Usa culisanta este o solutie ideala pentru locuintele cu spatii mici. Este din ce in ce mai folosita si la noi, in Romania, partea cea mai dificila fiind, ca sa zic asa, montarea cadrului care se face de catre zidar. Usa propiuzisa poate fi facuta sau la comanda sau cumparata de-a gata.
Pentru punerea in opera a carcasei in care se monteaza usa culisanta ce dispare in perete este necesar, de fapt, de crearea unui spatiu in perete egal cu dublul latimei usii, adica caseta in care dispare usa si golul usii. Caseta odata tencuita reprezinta peretele propiuzis deci, diferenta de grosime dintre caseta si peretele alaturat este egala cu grosimea tencuielei.
Cadrul poate fi prevazut cu una sau doua casete, in functie de usa pe care o dorim cu o aripa sau doua.
Partea peretelui de deasupra cadrului trebuie sa contina sau sa i se adapteze un boiandrug, deoarece cadrul nu este conceput ca un element portant. Deci, fiti atenti la acest detaliu important deoarece exista din pacate si muncitori fara scrupule care isi zic “merge asa”.
Dar haideti sa incercam, ipotetic, sa montam un cadru pentru o usa glisanta , intr-un perete cu grosime de 12 cm.
Scule necesare
Creion, metru, dreptar, nivela, fir cu plumb, dalta, ciocan, galeata zidar, mistrie, scarita, penite de lemn.
In cazul in care v-ati razgandit – citind acest articol – si vreti sa montati o usa culisanta dar nu ati lasat gaura necesara in perete, v-a trebui sa urmati urmatorii pasi pentru monatarea ei:
Decuparea zidului
Trebuie sa stiti ca dimensiunile golului pentru usa, respectiv al cadrului sunt variabile, de la 60 cm la 120cm ca latime, iar inaltimea de 210 cm, ambalajul fiind insotit in general si de o carte tehnica.
In functie de dimensiune, se traseaza pe perete locul unde vine montat cadrul. Se sparge mai intai locul unde vine boiandrugul care v-a fi preconfectionat din beton armat, lemn sau fier.
Dupa efectuarea acestei operatiuni se decupeaza restul peretelui si se trece la montarea cadrului.
Montarea cadrului
Se desface ambalajul iar inauntul lui se v-a gasi o scandura de referinta, doi distantieri, doua dibluri, o traversa si cadrul metalic (fig.02). Traversa se introduce in cadru lasand sina inspre podea – de ea se prinde usa – iar la celalalt capat se fixeaza cu doua holsuriburi de scandura de referinta. Intreg ansamblu se pune pe pozitie si cu ajutorul nivelei si al firului de plumb se fixeaza in pene de lemn. Atentie la colturile de sus dintre traversa si scandura, respectiv carcasa care trebuie sa fie la vinclu. Atat scandura de referinta cat si cadrul metalic sunt dotate cu cate trei “urechi” (clame) ce se prind in zidarie cu ciment rapid. Cele doua distantiere sunt bagate si ele in locurile special facute (scaune). Carcasa este “inzestrata” cu o plasa care are rolul de a face priza tencuielei care dupa ce se v-a usca, se vor face finisarile clasice si astfel, carcasa in care se v-a ascunde usa cand este deschisa, devine un perete.
Acum nu ne ramane decat sa montam usa, dar asta intr-un articol viitor ( daca il doriti lasati un comentariu).
Important: atat carcasa cat si scandura de referinta trebuiesc fixate perfect la plumb facilitand astfel montarea usii. In caz contrar exista riscul ca usa sa atinga peretele carcasei in timpul miscarii, de aceea recomand ca montarea ansamblului sa se faca de catre un profesionist. Pretul montarii este de 350-400 RON/ansamblu simplu ( acesta este pretul cu care lucrez eu)
Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.
cat ma costa saschimb 4placi de gresie in hol ,a trebuit sa sparga instalatorul pentru o defectiune la incalzire
Cred ca te costa vreo 30-40 ron, vezi cum se inlocuiesc placile in acest articol http://www.euconstructor.ro/2011/12/cum-se-inlocuieste-gresia/