Cum se masoara inaltimea unui copac

Cum se masoara inaltimea unui copac? Pentru a nu face un articol duplicat, am rasfoit putin pe internet si spre surprinderea mea, articolul pe care il voi scrie aici este unic (cel putin in Romania). Sa nu ma intelegeti gresit, veti gasi formule cu teorema triunghiurilor asemanatoare, etc., dar eu vreau sa va prezint cum faceau stramosii nostri sa afle inaltimea unui copac.

cum se masoara inaltimea unui copac

fig.01; Izometria

Cum se masoara inaltimea unui copac

In fig.01, avem “ustensila”, asa cum o foloseau strabunii nostri. Aceasta era formata dintr-un trepied (sau, ma rog, un suport) ce sustine o scandura gradata, in cazul nostru cu lungimea L1 = 1m. La capatul scandurei se afla o alta scandurica, perpendiculara pe L1, cu inaltimea de H1 = 20cm. Scandurica H1 are doua gauri, una la baza si una deasupra.

fig.02; Cum se masoara

In imaginea din fig.02 am facut o schema pentru a intelege mai bine cum functioneaza. Se vad foarte bine cele trei elemente importante: H1 (scandurica perpendiculara), L1 (scandura pe lungime) si ochiul cu directia celor doua tinte (baza si varf). Este de la sine inteles ca scandura L1 trebuie pusa perfect orizontal cu ajutorul unui poloboc (bula cu apa).

fig.03; Masurarea

In fig.03, avem un exemplu ce include si un copac, masurile sunt in metri, rotunjiti de mine doar pentru a simplifica explicatiile, dar amintitiva ca se utilizeaza si centimetri pentru un rezultat cat mai precis.

Folosindu-ne de o masura (rola, compas, etc) vom masura lungimea L, in cazul nostru L=19 m. Acum punem ochiul acolo unde este insemnat in fig. 02 si tintim pe lungimea oblica sa vadem varful copacului dupa care tintim lungimea orizontala si o insemnam cu o bucata de creta.

Am presupus deci ca terenul din jurul copacului este drept, dar chiar daca nu ar fi, vom lua cu un metru inaltimea H2. Acum, daca ne uitam pe fig.03 observam doua triunghiuri asemanatoare, chiar daca unul mai mare si altul mai mic. Pentru triunghiul mai mare cunoastem doar lungimea L, urmand sa aflam inaltimea X, iar pentru cel mic cunoastem deja L1 si H1.

Nu trebuie sa facem decat urmatoarea proportie: L : L1 = X : H1, deci X = L x H1/L1

Vom scoate literele si vom pune cifrele corespunzatoare din figura: X = 19 x 0,20/1,00, deci X = 3,80 m. Acum adaugam X + H2, in cazul nostru 3,80 + 1,00 = 4,80 m. Astfel am aflat inaltimea copacului H = 4,80 m.

Cred ca ati inteles ca eu am explicat varianta mai simpla, de exemplu, in figura 01 se vede scandura gradata de care eu nu am pomenit nimic in acest articol. Aceasta este folosita in cazul in care se tinteste cu ochiul iar scandurica perpendiculara ( de aceea am numit-o plianta) se muta pana in momentul in care tintim varful copacului.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.


Cum se masoara inaltimea unui copac
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bria Sorin

ma bucur ca sunt printre noi si oameni care ne amintesc cum masurau egiptenii piramidele.tare!astept si alte lucruri interesante

Botazatu Georgeo

bravo ceva care este foarte inportant acesta masuratoare a inaltimi

Crisss

Stiu ca exista in ziua de azi si aparate care fac masuratorile automat, dar nu stiu vum se numesc…ma puteti ajuta?

Multumesc mult si pt articol si pt raspuns!