Cum se monteaza ştecărul

Cum se monteaza stecarul ? In primul rand, Stecarul este o fisa la capatul unui snur care face legatura intre un aparat electric si o priza de curent.

cum se monteaza stecarul

fig.01, stecar

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cum se monteaza stecarul

 Pentru a inlocui sau monta un ştecăr trebuie sa urmarim cativa pasi. Operatiunea nu necesita prea multa scoala, avem nevoie doar de un foarfece, daca este posibil unul de electrician.
Pentru prima data, v-a trebui scos cablul din priza (daca este cazul)
Cu un foarfece robust se taie cablul electric.
Ajunsi in acest punct, tot cu ajutorul foarfecului se deschide cauciucul cabluluii ce v-a trebui sa contina trei fire electrice (fig.02)

cum se monteaza stecherul

fig.02; taierea cablului

 

 

 

 

 

 

 

In general, firele ce compun un cablu electric sunt trei, cu trei culori diferite: faza, nulul si impamantarea. Culorile acestora pot fi maro, rosu sau negru pentru faza; albastru pentru nul si galben-verde pentru impamantare.

Intr-un stecar, firul albastru si cel negru (sau rosu, etc.) se pot schimba ca pozitie in timp ce impamantarea vine legata intotdeauna in centrul stecarului.

cum se monteaza stecarul

 

 

 

 

 

 

 

Tot cu ajutorul foarfecelui sau cu o bricheta se ard capetele firelor pe o lungime de circa un centimetru si se smulge cauciucul. Firele ramase afara se vor rasuci asa cum se vede si in imaginea de mai jos.

cum se monteaza stecarul

 

 

 

 

Mai jos, in figura din stanga se vede faza si nulul introduse in respectivele gauri si fixate cu ajutorul surubului.

Se pozitioneaza in centru si firul pentru impamantare, fixandu-se in acelasi fel.

Acum (vezi figura dreapta) se blocheaza cablul ce contine cele trei fire, cu ajutorulul piedicii (limbei) curbate si cele doua suruburi laterale.

Se monteaza capacul stecarului si se strange cu surubul extern.

cum se monteaza stecarul

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu sa ne spui cum se scrie corect stecar sau stecher?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Razvan

Foarte folositoare aceste instrucțiuni, mai ales pentru cei ca mine , fără q pic de experienta si care vor sa isi rezolve singuri problemele de acasa :))