Cum se traseaza o fundatie la casa

fig.01; trasare casa

Cum se traseaza o fundatie la casa

Multi dintre voi vor zice ca nu e asa complicat sa trasezi o casa din moment ce ai planurile in mana cu amplasare si tot ce ne trebuie. Asa si este, trebuie doar sa respectam anumite reguli si totu va fi ok. In caz contrar si mai sigur, se angajeaza un topograf, caci asta este de fapt treaba lui.

Cand vrem sa pozitionam o cladire, se tine cont intotdeauna de drumul frontal casei. Am facut un exemplu reprezentat in fig. 01. Sa presupunem ca proprietatea este inconjurata de gardul bleu cu dimensiuni neesentiale noua. In stanga imaginii se alege un punct de pornire, in cazul nostru: 4,00 m de la axul frontal (pe care il vom numi X) si 6,00 m de la axul lateral Y.

Pe lungimea axei X a casei vom masura din nou 4,00 m. La fiecare punct pe care l-am fixat, se vor bate provizoriu cate un tarus de lemn. Sa presupunem ca gardul axei Y nu formeaza un unghi de 900 cu axa X. In acest caz, nu vom lua masura de 6,00 m la ambele capete, ci va trebui sa ii dam noi unghiul. Pentru aceasta ne folosim de ruleta, masuram 4 m pe lungimea axei X si 3 m pe lungimea axei y. Daca masura diagonalei dintre cele doua puncte este de 5 m, atunci unghiul este de 900.

fig.02; trasare cu rumegus

De acum treaba devine mai simpla: se masoara si celelate doua laturi ale viitoarei case, se bat tarusi si se intinde sfoara. Acum, cel mai important lucru este acela de a verifica diagonalele. Se masoara diagonalele paralelogramului format si daca acestea sunt egale inseamna ca am facut treaba buna pana aici.

Sa presupunem ca am terminat cu trasarea exteriorului. Pentru despartituri, se va folosi doar ruleta si se vor respecta masurile din proiect. Nu se va putea sapa fundatia daca vom lasa sfoara intinsa, de aceea, cu un sac sau doi de rumegus se imprastie pe liniile sforilor si va ramane ca un teren de fotbal marcat (fig. 02).

De-acum… spor la treaba !Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments