Betonul si propietatile acestuia

Dezavantajele betonului:

  • Nu poate fi folosit in situatiile in care poate ajunge in contact cu materiale ce deterioreaza sau descompun betonul. Astfel de materiale se gasesc si in aer, de exemplu in combinate chimice sau in ape foarte poluate.
  • In curent de apa betonul se deterioreaza mecanic (prin cavitatie, care nu este altceva decat o eroziune lenta) apa spaland liantul din beton, adica cimentul.
  • Suporta greu solicitatrea puternica, continua, dinamica adica sarcinile care sunt insotite de lovituri puternice, repetate periodic, sau vibratii puternice.
  • Suprafata betonului poate fi alterata de compozitia chimica a mediului ambiant, de exemplu, daca aerul are un continut ridicat de dioxid de carbon. Acest fapt poate duce la xarbonizarea betonului. Schimbarile invizibile ale propietatilor betonului au efect si asupra armaturii, care se corodeaza lent in beton.
  • Din cauza rezistentei, duritatii si durabilitatii 1. adica propietatile amintite ca si avantaje; 2. transformarea si demolarea acestuia este greoaie si costisitoare.
  • Este foarte greu, adica are masa mare: 1m3 = 2000-2300 kg pentru beton, iar betonul armat are 2300-2600 kg/m3. Masa mare rezulta din folosirea pietrei obisnuite la fabricarea acestuia. acest dezavantaj al betonului apare in primul rand la transportul elementelor prefabricate, cand este necesara utilizarea masinilor grele de transport si de manipulat.
  • Este un slab izolator termic. Constructorii amatori folosesc mai rar acest material.

Observatie:

Ultimele doua propietati dezavantajoase ale betonului amintite mai sus se pot inlatura folosind asa numitele betoane usoare. Betonul dens cu o densitate de 800-2000 kg/m3, obtinut prin folosirea unui adaos poros ( de exemplu cheramzit, adica argila expandata) are rezistenta potrivita. Constructorii amatori folosesc mai rar acest material. Exista de asemenea si termobetonul despre care am facut un articol si il puteti citi aici.

  • Rezistenta la intindere a acestuia este mica. Betonul este un material casant si deteriorarea lui se produce brusc. Din acest motiv, recomand folosirea betonului ranforsat cu bara sau plasa de otel.
  • In general, betonul nu este potrivit pentru amenajari interioare fara o prelucrare a suprafetelor sale.

La alegerea tipului de beton trebuie sa avem in vedere toate propietatile dezavantajoase care ar limita utilizarea acestuia. Trebuie sa ne gandim si la rentabilitatea folosirii unor elemente auxiliare de structura, pentru a inlatura propietatile dezavantajoase ale acestuia si pentru a exploata avantajele lui.

 

Daca ti-a placut acest articol da-i un like;daca ai ceva de completat, vreo intrebare sau ceva de zis, lasa un comentariu si nu uita:

LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *