Prepararea betonului de zgura si utilizarea lui

Betonul de zgura

Betonul de zgura il putem folosi in primul rand ca beton usor de fundatie sau ca material de structura, la construirea peretilor exteriori ai anexelor – deoarece caramizile clasice de beton de zgura nu corespund, din punct de vedere al izolarii termice, construirii caselor de locuit.

Pentru a prepara betonul de zgura putem folosi numai zgura de furnal care corespunde normelor prevazute de standardele romanesti. Zgura trebuie sa fie neutra. Cea mai potrivita este zgura depozitata in loc deschis, cel putin timp de sase luni, deoarece, pe parcursul arderii, in zgura se aduna compusi care se dizolva in apa. In timpul prepararii betonului acestia pot declansa reactii datorita carora betonul de zgura se poate dezintegra complet. Zgura depozitata in loc deschis este spalata in mod natural, motiv pentru care betonul de zgura preparat dintr-un astfel de material se poate folosi mai eficient. Pe langa aceasta, datorita actiunii factorilor meteo, in zgura depozitata in aer liber se descompun partile nearse, dizolvate apoi de apa de ploaie.

La fel ca si in cazul pietrisului, se determina daca zgura corespunde sau nu pentru betonare. Aceasta nu trebuie sa contina impuritati cu humus, cu argila sau bucati de sticla; de asemenea, zgura nu trebuie sa contina compusi de sulf, care sunt periculosi din punct de vedere al prepararii betonului de zgura. Totodata, in zgura nu trebuie sa existe bucati nearse de carbuni, deoarece acestea descompun structura betonului.

Pentru elementele din beton de zgura realizate cu mijloace propii se va folosi zgura procurata numai din loc sigur, deoarece, de obicei, nu avem posibilitatea determinarii propietatilor chimice ale zgurii. De obicei, zgura proaspata trebuie pregatita inainte de preparare. Strangem zgura intr-o gramada cu o inaltime de 0,5-1 m si, timp de o luna o greblam o data la cateva zile si o lopatamstropind-o continuu cu apa sau cu zeama de var. Astfel, acceleram descompunerea impuritatilor daunatoare. Zgura provenita din carbune de piatra o lasam la uscat timp de trei luni iar zgura de carbune brun se va lasa timp de sase luni.

Elementele din beton de zgura le realizam ca structuri de beton nearmate, deoarece la realizarea elementelor din beton armat trebuie verificata cu strictete compozitia chimica a zgurii. Aceasta, deoarece in cazul unei compozitii chimice necorespunzatoare, armatura de otel poate incepe sa rugineasca repede, ceea ce nu poate fi verificat in conditiile realizarii unei lucrari cu mijloace propii. Protejarea otel-betonului in betonul de zgura este o problema mai complexa si datorita faptuluyi ca aderenta dintre betonul de zgura si otel este mai slaba; din acest motiv, partea otelului ramasa libera poate veni mai usor in contact cu aerul. Indesam betonul de zgura cu un batattor confectionat din lemn sau fier si nu vom utiliza niciodata vibratorul de imersie sau vibratorul cu tija pentru ca, de regula, la betonul usor se foloseste mai putina apa pentru preparare decat la betonul obisnuit.

Propietatile betonului de zgura – rezistenta, masa – sunt doar partial influentate de calitatea zgurii. Rezistenta acestuia depinde intr-o masura mult mai mare de cantitatea cimentului utilizat. Odata cu adaugarea cimentului, rezistenta creste mai repede decat masa. Se poate spune cu aproximatie ca betonul preparatdin amestecul a 1 m3 de zgura si 200 kg ciment atinge rezistenta de 6,5 MPa dupa 28 zile. Durata de amestecare a betonului de zgura depinde de marimea granulelor si de masa zgurii ( tabelul 01 ).

betonul de zgura

Tabel 01. Durata de amestecare a betonului de zgura

Daca zgura este foarte uscata, o amestecam mai intai cu 2/3 din cantitatea de apa data pentru ca granulele de zgura sa se sature de apa si ca sa nu iasa praf. Aceasta umezire tine 2-3 minute, pe langa o amestecare continua. Dupa aceasta, adaugam cantitatea necesara de ciment si amestecam in continuare 60-90 de secunde dupa care agaugam restul de apa si mai amestecam 3-4 minute. In betonul de zgura bine amestecat, granulele de zgura sunt acoperite perfect de mortarul cu ciment; granulele de zgura nu sunt vizibile in amestec, ele devenind rotunde. Necesarul de apa depinde de gradul de umiditate a zgurii, de proportia granulelor fine respectiv cu granulatie mare precum si de proportia granulelor. Cantitatea aproximativa de apa o putem determina in functie de masa amestecului de ciment uscat si de zgura si reprezinta circa 15-17% din acesta.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments