – nu specialistilor, ci in primul rand celor neprofesionisti, adica acelora care stiu doar ca betonul este un bun material de constructie. Voi incerca in urmatoarele articole sa prezint modul corect de preparare, posibilitatile de transport, turnare si prelucrarea corespunzatoare a acestuia.

Doresc sa atrag atentia asupra celor mai frecvente greseli efectuate pe parcursul procesului de betonare. Aceste articole au rolul de raspandire a cunostintelor si nu cuprinde calculatii de constructii sau alte explicatii teoretice complicate, care pot fi gasite pe alte situri de specialitate.

Voi face de asemeni referire la normele aflate in prezent in vigoare. In prezent sunt valabile normele romanesti, cu prescurtarea RO dar, in paralel cu acestea sunt valabile si normele europene, cu prescurtarea EN dar intalnim destul de des si notatiile RO EN. Prin introducerea lor treptata, normele europene vor fi valabile impreuna cu normele romanesti notate cu RO iar dupa perioada de tranzitie va trebui sa ne conformam doar normelor europene EN. Pentru fabricarea betonuluio a fost publicata deja norma europeana (EN 206-1 Beton – Partea 1: Conditii tehnice, capacitate, preparare si conformitate si, legat de aceasta, ENV 13760-1 Realizarea structurilor de beton. Partea 1: Conditii tehnice generale ). Ca urmare a uniformizarilor din cadrul Uniunii Europene, noile standarde au condus la modificarea notatiilor precum si a expresiilor si a termenilor de specialitate. De exemplu, termenul mixtura de beton folosit pana acum pentru elementele componente ale betonului amestecat este inlocuit cu termenul beton proaspat. Pentru o mai buna intelegere, in text vom folosi si termenul mixtura de beton, cunoscut de publicul larg, termen prin care intelegem betonul aflat in stare de legare dupa amestecarea elementelor componente respecriv in timpul transportarii si turnarii acestuia. Notiunea de beton proaspat o vom folosi pentru betonul deja turnat si care a facut priza.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like;daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau ceva de zis, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments