cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu (placa)

Cofrare planseu si fasonarea fierului

Salut prieteni, planseele sunt subsisteme orizontale principale ale sistemului, cladiri ce pot avea inclinari mici sau foarte mici. Rolul planseelor este de a compartimenta pe inaltime spatiul interior al unei cladiri, separa spatiul interior de mediul exterior (acoperis) ca planseu de terasa, izoleaza termic, acustic, impotriva apei, etc, asigura posibilitatea amplasarii casei scarilor, ceea ce permite circulatia pe verticala in cladire. Cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu (placa) necesita planuri cu detalii ce trebuie urmarite si executate intocmai.

cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu

fig.01; tipuri de plansee (clik pentru a mari imaginea)

In fig.01 sunt date in sectiune cateva tipuri caracteristice de plansee frecvent intalnite in practica, iar numeratorile reprezinta:

1. statul de rezistenta placa propiuzisa

2. intradosul de tencuiala

3. stratul de pardoseala

4. strat fonoizolator

5. strat termoizolator BCA

6. agrafa (bara longitudinala)

7. beton de panta

8. carton asfaltat cu gauri

9. bariera de vapori

10.sapa de beton 3-4cm

11.hidroizolatie

12.pietris

13.dale prefabricate

14.termoizolatie

Nivelul

Asa cum am zis intr-un articol anterior (Realizare grinda si stalp de beton armat: fier si cofrare), dupa terminarea zidariei, primul lucru care trebuie facut este trasarea nivelului cu ajutorul furtunului de nivel. Aceasta operatiune este de folos pentru crearea stalpilor, grinzilor, centurilor, boiandrugilor de la geamuri si usi.

Proiect pentru cofrare planseu

cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu

fig.02; plan cofrare si plan armare planseu

In fig.02 se pot vedea planul de armare cu toate detaliile necesare (dimensiunea fierului, repartitii, calareti, ciocuri, etc) si planul de cofrare ce cuprind amplasarea grinzilor , detalii despre centuri, etc.

cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu

fig.03; cofrare planseu

 

 

 

Cofrare planseu

Pentru cofrarea planseului este nevoie mai intai de confectionarea unei “masuri” dintr-o bucata de leatz (scandura mai ingusta), de longeroane (coaste) care nu sunt altceva decat niste rigle de 8-10/5cm, popi metalici sau de lemn, scandura si cuie Ø6 (fig.03).

Se masoara distanta dintre pereti sau perete-grinda, grinda-grinda, in functie de caz si se taie longeronul; se pregatesc doi popi metalici ce vor fi fixati la un capat al incaperii de o parte si de alta pe cate o bucata de scandura in cuie Ø6. Cu ajutorul “masurii” confectionate se ajusteaza inaltimea popului (la confectionarea masurii se tine cont de grosimea asterialei). Coasta se prinde cu cuie, provizoriu, de cofragul centurii sau a grinzii. In capatul opus se procedeaza la fel dupa care se intinde pe deasupra o sfoara de referinta. Montarea celorlalte coaste, din 80 in 80 cm, se face urmand sfoara, nemaifiind nevoie de “masura”.

fig.04; prinderea asterialei si confectionarea scarilor

Dupa terminarea acestei etape, se prinde scandura in cuie pe coaste (cuiele se prind pe alocuri pentru a contrafisa longeroanele) si se incepe cofrarea rampei scarilor. Spun rampa pentru ca nu este obligatoriu si confectionarea treptelor. De ce trebuie cofrata rampa? nu este neaparat, dar, se face legatura mai buna cu fier-betonul (fig.05).

cofrare planseu

fig.05; armarea planseului si scarilor

 

 

 

 

 

Armarea planseului nu se face neaparat cum e in fig.05, eu am urmat planul, constructia fiind pe societate nu am avut voie sa ma abat deloc, deoarece a fost inginer de santier, retelist, comisie inainte de turnarea betonului, etc ( vom discuta despre asta pe viitor). Dupa terminarea confectionarii fierului se mai face o inspectie generala, se verifica fiecare colt, sa nu fie gauri, stalpii, grinzile, centurile sa fie bine legate si se trece la turnarea planseului cu autopompa.

Pretul pentru manopera realizarii unui planseu armat este de 50-60 RON/mp, pret cu care lucrez eu! 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.


cofrarea si fasonarea fierului pentru planseu (placa)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments