Ce este BCA-ul, cum se zideste si caracteristicile lui

Betonul celular autoclavizat sau pe scurt BCA-ul este un material exceptional prin lejeritate, izolare termica si acustica, modularitatea si usurimea punerii in opera.

zidarie BCA

fig.1

In functie de dimensiune lor, BCA-urile sunt folosite atat pentru constructia caselor dar si pentru realizarea de mobiliere in bucatarie, sufragerie sau pentru pereti despartitori. Trebuie sa stiti ca in afara avantajului ca este un material ce se lucreaza foarte usor, are si exceptionalele caracteristici de izolatie termica ( de 13 ori fata de betonul normal) si acustica ( un perete de 20 cm absoarbe 38 dB).

Procedura de montare al blocurilor de beton celular autoclavizat nu difera intr-o maniera substantiala fata de cea a http://www.euconstructor.ro/caramida-plina/. Intre primul rand de zidarie de BCA si temelie se pune carton asfaltat pentru a impiedica absorbtia apei de catre acestia.

fir cu plumb la BCA

fig.2, utilizarea firului cu plumb

Pentru o locuinta mica de un nivel plus mansarda de exemplu, nu este neaparat nevoie de stalpi de sustinere, de aceea, trebuie sa fiti foarte atenti la crearea colturilor cu firul de plumb (fig.2) dupa care se intinde sfoara pe care o urmarim de-a lungul fiecarui bloc de BCA. Deoarece constructia blocului este realizata destul de perfect, zidaria se face cu ajutorul mortarelor speciale la sac de 25-30 kg, iar pretul nu ar trebui sa depaseasca 13Ron/sac. Daca mai punem la socoteala si faptul ca pentru un metru cub se foloseste in general 1,5 sac de adeziv, eu va recomand si insist chiar sa nu folositi vechiul mortar din nisip, var si ciment pentru zidariile cu BCA-uri, iar unul dintre motive este acela ca BCA-ul prea repede apa din mortarul traditional datorita varului nefacand posibila astfel priza (legatura) dintre cele doua materiale.

fig.3, creare boiandrugi

Deoarece betonul celular il gasim in mai multe dimensiuni, peretii interiori pot fi realizati de 10, 15 sau 20 cm. De obicei, o camera are inaltimea de 2,7 m din care se scade centura (0,20 m), astfel calculam cate randuri de BCA vor fi zidite pe un rand (in functie de latimea zidului) dupa care se trece la cofrarea boiandrugilor de la usi si ferestre si a centurii, se fasoneaza fierul si se leaga etrierii fiind astfel pregatit pentru turnarea betonului. Aceasta varianta se foloseste in cazul in care deasuprea nu vine realizata o placa din beton armat (in acest caz se cofreaza tot odata) dar poate fi realizata o placa din dulapi casetati

Pretul pentru manopera se ia la metru cub, in cazul meu este de 80-100 RON/mc, daca va intrebati de ce nu este un pret fix trebuie sa stiti ca difera in functie de metraj, zona si altele; doar calitatea este garantata 😉

Atat am vrut sa va spun astazi, daca v-a placut articolul votati si dati un like

dedesubt de titlu, lasati un comentariu si nu uitati:

Lucrul ieftin costa scump!!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments