Cladiri vechi

Cei care locuiesc in cladiri vechi sau intr-o casa construita fara “descoperirile” din ziua de azi, pot fi siguri ca materialele de constructie utilizate precum piatra naturala, lemnul, argila si caramizile nu dauneaza sanatatii – atat timp cat nu au fost tratate cu substantele tehnicii moderne.

Conservarea, innoirea si utilizarea materialelor vechi de constructii au nenumarate avantaje “materiale”: zonele vechi se afla de cele mai multe ori in apropierea centrului unui oras sau al unui sat, astfel incat puteti parcurge distantele pe jos sau cu bicicleta. In general, o cladire veche este mai valoroasa decat una noua. O casa veche poate fi locuita imediat dupa ce a fost achizitionata, urmand a fi renovata in etapa. Revalorificarea materialelor vechi de constructie corespunde criteriilor ecologice de util;izare a valorilor existente si unei economii in ceea ce priveste utilizarea energiei si a materiei prime. Deseori, cheltuielile pentru obiectivele de renovare nu vor fi prea mari, atata timp cat vechile materiale de constructii sunt bine conservate si se renunta la pretentiile unui “confort modern”, rezumandu-va la necesitatile reale.

Exista totusi situatii cand planificarea si executarea lucrarilor de renovare a caselor vechi sunt costisitoare si grele, mai ales atunci cand materialele de constructie sunt deteriorate sau atunci cand trebuie sa se execute prea multe obiective de renovare. Unele stricaciuni ale caselor vechi se inlatura foarte greu sau chiar deloc. Casele din centrele oraselor si ale satelor dens populate primesc putina lumina si energie solara, lucru care reprezinta punctul de plecare pentru programele de asanare impuse de stat. Costurile de asanare pot ajunge usor la o suma inimaginabila, daca materialele portante ale casei prezinta deteriorari substantiale, cum ar fi deteriorari in zona fundatiei, ziduri de fundatie ude, cu igrasie sau grinzi din lemn putrezite. Pentru cei care remarca astfel de stricaciuni abia dupa ce s-au apucat de renovare, este valabila zicala:”munca in zadar”. Cei care se afla in posesia unei cladiri de patrimoniu, trebuie sa ia in considerare si faptul ca anumite intentii de constructie nu se afla in concordanta cu conservarea cultural-istorica. Din nefericire, fondurile alocate de stat pentru renovarea monumentelor arhitecturale sunt destul de reduse.

Reconstruirea sau modernizarea unei case vechi va poate aduce satisfactie. De multe ori, poate fi mai placut sa locuiesti intr-o casa veche, dar bine renovata, decat intr-una nou construita, dar lipsita de viata. Multe case vechi dau sentimentul ca si-au atins scopul, locuitorii acestora bucurandu-se de un camin confortabil si placut.


Cladiri vechi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments