Cum se traseaza o scara pe perete sau hartie

Cum se traseaza o scara? Daca am facut cateva articole despre realizarea sau placarea scarilor, nu am detaliat niciodata cea mai importanta operatie: cum se traseaza o scara. Astazi, voi dedica acest articol exclusiv trasarii scarilor.

Prin trasare se intelege raportarea pe pereti, servindu-ne de o sfoara de zidar, un metru, creion, dreptar de aluminiu si o nivela cu bula de aer. Desenul, asa cum ati citit in acest articol, cuprinde treapta, contratreapta, popas si rampa.

Trasare scara

Astazi, presupunem ca trebuie sa depasim o diferenta de 2,95m ce reprezinta in realitate inaltimea interioara a unei incaperi de 2,70m + 25cm (placa + podeaua finita de deasupra).

Haideti sa studiem putin desenul de mai jos:

scara

fig.01;clik pentru a mari imaginea

In fig.01 sunt desenate cele doua rampe una deasupra celeilalte, prima rampa fiind cea de pornire, dupa care urmeaza popasul, adica placa ce o uneste pe prima de a doua, ce va porni de la peretele opus primei si urcand pana la finele pardoselei de deasupra.

Fac o mica paranteza pentru a va spune un mic secret al meseriei: exista o regula matematica in calcularea scarilor ce spune ca suma dintre treapta (calcatura) si contratreapta trebuie sa fie de 46 cm.

In cazul nostru, trebuie sa depasim diferenta de 2,95 cm care impartita la 17 cm (masura normala a unei contratrepte) ar rezulta un numar de 17,35 trepte in total.

In acest caz, v-a trebui sa rotunjim aceasta cifra ( 17,35 ) si vom decide sa facem un popas cu inaltimea (H) de 18 cm si 16 trepte cu H = 17,25 cm.

Calcatura o vom face de 29 cm + 17,25 cm = 46,25 cm, unde 0,25 cm reprezinta toleranta, scara fiind in forma bruta si nu finita.

Pe baza acestor calcule dezvoltam tabelul de mai jos:

fig.02; clik pentru a mari imaginea

Acum, sa revedem primul desen si trasam pe perete orizontala primei rampe ce are 232 cm, adica 29 (calcatura ) x 8 trepte.

A doua rampa va avea 203 cm, adica 29 (calcatura) x 7 trepte.

Liniile orizontale ce reunesc cele doua verticale care delimiteaza rampele, vor fi insemnate, in inaltime, la fiecare 17,25 cm, pana la popasul de 18 cm.

Nu stiu daca am explicat destul de bine, sunt mai bun la practica decat la teorie, dar am pus la dispozitia voastra imaginile de mai jos, numerotate de la 2 la 5, ce v-or clarifica mai bine, zic eu.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uitati sa lasati un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Virgil

Super meserie din orice p.d.v.