De cine protejam lemnul

  • Radiatiile UV distrug lignina din lerea continutulmn. Lignina este componenta ce actioneaza ca un liant pentru celulele lemnoase, precum cimentul in peretele de caramida. Radiatiile ultraviolete distrug lignina. Scaderea continutului de lignina duce la slabirea structurii de suprafata a lemnului. Astfel, lemnul capata o culoare gri, devine poros si predispus la infiltratiile apei. Componentel chimice rezultate in urma descompunerii ligninei creeaza de asemenea un mediu propice dezvoltarii ciupercilor.
  • Temperatura. Variatiile de temperatura afecteaza in mod direct continutul de apa din structura lemnului. Umflarea sau contractia lemnului dau nastere unor forte mecanice ce contribuie la scaderea rezistentei acestuia.

Factorii biologici

  • Ciupercile ataca lemnul. Lemnul netratat si umed este un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor provocand degradarea acestuia. In functie de specie, acest proces se va desfasura intr-un ritm diferit si apare inca din stadiul de cherestea. Dar rezultatul final va fi acelasi -elementul din lemn este complet distrus si va necesita inlocuirea.
  • Ciupercile fac lemnul sa capete o nuanta albastruie. Nu toate ciupercile conduc la degradarea structurii lemnului, unele dintre ele cauzand doar modificari de culoare, asa-numita albastrire. Desi nu afecteaza integritatea lemnului acestea pot reduce eficacitatea straturilor de protectie aplicate ulterior. In acest caz se recomanda o pregatire riguroasa a suprafetei ce urmeaza a fi tratata.
  • Daunatorii. Insectele ce se hranesc cu lemn slabesc foarte mult integritatea fizica a acestuia. In unele cazuri, atacul este atat de agresiv incat este necesara inlocuirea in totalitate a acelei bucati de lemn.

 Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *