Clincherul: ce este si cum se monteaza

Clincherul este un produs obtinut din arderea argilei, folosit atat pentru pavaje cat si pentru placari, zidarii, fatade, satisfacand cele mai estetice cerete arhitecturale si functionale. Denumirea sa vine din germana-klinker si din franceza-clinker avand o vechime in utilizarea lor de peste 5000 de ani.

Foarte dura, foarte rezistenta la inghet-dezghet si care contine sare de combatere a poleiului, remarcandu-se si prin rezistenta la acizi, substante alcaline, raze UV, etc si, prin urmare, cu o durata lunga de viata.

Pentru a imbraca o terasa sau un balcon ce este supus agentilor atmosferici ar imnsemna sa declaram razboi apei si gerului. Batalia incepe deja inca de la originea construirii respectivei terase sau balcon care trebuie sa aibe deja o panta ce permite scurgerea apei; sapa de uzura trebuie sa fie protejata de carton bitumat sau orice alt material izolant. Pentru imbracamintea v-a trebui sa alegem intre materiale cum ar fi: clincher, gresul dur sau orice altceva ce nu absoarbe apa si nu crapa la temperaturi scazute.De aceea, astazi vom vorbi despre montarea clincherului.

fig.2; prepararea adezivului

Intr-o galeata de plastic se pune mai intai apa dupa care se presoara adezivul si se amesteca mecanic utilizand “melcul” atasat la o bormasina. Se v-a adauga adeziv pana se ajunge la o pasta destul de vascoasa si bine amestecata.

fig.3; utilizarea vinclului

De obicei, gresia se pune la vinclu, de aceea inainte de inceperea punerii in opera v-a trebui sa trasam o linie de referinta (fig.3). Fac o mica paranteza penrtu amatorii care vor sa economiseasca si nu platesc un meserias si le atrag atentia ca ceea ce vad dumnealor la televizor nu bate cu realitatea; daca la TV un perete este imbracat in 10 minute, este inceput de la mijloc, nu se foloseste nivela cu bula, etc, in realitate lucrurile stau altfel, de aceea incerc sa va explic fiecare pas.

fig. 4; intinderea adezivului

Chiar daca este mai scump, pentru exterior vom folosi intotdeauna adezivul specific. Dupa ce a fost lasat 2-3 min. si a fost reamestecat pentru a elimina toate bulele de aer, se intinde cu un spaclu dintat pe o suprafata de maxim un metru patrat (fig.4). Atentie! Am mai zis si in alte articole: inainte de inceperea lucrului, suprafata trebuie sa fie curatata si amorsata dupa cere se incepe punerea propiuzisa in opera.

fig.6; punerea in opera

Deoarece dimensiunea clincherului este in general de 140(120) x 260(245) x 50 mm, modelul pentru design il alegem singuri (fig.5), existand o diversificare foarte mare. Important in punerea in opera este lasarea a minimul doi milimetri de rost intre ele pentru a usura chituirea lor, evitand astfel penetrarea apei.Surplusul de adeziv dintre rosturi se indeparteaza cu un spaclu, la fel procedam si in cazul in care ramane pe la vreun colt mai mult de jumatate de ora.

fig.6; taierea placii de clincher

De-a lungul peretelui gresia vine refilata cu precizie, inclinand-o putin pentru indepartarea apei de la perete. Taierea clincherului, un material foarte dur, se v-a face mai usor daca folosim un dispozitiv de taiere prin apa (fig.6). Se ia masura cu o rulete sau un metru de lemn, se traseaza cu creionul pe placa si se procedeaza cu taierea. Inainte de fixare se face o proba, astfel se v-a evita murdarirea placii cu adeziv.

fig.7; curatarea pardoselei

Inaintea inceperii procesului de chituire se scot toate resturile de adeziv si cioburile de gresie dintre rosturi in modul de a nu lasa puncte unde s-ar putea infiltra apa; o trecere sumara cu buretele inmuiat in apa v-a completa aceasta etapa de lucru.

fig.8; chitul lichid

 

Prepararea chitului este o operatiune destul de simpla, se pune apa intr-o galeata peste care se presara chitul pe care il gasim in forma de praf in pungi de plastic; pasta finala pe care o obtinem trebuie sa fie foarte lichida si se intinde pe pardoseala creata cu un spaclu de guma dupa o zi sau mai mult de la punerea in opera(fig.8).

fig.9; chitul in exces

Cand chitul nu mai este absorbit de catre rosturi se curata pardoseala foarte atent , trecandu-se de mai multe ori cu un burete umed (fig.9) si se termina lucrarea cu trecerea unei carpe uscate.

fig.10; siliconul

Pentru o aparare completa impotriva infiltratiei cu apa se intinde silicon intre perete si pardoseala. Elasticitatea siliconului acompaniaza micile dilatari fara a deschide crapaturile. Se intinde scotch de hartie pentru a preveni patarea gresiei si dupa ce se intinde siliconul se ia surplusul cu ajutorul unei carpe inmuiate in apa (fig. 10)

fig. 11; Inainte si Dupa

Iata in fig.11 pardoseala terasei inainte si dupa lucrare. Eventualele pete albe lasate pe clincher de la chit pot fi scoase cu acid muriatic diluat sau cu diferite produse gasite in comert. Se noteaza de asemenea si panta de 2% lasata inspre unghiul extern, acolo unde se afla o scurgere pentru apa.

Pretul pentru manopera cu care lucrez eu este in jur de 30 RON/mp.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments