Betonul si propietatile acestuia

La auzul cuvantului beton, toata lumea se gandeste la bine-cunoscutul material de constructii albicios sau gri, preparat din ciment, apa si aditivi.

Avantajele betonului:

  • Este foarte rezistent nu numai in aer dar si in apa. Experientele de mai bine de o suta de ani ne dovedesc o durata de exploatare extraordinar de lunga a acestuia, ceea ce, in anumite cazuri, nu mai constituie un avantaj ci un dezavantaj. Deja ne confruntam cu problema pricinuita de locuintele de bloc cu structuri din beton: sa demolam sau sa transformam aceste constructii inca utilizabile din punct de vedere al duratei de exploatare fizice, dar care in curand vor fi invechite din punct de vedere moral ?
  • De fapt, betonul este o piatra realizata artificial care este foarte rezistenta la actiunile mecanice.
  • Are o rezistenta la compresiune foarte buna. Este cunoscut faptul ca in constructii, capacitatea portanta a acestuia poate sa ajunga la valoarea de 10-30 MPa.
  • Datorita interactiunii reciproce dintre beton si otel, cele doua materiale conlucreaza bine impreuna. Acest lucru face posibil ca prin introducerea armaturilor de otel in beton sa obtinem betonul armat. Astfel, structura nou obtinuta va dispune de propietati de care betonul singur nu ar dispune: pe langa solicitarile de compresiune, acesta va suporta si sarcina de intindere si de incovoiere. Conlucrarea dintre cele doua materiale nu este afectata nici prin modificarea temperaturii, deoarece betonul si otelul au acelasi coeficient de dilatatie termica.
  • Plasticitatea si omogenitatea betonului sunt propietati care lipsesc altor materiale de constructii.
  • Faptul ca turnam betonul in forme (cofraj), adica faptul ca putem sa-i dam orice forma, duce la cresterea rentabilitatii economice a acestuia, in masura in care conditiile impuse de lucrarile de dulgherie si propietatile lemnului o permit.
  • Ca urmare, putem ajusta forma structurii corespunzator sarcinii si marimii fortelor ce actioneaza asupra ei, deci in nici un caz nu trebuie sa folosim mai mult material decat necesarul impus de sarcina.
  • Faptul ca materiile prime necesare prepararii betonului sunt disponibile in cantitati mari a contribuit la utilizarea pe scara larga a acestuia. Pietrisul, balastul (pietris cu nisip), nisipul, nu sunt materii prime scumpe. Cimentul este un amestec, in propotii corespunzatoare, de clincher (obtinut prin arderea pana la contractie a argilei) si a pietrei de gips. Folosirea cimentului aluminos nu este recomandata, datorita caracteristicilor precare ale acestuia. Toate acestea se gasesc in cantitati mari in mediul inconjurator, adica in general sunt accesibile peste tot. citeste mai departe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *