Betonul impermeabil

betonul impermeabil

fig.6, armare trepte

Pe langa betonul folosit in general, despre care eu am scris in articolele anterioare, tot mai des sunt intalnite tipuri speciale de betoane, care se deosebesc de cel de calitate obisnuita, nu numai prin propietati dar si prin modul de prelucrare. In articolele ce urmeaza, va voi prezenta sumar cateva tipuri speciale de betoane cel mai des utilizate, insa cu mijloace propii putandu-se prepara doar cateva dintre ele.

Betonul impermeabil

   Unele structuri din beton trebuie realizate din beton impermeabil. Acest lucru este valabil nu numai la constructii hidrotehnice mai mari dar si la construirea caselor familiale mai mici, unde poate fi nevoie de un asemenea beton.  O sa va intrebati la ce este bun un astfel de material; ei bine, betonul impermeabil poate fi folosit cu succes pentru decantoare, rezervoare de apa din gradina, bazine, etc. Betonul impermeabil poate sa corespunda acestei cerinte si fara un aditiv special, cu conditia sa aiba compozitia si modul de preparare corespunzatoare. Aditivii speciali ajuta in primul rand la o prelucrare mai buna, dar, cu nici un aditiv special nu vom putea obtine impermeabilitatea absoluta daca betonul nu are compozitia corespunzatoare sau daca compozitia a fost gresit preparata. Betonul impermeabil trebuie sa fie compact, adica nu poate contine cuiburi de pietris sau cavitati. Se pot evita aceste defecte daca marim proportia nisipului adaugat in defavoarea pietrisului, iar pentru consistenta mortarului de ciment se adauga mai mult ciment la amestec. Impermeabilitatea este datorata consistentei betonului, consistenta mortarului de ciment oferind protectie impotriva infiltrarii apei. La prepararea compozitiei trebuie folosita cantitatea corespunzatoare de ciment, deoarece impermeabilitatea este determinata in primul rand de proportia particulelor fine, tari, existente in amestec – adica cimentul si agregatele cu granulatie mai mica de 0,25 mm.

Componenta cu granulatie fina trebuie dozata in functie de calitatea impusa a impermeabilitatii si de granulatia maxima a pietrisului. Aceasta valoare este de 300 kg/m3 daca cea mai mare dimensiune a granulatiilor este de 12 mm si poate fi de 500 kg/m3 daca cea mai mare dimensiune a granulatiilor este de 8-16 mm. Datorita temperaturii mai ridicate de hidratare insa, proportia prea mare de ciment poate avea si efect negativ asupra betonului, deoarece poate produce crapaturi. Din acest motiv, proportia maxima a cimentului o putem deterimana prin urmatoarele valori:

  • la structuri de beton impermeabil cu grosimea peretelui de maximum 60 cm: 400 kg/m3
  • la structuri de beton impermeabil cu grosimea peretelui de peste 1 m: 320 kg/m3.

 

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ovi

Si aditivii plastifianti ajuta mult la impermeabilizarea betonului prin reducerea cantitatii de apa si implicit a porilor. Pe langa aceasta, creste lucrabilitatea si omogenitatea. Un asemenea aditiv nu trebuie sa coste mult, in industria petroliera se folosesc foarte mult la cimentari de sonde iar pretul este undeva la 8-10 $/kg. Concentratiile erau la 0.2% din greutatea cimentului adaugat.