Turnarea stratului suport pe plansee cu izolatie fonica

Cand stratul suport se executa pe plansee la care se impun masuri de izolare fonica se realizeaza o dala flotanta. Aceasta solutie necesitand manopera multa si cheltuiala mare se aplica numai in cazuri aparte.

Dala flotanta – alcatuire

Dala flotanta este un element de constructie alcatuit dintr-o dala rigida, de mortar sau de beton armat sau nearmat, izolata, atat de planseu, cat si fata de pereti printr-un strat de material fonoizolant, care ii permite sa vibreze liber in toate directiile.

Dala flotanta constituie elementul suport si de izolare fonica, la zgomotele de impact, ale diferitelor imbracaminti de pardoseli care se aplica prin lipire (parchet, covoare si dale din PVC, etc) sau prin fixarea in mortar de ciment (placi ceramice, de mozaic, de marmura, etc) si care, prin natura lor, nu pot asigura o izolare fonica satisfacatoare la zgomotele de impact (fig. 01)

dala flotanta

fig. 01 Alcatuirea dalei flotante
a-pentru imbracaminte rigida sau flexibila;
b-pentru imbracaminte din placi de beton mozaicate pe mortar de poza;
1a – imbracaminte rigida sau flexibila;
1b-imbracaminte din placi de beton mozaicate;
2 – dala din mortar de ciment sau beton;
3 – strat de protectie mecanica din carton sau polietilena;
4 – start de izolatie fonica;
5 – strat de protectie mecanica din hartie de ambalaj;
6 – strat de egalizare din mortar de ciment sau nisip uscat;
7 – planseu de beton armat;
8 – material fonoizolant;
9 – pervaz de lemn;
10 – teava;
11 – pervaz din PVC;
12 – scafa din beton armat;
13 – chit elastic.

Cand in pardoseala se ancoreaza diverse elemente, trebuie tinut seama de necesitatea impiedicarii smulgerii acestora din dala; in acest scop se vor prevedea dibluri de lemn incastrate la turnare sau dibluri din material plastic introduse in gauri facute cu burghie electrice.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments