Verificarea pe teren a trasarii unghiurilor, distantelor si cotelor de nivel

Cum se verifica unghiurile, distantele si cotele de nivel pe teren

Vom vedea in acest articol cum se verifica unghiurile, distantele si cotele de nivel pe teren. De obicei, trasarea axelor constructiei se executa cu ajutorul aparatelor topografice. Lucrarire de trasare de mai mica importanta pentru realizarea unor detalii se executa de muncitorul calificat cu mijloace obisnuite. De aceea, este necesar ca acesta sa cunoasca bine mijloacele si metodele simple de verificare a trasarii.

cum se verifica unghiurile drepteCum se verifica unghiurile drepte. Unghiurile drepte se verifica prin masurarea laturilor cu ajutorul echerului dulgherului, avand laturile de 3, 4 si 5 m sau multiplii acestor numere.

Cum se verifica liniile paralele:

  • se aleg pe cele doua aliniamente al caror paralelism se verifica, doua portiuni pe cat se poate de aproape;
  • pe aceste portiuni se masoara cu panglica sau ruleta si se marcheaza doua segmente AB pe aliniamentul I-I si CD pe aliniamentul II-II, egale intre ele, (fig. 02) si cat mai mari posibil;
  • se masoara distantele AC si BD intre aliniamente. Daca acestea sunt egale, aliniamentele verificate I-I si II-II sunt paralele.
cum se verifica liniile paralele

fig. 02; cum se verifica liniile paralele

Cand distantele AC si BD nu sunt egale, unul dintre aliniamente trebuie corectat (fig. 03). Executarea corectiei se face tinand seama de precizia cu care a fost trasat fiecare aliniament. Daca aliniamentul I-I a fost trasat cu ajutorul unui fir intins intre doua puncte marcate prin masurare, iar aliniamentul II-II face parte din reteaua trasata cu aparate topografice, se va corecta aliniamentul I-I, a carui trasare a fost mai putin precisa.

cum se verifica liniile paralele

fig. 03; verificarea liniilor paralele

Cand ambele aliniamente au fost trasate cu firul intins si cu panglica, verificarea se face in raport cu alte puncte de reper fixe si aliniamente verificate.

Cum se verifica liniile si planurile orizontale. Aceasta verificare se efectueaza cu nivela sau bolobocul cand lungimea liniei care se verifica este redusa, iar pentru cazul in care dimensiunile liniilor si planurilor sunt mari se foloseste furtunul de nivel.

cum se verifica orizontalitatea

fig. 04; Cum se verifica trasarea liniilor si planurilor

Pentru a verifica orizontalitatea unei linii cu bolobocul (fig. 04), acesta se aseaza cu latura mare pe linia respectiva si se observa ca bula de aer a nivelei sa se gaseasca intre cele doua repere pe tubul de sticla. Daca linia nu este orizontala, bula de aer se deplaseaza in partea in care aceasta este mai ridicata.

Cum se verifica orizontalitatea cu furtunul de nivel

fig. 05; Cum se verifica orizontalitatea cofrajului pentru glaful unei ferestre cu furtunul de nivel

Pentru verificarea liniilor si planurilor orizontale se poate folosi si furtunul de nivel. In fig. 05 se arata modul cum se verifica orizontalitatea cofrajului pentru glaful mozaicat al unei ferestre (ca si exemplu). In punctul A, fixat prin masurarea cotei fata de reperul de nivel apropiat, se aseaza unul din capetele furtunului de nivel, iar celalalt capat se duce la punctul urmator B. Se manevreaza in sus sau in jos capetele furtunului, pana cand nivelul apei din tubul de sticla in punctul A coincide cu nivelul cofrajului. Nivelul corespunzator din punctul B reprezinta punctul situat corect pe orizontala care trece prin punctul A si capatul cofrajului se corecteaza aducandu-se la acest nivel. In continuare se procedeaza la fel cu celelalte tronsoane ale cofrajului, mentinand unul din capete in punctul A atat cat lungimea furtunului permite.

cum se verifica verticalitatea cu nivela

fig. 06; Verificarea liniilor si planurilor verticale cu nivela

Cum se verifica liniile si planurile verticale. La aceasta verificare se folosesc bolobocul si firul cu plumb.

Verificarea cu bolobocul (fig. 06) se efectueaza asezand latura mare pe linia care se verifica si observand nivela micamontata perpendicular pe latura mare care indica, prin orizontalitatea ei, pozitia verticala a laturii mari. Verificarea cu bolobocul este mai putin precisa decat verificarea cu firul cu plumb, de aceea se foloseste la lucrari de mai mica importanta. Aici fac o mica paranteza in care vreau sa spun ca, din pacate, tinerii meseriasi de astazi nu mai folosesc firul cu plumb atat la zidarii cat si la cofrarea stalpilor. Acesti meseriasi nu au o calificare la baza dar nici nu au o experienta mai indelungata alaturi de maistri mai in varsta, au doar tupeu, curaj si „vrajeala” la luat lucrari. Ar fi mai multe de zis dar prefer sa continui acest articol.

cum se verifica cu firul cu plumb

fig. 07; Verificarea verticalitatii liniilor si planurilor cu ajutorul firului de plumb

Firul cu plumb se foloseste montat pe o cumpana (fig. 07). Pe bratul superior, la o distanta de 10 cm de margine se fixeaza capatul firului, lasand libera o bucata de fir de lungime convenabila, astfel ca varful greutatii sa se deplaseze cu 1-3 mm deasupra bratului inferior. De multe ori, pentru o citire mai usoara firul cu plumb poate depasi bratul inferior.

Pentru verificarea verticalitatii se traseaza pe bratul inferior o linie la distanta de marginea bratului egala cu distanta la care s-a fixat capatul superior al firului cu plumb.

Cumpana se aseaza cu cele doua brate lipite de elementul a carui verticalitate se verifica, lasand firul sa atarne liber, fara a se atinge de bratul inferior.

cum trasez un dreptunghi

Fig. 08; Trasarea si verificarea unui dreptunghi

Cum se traseaza si cum se verifica trasarea pe teren a figurilor geometrice uzuale. Figurile geometrice, a caror trasare si verificare revine muncitorului calificat, sunt de obicei detalii de executie.

Pentru trasarea unui dreptunghi (fig. 08) cu laturile de 10 m lungime si 4 m latime se procedeaza astfel: se traseaza mai intai latura AB (10m); la fiecare capat al acesteia se traseaza cate un unghi drept. Dupa ce se termina trasarea, se verifica diagonalele sa fie egale.

cum se traseaza un cerc

Fig. 09; Trasarea si verificarea cercului.
b – cu sablonul;
c – prin masurarea razei cu panglica.

Pentru trasarea unui cerc al carui raza si centru sunt cunoscute se foloseste sfoara cu doua cuie la capete. Un cui se fixeaza pe teren, drept in centru iar cercul se traseaza cu celalalt cui. In functie de marimea cercului si de importanta lucrarii, pentru verificare se folosesc panglica sau sablonul.

Verificarea cu sablonul se efectueaza suprapunand peste arcul de cerc trasat, sablonul cu raza corespunzatoare celei indicate in plan (fig. 09, b).

La cercurile cu raze mari, verificarea se executa prin puncte, masurand cu panglica raza de curbura.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments