Caramida plina

 

Constructia unui perete incepe de la un colt ce v-a fi drept referinta cu urmatorul colt aliniat acestuia in urma fixarii caramizilor cu ajutorul firului cu plumb (fig.5), prin intermediul unei sfori de ghidaj. Caramida plina, daca este pusa cu grija, constituie deja o buna finisare chiar si fara finisare.

 

CARAMIDA PLINA este parintele tuturor caramizilor si este in continuare foarte uzata pentru diferite lucrari. Dimensiunile standarde sunt: 25x12x5,5 cm. Greutatea unei caramizi pline este de circa2,8 kg iar rezistenta sa la incarcaturi e… .Se utilizeaza pentru realizarea structurilor portante, fiind asezate pe lat. Punerea in opera se face alternativ de-a lungul pentru ridicarea rigiditatii peretelui, in timp ce mortarul este pus in grosime de un centimetru.

Caramida este unul dintre materialele cele mai antice, are peste 5000 de ani in istorie, pe o scara foarte larga de raspandire.

In realitate, daca vorbim de  o simpla caramida nu vom intelege despre ce este vorba deoarece la momentul actual exista peste 10.000 de tipuri de caramida ce difera c-a dimensiune, material, culoare si rezistenta divizate la randul lor in categorii pe constructii, imbracaminte ziduri si pavaje.

Caramida provine din coacerea in cuptoare la temperaturi ridicate din amestecuri de argile particulare; capacitatea de absorbire a apei fara a se topi sau inmuia, cum ar face simpla argila uscata, le face adaptate pentru orice tip de zidarie. citeste mai departe

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] verificarea tesaturii zidariei astfel incat pe lungime, intre rosturi, sa existe o diferenta de minim 1/4 caramida, iar pe latime o diferenta de minim 1/2 din latimea caramizii (vezi caramida plina) […]