Cum se construieste un gard ieftin din plasa sudata zincata

gard din plasa sudata

fig.01

Gard  din plasa sudata bordurata

Cum se construieste un gard din plasa sudata bordurata pe temelie? De ce pe temelie? Pentru ca exista doua metode de a construi un gard din plasa sudata bordurata:

  1.  Stalpii pe care sunt sudate plasele sunt incastrati in temelia de beton armat, fig.01;
  2. Stalpii sunt prinsi intr-o gaura sapata cu diametrul de 50 cm si adancime de 70 cm (“radacina morcov”), fig.02.

Dar haideti sa vedem care sunt pasii ce trebuie urmati pentru realizarea unui gard din plasa sudata bordurata cu stalpii montati in temelie.

I. Pregatire pentru sapaturi

Gard ieftin din plasa bordurata

fig.02

Mai intai de toate trebuie sa inlaturam gardul vechi ca sa putem face loc celui nou. In cazul nostru, gardul vechi, fiind din lemn, a fost demontat destul de repede, stalpii si leturile  au fost depozitate, urmand a fi taiate si folosite pentru foc.

Odata ce am facut putina ordine (am evitat astfel si sa nu ne accidentam, calcand in cuie) am trasat locul unde trebuie sapat. In fig. 01 se vede clar ca locul este asezat intr-o curba, de aceea, am folosit o masura dintr-un leat (scandura) si am insemnat cu rumegus (nu ar fi mers la fel de bine si cu sfoara) de la axul drumului locul unde trebuia sa sapam.

II. Sapaturile 

Gard ieftin din plasa bordurata

fig.03

Sapaturile santului vor avea dimensiunile de 30 cm latime si 40-50 cm adancime. Se pune fier beton la baza santului care este format din etrieri Ø6 cu dimensiuni de 25 x 25cm legati pe patru bare de fier striat Ø8 sau Ø10. Etrierii vor fi legati din 20 in 20 cm (fig. 03).

ATENTIE! Locul unde vine montata poarta, trebuie de asemenea sapat si pus fier beton, astfel tezistentia stalpilor de sustinere al portilor v-a fi mult mai mare.

III. Cofrajul

Gard ieftin din plasa bordurata

fig.04

Prea multe despre cofraj si confecionarea lui nu voi spune aici, sunt destule articole pe acest site unde este explicat destul de clar acest lucru, (vezi aici) vreau sa atrag atentia doar asupra unui singur lucru. Dupa ce s-a montat cofrajul, se da nivelul pentru a fi turnat betonul. Nivelul betonului trebuie sa fie mai mare decat nivelul axei drumului cu cel putin cinci centimetri.

IV. Stalpii

fig.05

 Inainte de a fi montati stalpii, acestia trebuiesc pregatiti, adica se vor taia la inaltimea dorita (in functie de inaltimea plasei) si la baza lor se vor suda cate doua bare de fier de cca 30 cm lungime in forma de X (fig. 05). Se monteaza primul stalp, se fixeaza la mijlocul cofragului dupa care, se prepara un leat (scandura) cu dimensiunea perfect egala cu a plasei de gard ce v-a tine loc de distantier (este mult mai sigur decat ruleta sau metrul de lemn) si se incepe fixarea urmatorilor stalpi. Pentru o buna estetica, montarea stalpilor se incepe de la poarta inspre laterale.

Gard din plasa bordurata

fig.06

Pentru stalpii tip “morcov”, vom folosi sfoara si masura de lemn atat pentru gauri cat si pentru fixarea stalpilor. Trebuie sa fii multumit de lucrare doar atunci cand privesti dintr-un capat toti stalpii si il vezi doar pe primul (fig. 06).

V. Sudarea plaselor

gard din plasa sudata

fig.07

Cred ca cea mai simpla operatie este sudarea plasei. Se vor aplica cate patru puncte pe fiecare stalp. Plasele se intalnesc la mijlocul stalpului (de aceea am folosit distantierul de care vorbeam mai sus). Din urma se poate da deja o mana de grund antirugina pe stalpi si punctele de sudura, urmand ca dupa uscare sa se aplice inca doua maine de vopsea sintetica.

Intr-un articol viitor vom realiza si poarta, tot din plasa bordurata.

Vrei sa construieti un gard dupa modelul de mai sus? Pretul pentru manopera este de 50RON/ml. 

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nicolae

Eu as dori ca fundatia gardului sa fie cu 50 cm. peste nivelul solului, sa aiba adancimea in sol de 70 cm. si latimea de 30 cm. la finit . De asemenea precizez ca acest gard se afla pe un teren cu inclinare de cca.30 de grade perpendicular pe gard. Gardul avand o lungime de cca.35 m. Ma intereseaza pretul manoperei de executie a gardului, pe m.l., in Drajna de Jos (PH)

Ioana

Buna ziua,
Trebuie sa construiesc un gard de 100 ml – plasa bordurata zincata, cu soclu.
Ma puteti ajuta?

Moraru Anca

Buna ziua,
Detin panouri de plasa zincata prefabricate pentru o imprejmuire de 21ml.
As dori montajul lor.
Lucrarea este in Bucuresti.
Ati putea efectua dvs lucrarea?
Multumesc!

Ilie Popescu

Cat este manopera la gard gard de 35 m din plasacu stalpi 4/4 mm in groapa cu beton.