Cum se face si cand se incepe decofrarea

Decofrarea sau desfacerea cofrajului este permisa numai dupa ce betonul s-a solidificat asa cum este prevazut in proiect. Decofrarea se face in functie de aspectul betonului, de rezistenta la baterea unui cui si in functie de claritatea sunetului dat in urma loviturii cu ciocanul. In tabelul de mai jos sunt prezentate normativele privind inceperea decofrarii.

Durate de timp orientative ce indica, in zile, cand trebuie sa inceapa decofrarea unor structuri de beton

Clasa cimentului Portland folosit Cofrajul lateral al placilor si al peretilor de beton Stalpi Placi de beton armat cu deschidere pana la 2,5 m Placi de beton armat si alte structuri de beton cu deschidere pana la 10 m Alte structuri de beton cu deschidere de peste 10 m
32,5 4 10 10
42,5 3 7 7 14 21
52,5 3 7 7 7 7

Daca cel care construieste nu este grabit, este bine sa se astepte cu decofrarea.

Decofrarea mult prea devreme si expunerea la solicitari a structurii de beton neintarite complet pot provoca mai tarziu incovoieri mai mari in cazul planseelor si crapaturi in cazul placilor de beton, deoarece in tot acest proces betonul isi schimba forma. Daca din cauza schimbarii neasteptate intre timp a vremii avem indoieli in privinta rezistentei structurii, este indicat sa cerem verificarea rezistentei care poate fi determinata cu metode ce nu distrug materialele (ex. aparat Schmidt) aplicate direct constructiei sau unei monstre de beton, prin masuri de laborator.Masurarea rezistentei cu matode care nu distrug materialul nu sunt scumpe si previn alte cheltuieli majore necesare repararii rtucturii.

ranga decofrare

fig. 01; Ranga decofrare

Decofrarea se incepe cu structurile verticale. Se slabesc riglele fixate cu sarma, reazamele, iar la final, se indeparteaza placa cofrajului. Decofrarea se face mult mai usor daca avem la indemana o ranga (fig.01). Cu aceasta putem slabi nu numai unele elemente al cofrajului (fig. 02) si (fig. 03) dar putem scoate si cuiele (fig. 04).

decofrarea

fig. 02; Indepartarea riglei fixata cu cuie

Decofrarea trebuie facuta cu grija pentru a nu se deteriora suprafata betonului.

Ca ultim pas, indepartam cofrajul structurilor de sustinere orizontale. In masura in care este posibil, scoatem penele de sub stalpii de sustinere (pentru popi de lemn) prin lovire simultana, astfel toata structura de sustinere se va lasa de obicei impreuna cu elementele de cofraj de jos.decofrare

Daca elementele de cofraj de jos s-au lipit in unele locuri de structura de beton, le slabim cu lovituri usoare de ciocan. Decofrarea planseului este cel mai periculos, se efectueaza cu atentie sporita respectand si normele de siguranta (manusi, casca, etc).

scoaterea cuielor

fig. 04; Scoaterea cuielor cu ranga speciala

Dupa decofrare se face curat, scandurile si tot materialul folosit la cofraje se stivuiesc pe marimi putand astfel sa fie refolosite pe parcursul lucrarii si evitand bineinteles accidente in cuiele ramase prin scanduri.

stiva scandura
Cauti o echipa serioasa si prompta pentru constructia casei tale? Va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact. Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments