Cosurile de fum, atice, parapete, frontoane, pereti despartitori: generalitati

Cosurile de fum

cosurile de fum

Cosurile de fum si canalele de ventilatie sunt elemente asociate peretilor dispuse pe verticala in scopul eliminarii gazelor arse sau pentru ventilarea incaperilor fara ferestre.

Cosurile de fum sau ventilatie din zidarie vor fi stabilizate prin:

 • executarea unei tencuieli armate, cu barele verticale ancorate in planseul de la ultimul nivel;
 • bordura exterioara cu profile metalice laminate, ancorate in planseu si protejate prin tencuiala;
 • ancorarea cosurilor (peste jumtatea inaltimii) cu tiranti prinsi de bride metalice si fixati in planseul ultimului nivel.

Pentru ca evacuarea gazelor arse să fie eficientă, și durabilitatea coșului de fum să fie mare, este nevoie ca sistemul de coș de fum să îndeplinească anumite condiții:

 • să ofere tirajul necesar arderii combustibilului, altfel fumul produs în urma arderii nu va fi evacuat ci refulat în încăperea unde se află focarul, cu posibilitatea de a produce pagube materiale sau chiar intoxicare;

 • în cazul formării condensului, materialul coșului să nu absoarbă condensul ci să-l elimine din coșul de fum printr-un orificiu situat la baza coșului, deoarece acesta conține acizi care distrug atât peretele coșului de fum cât și alte obiecte situate în imediata apropiere a coșului;

 • Procesul de condensare este inevitabil, însă reducerea cantității de condens format este realizabilă prin metoda de izolare a coșului de fum, astfel coșul de fum se menține la o temperatură mai apropiată gazului care se emană și ca urmare fumul emanat sub formă de gaz nu se va transforma în formă vapori.(sursa wikipedia.org)

aticul

Aticul este portiunea peretelui exterior care depaseste nivelul planseului terasa.

parapet balcon

Parapetul este portiunea de perete exterior situata sub fereastra sau elementul de protectie la balcoane si scari.

Rezistenta si stabilitatea elementelor de zidarie minore, care lucreaza in consola (atice, parapeti de balcoane sau scari) va fi verificata prin calcul la incarcarile de exploatare orizontale.

Grosimea acestor elemente minore nu va fi mai mica de o optime din inaltime, iar stabilitatea la rasturnare va fi asigurata prin:

 • pilastri din zidarie;
 • stalpisori intermediari din beton armat;
 • centuri din beton armat dispuse la partea superioara.

Frontonul este peretele de capat al unui tronson de cladire.

calcan

Calcanul este peretele exterior fara goluri, spre care nu se scurg apele de ploaie.

Timpanul este portiunea de perete exterior delimitata de planul acoperisului si de ultimul planseu.

Stabilitatea la rasturnare a elementelor de zidarie majora (frontoane, calcane, timpane) trebuie asigurata prin:

 • ancorarea de sarpanta cladirii;
 • continuarea stalpisorilor de la etajul inferior;
 • prevederea speciala a unor stalpisori di beton armat in zidarie de la ultimul nivel al cladirilor din ZNA, daca armaturile stalpisorilor din elementele in consola nu pot fi ancorate in centurile ultimului planseu;
 • legarea stalpisorilor la partea superioara cu o centura de beton armat, iar daca zidaria in consola are o inaltime mai mare de doi metri se prevede si o centura intermediara.

Dimensiunile stalpisorilor, distantele dintre acestea si armaturile aferente se determina prin calcul de catre proiectant.

Peretii despartitori sunt elemente verticale nestructurale cu rol de compartimentare in cadrul cladirii.

Pentru proiectarea peretilor de compartimentare se ia in considerare forta sismica perpendiculara pe planul peretelui si incarcarile utile de exploatare.

Legatura peretelui despartitor cu un perete de zidarie perpendicular va fi asigurata suplimentar prin armaturi, cel putin doua fire Ø6 dispuse la 50 cm.

Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *