Cum se placheaza un popas de la scara cu marmura sau piatra

Placare scara cu marmura

Salut prieteni, vom incerca astazi sa montam doua placi de marmura pe doua popasuri ale unei scari. Pentru cei ce nu stiu inca ce este popasul unei scari, ii invit sa dea clik aici si sa citeasca articolul.

Aceste doua placi au grosimea de 2 cm si o suprafata de 1 m2 fiecare, sunt deci destul de grele si se monteaza destul de greu. De asemenea, ele trebuie montate pe o scara deja terminata ( treptele sunt deja imbracate in marmura sau gresie), deci dificultatea consta in fixarea placii cu mortarul de ciment de grosime 2cm, astfel incat suprafata de sus a marmurei sa fie la nivel cu treapta deja imbracata. De ce este dificil? Pentru ca placa este grea si daca se pune prea putin material, ea se afunda si nu v-a mai fi la nivel, de asemenea, daca se pune prea mult material v-a trebui sa se bata in placa pana ajunge la nivel, dar exista riscul ca marmura sa se sparga. Odata ce placa face priza cu mortarul este foarte greu sa o scoatem pentru a retusa materialul de dedesubt, chiar daca am folosi acele ventuze speciale folosite de marmisti.

Bine, o sa ziceti! Si atunci ce trebuie facut? Am sa va impartasesc si voua din experienta mea un truc simplu:

scara cu marmuraClik pe imagine pentru a o mari

Vom crea cu ajutorul unor bucati de piatra (gresie, marmura, etc) si a mortarului patru puncte fixe pe care le vom numi ponturi (cum se vede in imaginea de mai sus), astfel incat distanta dintre popas si partea de sus  (grosimea pontului) sa fie de 2cm.

De fapt se fixeaza doar un pont la aceasta masura dupa care, cu ajutorul nivelei cu bula si un dreptar se fixeaza si celelalte trei, avand ca referinta primul pont.

In imaginea de mai jos puteti vedea placa spijinita de perete ce asteapta sa fie montata.

imbracare scara cu marmuraClik pe imagine pentru a o mari 

Urmatoare faza este deci, umezirea din belsug al popasului si intinderea materialului; acesta trebuie sa fie usor mai moale decat vartos si trebuie sa fim atenti sa nu murdarim partea de sus a ponturilor, ba chiar, v-a trebui sa lasam un 3-4 cm gol de jur-imprejurul lor.

Este normal ca materialul sa fie cu 3-5mm deasupra ponturilor, in maniera de a presa cu placa si sa faca priza, dupa ce in prealabil aceasta a fost udata bine cu apa.

Acum mesterul, impreuna cu un ajutor (salahor), nu trebuie decat sa puna cu maxima atentie placa pe mortar. Placa v-a fi batuta cu palma mainii pentru a o aduce la nivel si eventual, cu miscari ondulatorii sa o aducem la pozitia ei.

In cazul in care ati scapat mai mult material si trebuie batuta placa ceva mai tare, ajutati-va de o bucata de scandura mai lata si bateti cu manerul unui ciocan pana cand veti reusi sa aduceti marmura la pozitia dorita.

Se vede mai jos cum se prezinta o placa de marmura fixata pe popasul unei scari; bineinteles ca nu s-au facut inca retusurile cu tencuiala asupra peretilor laterali si curatenia finala.

 

placare scara cu marmuraIn cazul in care miscand placa pentru a o fixa, se depoziteaza ciment intre marmura si treapta, ajunge doar sa scoateti surplusul cu un spaclu si sa impreunati din nou cele doua elemente.

Iata mai jos cum arata o scara cu marmura complet imbracata, tineti cont insa ca nu este complet finisata si curatata.

 Pretul pe manopera pentru placare scara cu marmura este de 30 lei/ml. Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *