Betonul preparat manual: cum se face corect

betonul preparat manual Betonul preparat manual este cea mai criticata metoda de la inceputul secolului XX. Dar cati stiu ca in Romania, pana la inceputul anilor ’60, sistemul de electrificare se afla inca in faza de proiect pentru multe dintre acestea? Intre statiile de betoane aflate , de regula, in preajma asezarilor urbane mai rasarite, existau adesea distante de zeci de kilometri, cu drumuri aproape impracticabile pentru masinile de mare tonaj? In aceste conditii, prepararea manuala a betoanelor si mortarelor necesare constructiilor mici si medii era practic inevitabila. Evident ca astazi lucrurile s-au mai schimbat, in special in privinta retelei electrice. Daca trebuie sa faceti circa 5-10-15 m3 de beton si nu aveti la indemana o betoniera cu mic litraj, investitia pentru una noua nu ar fi justificata. In acest caz, nu va ramane decat sa respectati cateva conditii pe care le voi dezvolta mai jos si veti obtine rezultate satisfacatoare:

  • evitati contaminarea cu impuritati a betonului si in special cu pamant
  • un dozaj cat mai exact al cimentului si agregatelor
  • o omogenizare corecta, prin lopatare indelungata, in profunzime.
preparare manuala beton

Placa de scandura asezata pe rigle:
1. ciment; 2. balast

Amestecarea agregatelor se face, daca este posibil, pe suprafete tari, cum ar fi asfaltul, betonul, pardoseala din lemn sau metal, etc. Daca nu avem aceste conditii, locul unde se pregateste betonul este pregatit prin cioplirea ierbii si indepartarea corpurilor straine: caramida, sticla, lemn, etc. apoi se presara un strat de nisip de 1-2 cm pe cca 2 m2.

Betonul preparat manual

Pentru a respecta dozajul cimentului si ca sa ne fie mai usor, vom construi un bazin din scanduri lipsit de fund. Daca un astfel de bazin va avea lungimea de 1,5 m, latimea de 1m si inaltimea tot de 1m, atunci volumul lui va fi: V = 1,5x1x1 = 1,5 m3. La fel se poate construi o rama de scandura portabila, cu care putem masura 0,2 m3 de beton (fig. 03).  In cazul in care exista posibilitatea aprovizionarii unui numar mai mare de agregate (dupa dimensiuni), ele vor fi masurate individual (gravimetric sau volumetric) conform retetei, apoi se vor amesteca in bazin, cate o lopata din fiecare pana ce cantitatile vor fi epuizate.

preparare manuala beton2

fig. 02; Placa de scandura fixata cu tarusi

 

Din cand in cand se vor arunca si cate 2-3 lopeti de ciment. Cand tot necesarul pentru beton se afla in bazin si ocupa nivelul stabilit pentru un anumit volum, se ridica lada ramanand jos tot amestecul, sub forma unei gramezi. Se trece la lopatarea, respectiv mutarea intr-o pozitie alaturata, formand o alta gramada identica primei. Aceasta operatie se repeta pana cand gramada capata o culoare uniforma ceea ce indica cimentul administrat uniform in agregate. Pana in acest moment nu am adaugat apa. Gramada formata si bine omogenizata se desfasoara, formand un cerc. In centrul acestui cerc se toarna cca 80-90% apa din volumul necesar, conform retetei. Acum ar fi timpul de o mica pauza de 5-10 minute, timp in care apa se infiltreaza in agregate, dupa care se incepe omogenizarea betonului cu sapa sau lopata urmarind umezirea uniforma a intregii cantitati. La final, daca mai este nevoie de apa, se foloseste si restul ramas, asta in functie de umiditatea agregatelor pe care le-am folosit. Acum, betonul este pregatit pentru a fi transportat cu ajutorul roabelor sau al targilor la locul de turnare.

preparare manuala beton3

Fig. 03; Rama de scandura portabila, cu care putem masura 0,2 m3 de beton

Pretul pentru betonul preparat manual este de 89,80 lei/m3 pentru manopera. Pentru alte informatii va stau la dispozitie pe rubrica de contact.

Acorda un like doar daca ti-a placut acest articol si nu uita sa lasi un comentariu deoarece si parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
cristi

sa traiti ma puteti ajuta si pe mine cu o reteta de beton armat doresc sa torn placi de gard si stapli si nu stiu ce reteta de beton si ce tip am inteles de la cineva ca imi trebuie b250 dar nu stiu cate lopeti nisip-pietris3-7 marunt si ciment va multumesc

vasile

Un site foarte ordonat conceput ,ce contine informatii exceptional de utile pentru cei interesati.Felicitari pentru aceasta munca Doru Lacatus !!

Liviu

Buna ziua
Executati lucrari si in alta localitate ,cum ar fi Galati?
Cand ma refer la lucrari asta ar insemna:
-montare stalpi de porti din teava de 3″ prin executie gropi si fixare cu beton
– montare 3ml rigola colectare cu svurgere in camin canalizare la distanta de 0.5 m de rigola. Turnare planseu de beton pe o suprafata de aprox. 100 mp (3.2 m x 32 m)
– executie sapatura pentru fundatie gard in pamant moale pe lungime de 25 ml fixare stalpi de metal de 2″ pe aceasta lungime si turnare beton etc ….?