Executarea imbracamintii din placi sau dale de marmura, bazalt, gresie si granit

Inainte de a vedea cum se monteaza placile sau dalele de marmura, bazalt, gresie si granit, sa vedem din ce se realizeaza imbracamintea pardoselilor din piatra naturala:

  • placi de gresie
  • placi de granit, bazalt
  • placi de marmura
  • mozaic roman
  • mozaic venetian.

Pardoselile din placi de gresie, granit sau bazalt sunt utilizate frecvent la vestiare, coridoare, holuri, sali de asteptare, magazine, restaurante, laboratoare, bai publice, expozitii, muzee, incaperi cu circulatia intensa.

Pardoselile din placi de marmura, din mozaic roman sau din mozaic venetian se utilizeaza la incaperi de trecere si de circulatie intensa (holuri, coridoare, sali de asteptare, scari, balcoane), expozitii, muzee, magazine, restaurante, unde se cere un grad superior de finisaj.

Cum se monteaza placile de marmura, bazalt, gresie si granit

Dimensiunile si grosimea placilor se stabilesc de proiectant in functie de natura rocii si de solicitarile la care este supusa pardoseala.

1. Cum se monteaza placile. Placile sau dalele se monteaza prin asezarea lor pe un strat de mortar de ciment cu grosimea de 15-30 mm, cu dozaj de 400kg/m3 de nisip. Rosturile dintre placi pot fi de maxim 2mm; ele se pot executa si mai mari atunci cand proiectul prevede acest lucru in mod special.

Inainte de a fi asezate i mortar, placile se uda cu apa. Durata umezirii depinde de capacitatea de absorbtie a placii. Cand placile se scot din apa pentru montare, ele se lasa timp de 1-2 minute sa se scurga de apa, asezandu-le pe cant, in stiva, langa locul de punere in opera.

Montarea incepe cu asezarea unor placi sau dale reper, avand fata la nivelul pardoselei finite, itre care se monteaza o serie de placi formand randuri reper. Placile se aseaza folosind sfoara de trasare care se muta dupa fiecare rand asezat. Dupa montarea a 1-2 randuri de placi sau dale se verifica cu dreptarul si nivela orizontalitatea si planeitatea lor fata de randurile-reper.

cum se monteaza placile de marmura

 

Dupa asezarea placilor pe o suprafata corespunzatoare razei de lucru a muncitorului (≈ 60 cm latime), daca se constata denivelari se adauga sau se scoate local din mortarul de poza. Urmeaza apoi o verificare a planeitatii suprafetei cu un dreptar asezat pe diagonalele suprafetei  cu un dreptar asezat pe diagonalele suprafetei executate si ghidat dupa nivelul portiunii de pardoseala executata anterior, indesandu-se atent placile in mortarul de poza, prin baterea usoara cu ciocanul peste dreptar, astfel incat sa se asigure planeitatea suprafetei.

Operatia se continua in acest mod pe toata suprafata care se executa intr-o zi de lucru. Apoi toata suprafata se inunda cu lapte de ciment fluid, pentru ca acesta sa patrunda in rosturi. Dupa doua ore de la „inundare”, excesul de lapte de ciment de pe suprafata pardoselei se indeparteaza prin asezarea unui strat subtire de rumegus de lemn, care se matura dupa doua ore.

cum se monteaza placile de marmura 2

 

b. Finisarea imbracamintii. Dupa 4-5 zile, suprafata pardoselilor se freaca usor, cu masina de frecat, pentru eliminarea micilor denivelari care rezulta la asezarea placilor. Denivelarea permisa dupa frecare este de 1 mm/m, masurata sub dreptar (rigla) metalic, asezat pe cant pe suprafata pardoselei.

Dupa frecare (slefuire), eventualele pete care raman pe pardoseala se sterg cu o solutie de acid clorhidric diluat (5%), apoi locul se spala cu apa. Dupa aceea, pardoseala se curata cu acid oxalic (sare de macris) si se ceruieste.

atentie Folosirea de ulei in locul ceruirii este interzisa, deoarece pateaza placile sau dalele.

Daca pardoseala este executata din placi sau dale de gresie glazurate, acestea nu se freaca si nu se lustruiesc, ci numai se ceruiesc.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments