Caramida plina

Caramida plina este destul de grea de aceea, de-a lungul timpului, tentativa de usurare a structurii au dus la aparitia gaurilor in interiorul materialului, la inceput mai mici si apoi tot mai mari pana s-au ajuns la formele actuale ce, in versiunile pentru ziduri despartitoare (nu portante) scad sub 500 kg/mc din volumul aparent contra a 1600 kg pentru caramida plina.

Se fixeaza randul de caramida aplicand 1cm de mortar pe o fata si pe zona de contact laterala.

 

Cum se face:

Sculele principale pentru efectuarea unei zidarii sunt destul de simple dar indispensabilein acelasi timp, nelipsind firul cu

plumb, care este unealta principala pentru un meserias adevarat, nivela cu bula de aer, mistria si celelalte ustensile

necesare manipularii mortarului (vezi unelte necesare in constructii).

Se verifica cu nivela cu bula ca randul de caramida este orizontal; aceasta operatiune se efectuiaza la fiecrae trei file.

In mod normal, sfoara este intinsa intre doua colturi sau pe doua dreptare ale colturilor puse perfect la plumb si trebuie ridicata la fiecare rand de caramida zidita fara ca aceasta sa atinga firul.

Primul rand:

Punerea in opera al primului rand de caramida incepe cu o simpla patura de mortar. Randul succesiv, respectand sirul de dedesubt si indicatiile de mai sus se v-a incepe cu o jumatate de caramida, astfel se v-a face o legatura stransa intre straturi si v-a spori rezistenta zidului.

Se procecedeaza in felul urmator: se intinde mortarul pe fila de dedesubt si un pic pe capatul elementului ce urmeaza a fi asezat; dupa fixarea caramizii se bate cu un ciocan de zidarie sau cu manerul mistriei pentru asezarea mortarului si sistemarea justa dupa sfoara.

La fiecare colt se verifica cu firu cu plumb verticalitatea peretului dupa care se muta sfoara de ghidare; sunt acceptabile 1-2mm de deviere.

Mortarul:

Atentie mare deoarece timpul de priza dintre mortar si element este foarte mic, in special in zonele calde, datorita pierderii de apa, absorbtia de catre caramida astfel, nefiind posibila schimbarea pozitiei acestuia.

Mortarul in exces ce iese printre rosturi vine luat cu mistria si reamestecat cu cel in uz.

Este foarte important sa urmariti sfoara  astfel incat aceasta sa nu atinga caramida si sa se verifice planeitatea zidului de-a lungul acestuia pentru a da la fine o lucrare optima.

Hornurile se construiesc impreuna cu peretele din elemente cu gauri in care se vor introduce tuburi de inox sau material ceramic, pentru a preveni petele de condens. Golul ramas se umple cu vata de sticla.

 Intr-un alt articol voi vorbi si despre alte tipuri de zidarie, pana atunci lasati un comentariu cu ce anume doriti, cu sugestii sau completari la articolele citite si nu uitati ca LUCRUL IEFTIN COSTA SCUMP!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] verificarea tesaturii zidariei astfel incat pe lungime, intre rosturi, sa existe o diferenta de minim 1/4 caramida, iar pe latime o diferenta de minim 1/2 din latimea caramizii (vezi caramida plina) […]