Cum se construieste o scara din lemn (prima parte)

Scara de lemn

Salut prieteni, voi deschide un nou capitol despre cum construim o scara de lemn. Pentru cei nou veniti pe acest site, specific ca pot gasi aici si articole despre construirea scarilor din beton armat. In articolul de fata ma voi limita sa dau o imagine generala a ceea ce ar fi o scara de lemn, studiind putin planul si prospectul. In articolele viitoare voi intra in detalii, in special manopera constructiei, vom vedea cum luam masurile si le aplicam pe plan real. Vom studia de asemeni sistemul de prindere a vangurilor (longheroanelor) precum si a treptelor ce vin montate pe acestea. Asadar, inainte de a construi o scara de lemn  avem nevoie, asa cum am mai zis, de un plan de executie. Acest plan il putem face noi sau proiectantul odata cu planurile casei. Important este sa respectam masurile proportionale pentru a facilita urcatul si coborarea. In functie de locul unde vine amplasata scara de lemn, masurile trebuie sa fie in jurul valorilor de mai jos:

  • treapta (locul pe care pasim) – 27 cm
  • contratreapta (inaltimea perpendiculara pe treapta) – 16 cm
  • latimea treptelor – 100 cm

De asemenea, in functi de diametrul locului in care vine montata scara, se pot construi:

  • scara dreapta
  • scara forma „L”
  • scara forma „U”
  • scara forma „U” cu doua podete
  • scara in forma de spirala

Mai jos gasiti si exemple din fiecare forma de scara de lemn, desen tehnic si 3D

fig.01; desen tehnic scara dreapta

scara de lemn dreapta

fig.02; scara dreapta 3D

fig. 03; desen tehnic scara „L”

scara de lemn L

fig.04; scara „L” 3D

fig.05; desen tehnic scara „U”

scara de lemn U

fig.06; scara „U” 3D

fig.07; desen tehnic scara „U” cu doua podete

fig.08; scara „U” cu doua podete 3D

fig. 09; desen tehnic scara spirala

scara de lemn spirala

fig. 10; scara spirala 3D

Desenele de mai sus sunt doar niste exemple, in realitate insa, scarile pot lua forme personalizate dupa fiecare gust in parte si mai ales dupa locul unde sunt amplasate.
Balustrada sau mana curenta pot fi fabricate din diferite materiale cum ar fi lemnul sau inoxul, dar mai multe vom vorbi in articolele viitoare, pentru urmatorul articol vom aborda subiectul masuratorilor si rolul vangurilor.

 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Remus

Buna ziua. As dori sa fac o scara din lemn sau fier placat cu lemn (cum e mai ieftin) pentru o mansarda. Dimensiunile ar fi H = 268 cm, L = 252 cm, l = 0,80 cm. Ar trebui sa fie in forma de „L”, dar cu podetul forte sus, pentru ca ultima sectiune a scarii sa nu fie prea abrupta. Daca puteti sa ma ajutati cu o schita as fi recunoscator. Multumesc
Cu respect,
Remus