Cum se identifica tipul cimentului

Cum se identifica tipul cimentului

Desi pe fiecare sac trebuie sa fie notat tipul cimentului si categoria de calitate a acestuia, se poate intampla ca sacul sa se rupa si sa fim nevoiti sa determinam daca materialul varsat este ciment sau praf de var nestins. acesti doi lianti sunt greu de deosebit la prima vedere.

tipul cimentului

Cateva sfaturi utile referitor la evitarea confundarii acestora:

  • De obicei, culoarea cimentului este gri, albastrui sau verde; spre deosebire de acesta, varul este galbui. Cel mai simplu mod de a identifica tipul materialului este de a aseza una langa alta cate o gramajoara din fiecare material. Varul are de obicei culoarea mai deschisa decat cimentul.
  • Daca cantarim masa a 1 l de ciment si masa a 1 l de var, cimentul este mai greu; de cele mai multe ori depaseste 1,1 kg pe cand 1 l de var nu depaseste 1 kg.
  • De obicei, cimentul este macinat mai fin decat varul: daca strangem o mana de ciment atunci acesta se compacteaza si ramane asa pe cand varul, dupa slabirea strangerii se imprastie imediat.

Pentru ca varul nestin este acum rar intalnit, nu ne vom ocupa prea mult de acesta. In zilele noastre varul si diferitele combinatii ale acestuia sunt vandute la sac si sunt corespunzatoare prelucrarii imediate. Trebuie sa tinem cont de anumite principii de baza:

  • Daca structura de beton nu trebuie sa fie de rezistenta mare atunci folosim ciment mai ieftin, de calitate inferioara, ca de exemplu cimentul-zgura de furnal.
  • Daca preparam beton cu continut scazut de ciment, acesta v-a avea o rezistenta mai scazuta deoarece cimentul nu acopera perfect pietrisul folosit. Rezistenta betonului atinge valoarea maxima daca folosim cantitatea de ciment necesara pentru a acoperi nisipul si pietrisul folosit. Aceasta valoare se obtine daca pentru prepararea a 1 m3 de beton folosim circa 450 kg de ciment. Este inutila adaugarea unei cantitati mai mari de ciment deoarece acesta nu mai mareste rezistenta ci dimpotriva, ar degrada consistenta betonului; aceasta deoarece betonul prea „gras” se contracta intr-o masura mai mare.

Deseori, betonul cu continut mai scazut de ciment dar bine preparat are rezistenta mai mare decat betonul cu continut ridicat de ciment dar incorect preparat, care nu a fost tratat ulterior corespunzator.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments