Cum se monteaza marmura pe treptele unei scari

Montare marmura pe trepte

Marmura pe trepte este subiectul pe care il vom discuta astazi; dupa ce am realizat brutul unor scari din beton armat, este timpul sa le si imbracam. Pentru aceasta sunt mai multe variante de materiale pe care le putem folosi; daca intr-un articol precedent le-am imbracat in gresie, astazi vom monta marmura pe trepte, marmura cu grosimea de 3cm.

Stiti bine ca intr-un santier intalnim intotdeauna dificultati ce trebuie depasite cu brio, ceea ce vom face si noi acum. Masurile treptelor sunt de 29cm, respectiv 17cm pentru contratrepte. Trebuie sa mai precizez ca scara noastra de astazi are trei rampe: prima rampa, cea de pornire, contine sase trepte, a doua rampa are doua trepte si ultima treapta noua trepte. Dupa cum am mai zis, scara va avea marmura pe trepte doar, contratreptele fiind finisate cu tencuiala si vopsite in alb.

scara de beton armat

fig.01; clik pe imagine pentru a o mari

In fig. 01 vedem scara cu prima rampa in stadiul brut (nefinisat). Toate treptele sunt construite cu o panta de jumatate de centimetru inspre in jos. Scara este una interioara si nu prezinta deci pericolul ca apa de ploaie sa ajunga aici si sa stagneze, dar mica panta v-a permite spalarea treptelor si o uscare mai rapida a acestora, iar un alt avantaj este usurinta urcarii si coborarii a persoanelor.

O alta clarificare pe care vreau sa o fac este materialul cu care vine lipita marmura pe trepte; vom folosi mortarul de ciment in locul adezivului, deoarece grosimea stratului de material v-a fi de 1cm si utilizand adezivul care este mult mai tenace ca sa zic asa dar caruia ii trebuie mai mult timp pentru a „trage” ( aface priza ) existand astfel riscul ca placa sa alunece dupa ce a fost fixata. Se poate folosi si adezivul, cu conditia ca fiecare placa sa fie blocata cu ajutorul ipsosului.

Pentru fiecare treapta vom lasa 3cm in plus atat pentru partea laterala (stanga din fig.01) cat si pentru partea frontala de la contratreapta. Incepem cu montarea ultimei trepte pentru care nu avem nici o dificultate si o lipim cu mortar.

Haideti sa vedem pasii ce trebuie urmati punerei in opera; prima treapta este fixata provizoriu si luata drept reper pentru celelalte trepte ce vor fi montate de sus in jos:

umezire scara bruta din beton

Fig.02; clik pe imagine pentru a o mari

Intinderea mortarului pe treapta

fig.03; clik pe imagine pentru a o mari

 

 

Mai intai de toate trebuie sa udam foarte bine cu o bidinea treapta pe care urmeaza a fi montata marmura dupa ce in prealabil a fost maturata si curatata de praf.

Cu o mistrie se intinde mortarul care este foarte bine amestecat si de o consistenta medie: nici prea gros, nici prea moale.

intindrea materialului pe treapta

fig.04; clik pe imagine pentru a o mari

umezirea marmurei ce vine fixata pe treapta

fig.05; clik pe imagine pentru a o mari

Acum, udam bine placa de marmura si daca vrem putem intinde putin adeziv (cum se unge untul pe paine) si cu mare grija o asezam pe locul de montare.

Asa cum puteti vedea si in fig.06, se verifica cu metrul inaltimea contratreptei ce trebuie sa aibe 17cm de la placa montata la treapta finita de deasupra. Cu miscari in stanga si dreapta se fixeaza pana se ajunge la pozitia dorita.

controlare cu vinclul

fig.06; clik pe imagine pentru a o mari

Deoarece am decis mai sus ca vom lasa 3cm de marmura inafara treptei, am insemnat dinainte cu un creion, asa cum se vede in fig.06 si verificam cu ajutorul vinclului; in lipsa acestuia se poate verifica si cu o placa de faianta sau gresie. Acum, cu nivela cu bula de aer se verifica atat orizontalitatea placii de marmura cat si mica panta pentru apa despre care am discutat mai sus (fig.07 si fig.08)

fig.08; clik pentru a mari imaginea

 

fig.09; clik pe imgine pentru a o mari

Daca marmura a fost montata dupa indicatiile de mai sus, insemna ca atunci cand vom pune un dreptar din lemn sau aluminiu peste trepte, acesta v-a atinge fiecare colt al placilor asa cum se vede in fig.09.

De asemenea, partea laterala cu cei 3cm lasati in afara vor fi aliniati si verificati cu dreptarul.

marmura pe trepte

fig.10; clik pe imagine pentru a o mari

Ajunsi in acest punct al lucrarii, nu ne ramane decat sa ridicam si prima placa pe care am folosit-o ca referinta si folosind procedeele de mai sus, o lipim terminand astfel lucrarea, dupa ce s-au facut verificarile de rigoare.

A imbraca o scara nu este o lucrare dificila, cere doar putin calm si rabdare pentru a trece toate operatiile mai sus mentionate. Preturile noastre pentru manopera este de 30 RON/ml . Vezi si galeria foto montare marmura.

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lacovei Ioan

Impecabil!Meserias adevarat!Bravooooo….!

dorulacatus

Multumesc pentru apreciere !

Dan

Contratreapta trebuie să aibă , nu să aibe , domnule , nu 17 cm , ci 14 , nu uitaţi , domnule, de grosimea treptei . Vă rog respectuos să nu vă mai lăudaţi cu lucrări de construcţii pe care nu ştiţi să le executaţi ca la carte. Lauda de sine , domnule , miroase a rahat . Contactaţi-mă .

exclusive-stone

Frumos articol .