Constructii ecologice

Dupa achizitionarea unei case vechi, pe langa multe alte aspecte, trebuie sa luati in considerare aspectul ecologic. Prin urmare, nu este vorba numai despre alegerea unor materiale si metode de constructie favorabile sanatatii proprii, ci si despre compatibilitatea acestor materiale cu obiectivele de constructie si cu proiectele cu mediul inconjurator. De aceea, o constructie ecologica presupune un stil de viata responsabil din punct de vedere ecologic.

Mai pe scurt, putem rezuma o constructie ecologica la urmatoarele cuvinte cheie: construirea si locuirea cu economie de energie, de materiale, de suprafata si de bani, utilizandu-se materiale de constructii nedaunatoare, respectiv cat mai putin daunatoare si o aprovizionare cu apa/canalizare cat mai ecologice (de exemplu apa reziduala si gunoi menajer).

constructii ecologice

O constructie ecologica inseamna utilizarea unor materiale cat mai putin daunatoare si cat mai ecologice, tinand seama si de radiatiile si campurile naturale sau artificiale. De exemplu, unele materiale de constructie produse industrial emana anumite gaze toxice. De accea, aceste tipuri de materiale nu trebuie sa vina in contact cu aerul din incaperile interioare. Acest lucru este valabil pentru anumite produse sintetice, precum si pentru anumite produse din plute expandata.

Fundatia „Biologia constructiilor” se ocupa cu problemele legate de un mod sanatos de a locui; in ultimii ani, prin asociatiile, uniunile si publicatiile sale, a contribuit la faptul ca oamenii au devenit mai responsabili in ceea ce priveste o constructie ecologica. Din pacate, aceasta actiune a determinat si aparitia unor neintelegeri grave. Unele voci ale cercurilor biologiei constructiilor nu sunt de acord cu cunostintele elementare referitoare la fizica constructiilor. De exemplu, parerea conform careia barierele de vapori (uneori necesare) afecteaza in mod negativ climatul unei incaperi si ca, prin urmare, nu ar trebui utilizate, este falsa. Totusi, neutilizarea acestora poate duce la aparitia igrasiei si la deteriorarea elementelor cladirii.

Pe de-o parte, multe studii si presupuneri ale biologiei constructiilor exprima pareri greu de acceptat; un bun exemplu ar putea fi acela referitor la efectele „climei cu radiatii” si a „radiatiilor terestre” asupra sanatatii oamenilor, lucru pe care multi oameni il trateaza cu indiferenta, afirmand: „da, poate ca asa este”. Pe de alta parte, par aproape iresponsabili cei care merg pe premiza binelui individual (deviza: pentru mine… doar ce-i bun) si ignora de exemplu efectele poluarii aerului din cauza faptului ca sistemul de incalzire este defectuos. In orice caz, telul unei „izolari termice sau a economisirii de energie” nu este atins, atata timp cat biologia constructiilor nu pune la dispozitia locuitorilor dovezi si indicatii referitoare la modalitatea de reducere a consumului de energie in interiorul constructiilor vechi si noi.

Prin urmare, obiectivele de economisire a energiei joaca un rol important pentru modernizare, caci tocmai cladirile vechi au un consum de energie deosebit de ridicat. In orice caz, astfel de obiective sunt economice, precum si durabile – din punct de vedere ecologic – dar si economice pe termen mediu, in ceea ce priveste calcularea costurilor casei. Utilizarea economica a combustibililor precum carbunii, petrolul, gazul si energia atomica ajuta la prelungirea duratei de viata a acestor rezerve energetice limitate si diminueaza poluarea aerului, respectiv riscurile tehnologiei atomice.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments