Cum se trateaza suprafetele

cum se trateaza suprafetele

tratarea suprafetelor

Cum se trateaza suprafetele

Vopsirea serveste la protectia elementelor de constructie si la infrumusetarea optica. Vopsirea exterioara mareste rezistenta, protejand elementele de constructie de umiditate si coroziune, de exemplu suprafetele fatadelor, ferestrelor, suprafetele de lemn si profilurile metalice. In ceea ce priveste lemnul, puteti contribui si la protectia atacurilor daunatorilor lemnului. Vopsirea interioara are aproape de fiecare data doar functie optica. Face camerele mai deschise si/sau protejeaza impotriva murdariei. atunci cand suprafetele elementelor de constructie raman nevopsite, ele pot absorbi umiditatea atmosferica si de aceea substanta cu care se vopseste trebuie sa fie permeabila in ceea ce priveste vaporii de apa (vopsea deschisa poros)

Utilizarea vopselelor

Din punctul de vadere al protectiei sanatatii si al protectiei mediului, mijloacele de vopsire trebuie sa se utilizeze economic si sa se aleaga cu atentie. Cea mai nedaunatoare solutie si in acelasi timp economica este in majoritatea cazurilor neutilizarea vopselelor. Cand acest lucru nu este dorit, respectiv nu este posibil din motive legate de aspect, atunci se pot utiliza vopsele minerale, vopsele cu clei si lac natural pe baza de rasini naturale. Mai putin recomandate sunt vopselele in dispersie artificiale si lacurile diluate cu apa. In principiu ar trebui sa se evite toate lacurile sau emailurile care sunt fabricate artificial din petrol si/sau care contin substante organice.

Domeniul de utilizare

Hotarator in alegerea vopselei optime este domeniul de utilizare (de exemplu interior sau exterior), suportul (ex. lemn sau tencuiala), si scopul protectiei (ex. impotriva infiltrarii apei sau impotriva murdariei).

In articolele viitoare voi descrie tipurile de vopsea care se recomanda pentru diferite suporturi, respectiv pentru elementele de constructie din interior, respectiv exterior. Dupa aceea voiu descrie fiecare tip de vopsea in parte, cu caracteristicile sale si va vom oferi indicii de recunoastere si particularitati in ceea ce priveste prelucrarea acestora.

Pentru alegerea unui tip de vopsea compatibil cu mediul trebuie sa se respecte urmatoarele criterii, exceptie facand suportul si domeniul de utilizare: costurile materialului, cheltuielile de aplicare, costurile pentru ingrijire, respectiv intretinere, durabilitatea, propietatile legate de aspect.

In general, trebuie sa se pregateasca suprafetele care trebuie vopsite. In acest scop pot fi eficiente urmatoarele lucrari:

  • Indepartati partile vopsite neaderente
  • Verificati suportul, astfel incat acesta sa fie indeajuns de neted, uscat si curat.
  • Curatati suprafata, de exemplu cu o perie sau jet de abur.
  • Grunduire pentru crearea aderentei sau a unei capacitati de absorbtie agale.

In caz particula trebuie sa se respecte fisele tehnice de instructiuni, respectiv indicatiile de prelucrare oferite de producator.

O privire de asamblu asupra tipurilor de vopsea si a regulilor de intrebuintare va ofera DIN 18363 “Lucrari de vopsire si lacuire” in Regulamentul de contractare a prestatiilor in constructii, partea C (pe care o gasiti in comert).


Cum se trateaza suprafetele
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments