
fig.01; Usi interne dotate cu sticle mari ce permit sa ajunga lumina de la ferestre chiar si in coridoarele interne ce nu sunt dotate cu geamuri. Astazi se gasesc si usi cu sticla incasabila pentru evitarea pericolelor, mai ales daca in casa locuiesc si copii.
Cum se monteaza usa
Salut prieteni, inlocuirea unei usi interne este, aproape intotdeauna un element central pentru orice renovare a locuintei. Chiar daca nu se doreste sau nu exista posibilitatea inlocuirii, atunci mai mult ca sigur usa veche v-a trebui reconditionata.
Stim cu totii ca spatiul locuintei noastre a devenit astazi o problema, de aceea, atunci cand vine vorba despre inlocuirea unei usi putem alege intre usi tip “acordeon”, usi agatate de tavan, usi ce “dispar” in perete, usi de sticla, etc.
Astazi vom vorbi despre cum se monteaza usa de interior sau inlocuirea usii vechi.

fig.02; Usa “acordeon” este ideala pentru jonctiuni, dulapuri si oriunde spatiul este insuficient sau unde latura usii normale nu poate face acel semicerc pentru deschiderea usii.
Masurarea golului
Dupa ce s-a scos vechea usa sau daca spatiul este nou, ne inzestram cu un creion, o ruleta si o bucata de hartie. Masurea se face atat pe inaltime cat si pe latimea golului in trei puncte din care se alege valoarea cea mai mica. Atentie foarte mare la nivelul final al pardoselei: atunci cand luam inaltimea golului trebuie sa avem la indemana o monstra de parchet, gresie sau ce urmeaza a fi pus in opera si se tine cont insemnandu-se pe perete cota finala a podelei.

fig.03; Pentru cei ce au probleme cu spatiul v-or gasi in usile culisante ce dispar in perete o solutie ideala. Astazi, se gasesc in comert solutii integrate ce prevad o latura care vine introdusa in perete si v-a fi tencuita constituind astfel ca facand parte din zid. inauntrul sau aluneca usa ce dispare in perete si nu aglomereaza atunci cand se deschide.
Montarea tocului
Pentru a trece la aceasta etapa trebuie sa fim dotati mai intai cu pene de lemn, ciocan, cuie sau dibluri, nivela sau fir cu plumb. Se aseaza tocul in golul zidului si se fixeaza temporar cu penele de lemn dupa care se verifica verticalitatea (sa fie cu un centimetru mai sus de podea) si orizontalitatea cu ajutorul nivelei sau firului cu plumb (doar pentru vertical). Fiecare latura al tocului este fixat apoi cu trei suruburi (sau cu dibluri) sau cuie Ø12.
Montarea balamalelor
Daca pardoseala este finalizata sau suntem siguri de cota masurata anterior, trecem la montarea usii in balamale. De obicei, balamalele sunt deja montate pe usa. Asezam usa in dreptul tocului sustinuta de pene de lemn. Masuram astfel incat capatul de jos al usii sa fie minim un centimetru peste cota finala a pardoselii. Dar nu trebuie sa depaseasca doi centimetri. Marcam pe toc pozitia balamalelor. In cazul unui toc de lemn pregaurim tocul cu o bormasina in pozitiile gaurilor balamalei. In cazul unui toc metalic aplicam direct suruburile autofiletante.
Proba
Odata terminata montarea usiio “plimbam” inchizand-o si deschizand-o pentru a vedea daca este libera respectand tocul si daca distanta dintre cele doua are circa cinci milimetri si nu tensioneaza balamalele.
Finisari
Spatiul dintre toc si uas se umple cu spuma poliuretanica sau cu mortar. De asemenea, glafurile vor fi facute la fir cu plumb cu ajutorul mortarelor traditionale sau la saci si de asemenea se pot utiliza si coltarii metalici speciali pentru tencuiala.