Ce este un constructor

constructorUn constructor serios trebuie sa indeplineasca anumite conditii specifice si, de asemenea, are anumite obligatii. Aflati care sunt acestea, citind acest articol!

Precizez din capul locului ca, in acest articol, prin „constructor” inteleg o persoana/entitate autorizata. Pe nea Dorel care lucreaza seara, cand iese din slujba de bodyguard, oricat de bun si de stimabil ar fi el, nu-l iau in seama dintr-un motiv simplu: nu e autorizat, nu e constructor. Poate ca are ca hobby construirea caselor si obtinerea unui profit frumusel din aceasta indeletnicire, insa, daca nu e autorizat, repet, nu e constructor cu adevarat! (apropo’ eu ma numesc Doru 😀 )

1. Ce este un constructor?

In al doilea rand, firma e obligata sa aiba personal calificat pentru executarea lucrarilor din constructii (cofrare, armare, suduri, betonare, hidroizolatii, finisaje, instalatii sanitare si electrice etc.). Toate lucrarile de mai sus trebuie verificate, deci o firma de constructii trebuie sa aiba si personal autorizat pentru urmarirea executiei lucrarilor. Iata doua exemple: responsabil tehnic cu executia (se prescurteaza RTE), autorizat de Ministerul Lucrarilor Publice si controlor de calitate, autorizat de acelasi minister. In al patrulea rand, o firma de constructii ar trebui sa aiba un laborator autorizat pentru incercarea materialelor de constructii folosite sau, in lipsa acestuia, sa aiba un contract de colaborare cu un laborator specializat.

Acum, ca am lamurit cam cine este constructor si cine nu, putem vorbi si despre obligatiile numitului constructor.

2. Ce obligatii are un constructor?

Legile romanesti sunt cat se poate de clare in aceasta privinta, iar dvs. ar fi bine sa stiti ce drepturi va ofera acestea. De pilda, ar trebui sa stiti bine Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

Aud numerosi proprietari care, dupa ce cumpara o casa noua, se plang ca nu le merge
nu stiu ce instalatie, sau nu stiu ce zid a crapat, si cred ca n-au ce sa-i reproseze constructorului, cata vreme au semnat „de primire”. Nimic mai fals! Articolul 5 al sus-amintitei legi spune ca „Pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea
si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte: a) rezistenta si stabilitate; b) siguranta in exploatare; c) siguranta la foc;
d) igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului; e) izolatie termica, hidrofuga si economie de energie; f) protectie impotriva zgomotului”.

Vedeti? E vorba inclusiv de protectie impotriva zgomotului, deci, daca dvs. il auziti pe vecin cantand in baia lui ca si cum 
ar fi in baia dvs., il puteti trage la socoteala pe constructor! Urmatorul articol, 6, prevede clar cui i se aplica respectivele obligatii. Si dvs., desigur (calitatea cladirii depinde si
de intretinerea ei in timp), dar si „investitorilor, proiectantilor, verificatorilor de proiecte, fabricantilor si furnizorilor de produse pentru constructii, executantilor etc.” Urmatorul articol mai prevede o obligatie favorabila dvs., beneficiarilor: „In contractele care se incheie ori, dupa caz, in dispozitiile sau in autorizatiile ce se emit, factorii prevazuti la articolul precedent sunt obligati sa inscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al constructiilor, corespunzatoare cerintelor, pre- cum si garantiile materiale si alte prevederi, care sa conduca la realizarea acestor clauze.” Ia uitati ce fraza frumoasa, cum nu se poate mai favorabila dvs.: „In contracte nu se pot inscrie niveluri si cerinte referitoare la calitate, inferioare reglementarilor in vigoare, cu privire la cerintele prevazute la art. 5.”

3. Cum poate fi determinat un constructor sa-si respecte obligatiile?

Simplu, printr-un contract de executie, incheiat intre dvs. si el. In virtutea acestui contract, ii puteti cere despagubiri in cazul in care nu respecta calitatea lucrarilor sau termenul de executie.

Aveti grija ca in contract sa fie mentionate valoarea lucrarilor de constructii si instalatii (altminteri, cum ati putea cere despagubiri, daca nu puteti cuantifica valoarea pagubelor?), durata executiei lucrarilor si modul de decontare a lucrarilor. Includeti si valoarea garantiei de buna executie, garantie care, conform prevederilor legale, „se constituie de catre contractant in scopul asigurarii beneficiarului de indeplinirea cantitativa, calitativa a contractului si in perioada convenita”. De regula, aceasta garantie este de 5% din valoarea lucrarilor de constructii. Ea se deconteaza executantului in procent de 30% dupa efectuarea receptiei lucrarilor, restul de 70% ramanand sa fie decontat la receptia finala care, poate nu stiati, se face dupa un an de la punerea in functiune a constructiei.

4. Cum e cu executia in regie proprie?

Daca executati lucrari in regie proprie (urmand, deci, ca dvs. sa executati lucrarile), trebuie sa respectati preve- derile Legii 10/1995, intocmai oricarui alt constructor.

sursa: casamea.ro


Ce este un constructor
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments