Defecte de executie la lucrarile de placaje si remedierea lor

Salut prieteni, vom vorbi in acest articol despre defecte de executie la placaje si despre remedierea lor.

Principalele defecte de executie la placaje

1. Lipsa de planeitate la placajul din placi de mozaic sau din placi ceramice neglazurate rezulta din colturi sau muchii de placi iesite in afara. Pentru a remedia aceste defecte se slefuieste local pana se aduce la planul general.

2. Neuniformitatea aspectului care poate avea mai multe cauze:

  • neuniformitatea nuantei, care rezulta dintr-o sortare si folosire neglijenta a placilor si care nu se poate remedia decat prin refacere;
  • neuniformitatea rosturilor ca latime, care provine din folosirea nejudicioasa a placilor cu dimensiuni deosebite si care se poate remedia partial fuguind din nou peretele respectiv, aducand la latimea cea mare toate rosturile placajului.

Lipsa de verticalitate sau de orizontalitate a rosturilor nu este remediabila, lucrarea trebuind refacuta.

defecte de executie la placaje

3. Stirbiturile evidente la colturi sau in lungul muchiilor, cand nu sunt mari, se pot repara chituindu-le cu mortar preparat la culoare, in care se introduce ca meterial de umplutura praf din elementul respectiv de placaj, ciment alb, putin var si apa, pana la consistenta de lucru. Lucrarea este costisitoare si in unele cazuri (de exemplu la faianta) nu este perfecta, deoarece nu se poate imita glazura. Suprafata reparata se freaca bine si apasat cu mistrioara, pana devine compacte si lucioasa.

4. In cazul unor racordari imperfecte cu tencuielile, portiunile defecte de tencuiala trebuie razuite, udate si apoi se aplica un mortar de compozitie asemanatoare cu al tencuielei, executat insa cu nisip cernut si cu adaos de ipsos, pentru a-i grabi priza.

Spatiile goale la traversarile conductelor trebuie umplute pana la fata placajului si netezite, folosind acelasi mortar ca pentru reparatia stirbiturilor. Este bine ca traversarile sa fie acoperite cu saibe decorative metalice sau din material plastic.

5. Placile nelipite pe toata suprafata constituie unul din defectele curente si care nu se poate remedia decat prin refacere. Acest defect se descopera prin ciocanire din aproape in aproape, sunetul de gol indicand locul defectului. El mai poate aparea dupa un timp de exploatare, prin inchiderea nuantei placii in acel loc. Cauza este neglijenta si aplicarea incorecta a mortarului pe spatele placii, la montarea ei.

defecte de executie la placaje

Ca si defecte de executie la placaje, mai pot aparea placi cu adeziune slaba, care la ciocanire dau un sunet deosebit, dogit. Acest defect provine din mai multe cauze, si anume:

  • placa respectiva nu a fost bine udata
  • peretele nu a fost amorsat
  • mortarul a fost prea vartos

In aceasta situatie se scot placile, mortarul (adezivul) ramas pe perete se indeparteaza cu grija, se uda spatiul ramas gol, apoi se pun la loc placile aducandu-le in planul general al placajului.

Pe langa defectele enumerate, defecte de executie la placaje din piatra naturala mai pot aparea fisuri, gauri, crapaturi si incluziuni de alte materiale, cu rezistente mecanice mai mici decat piatra respectiva. La marmurile colorate, aceste defecte sunt tolerabile, dar trebuie remediate. Nu se admit fisuri sau crapaturi perpendiculare pe directia venaturilor piesei. Defectele admisibile se chituiesc la culoare, facandu-le astfel cat mai putin vizibile. Partea reparata, dupa uscare, se prelucreaza ca si restul campului.

La executie pot aparea defecte din cauza asezarii alaturate a unor placi de colorit sau venaturi nepotrivite, care strica aspectul placajului, de aceea la executie trebuie data toata atentia, aranjand in prealabil placile pe uscat, pentru a aprecia efectul.
 V-a fost util acest articol ? Daca da, va rog sa fiti si dumneavoastra generosi sa dati like si nu uitati sa va abonati la viitoarele articole adaugand email-ul dumneavoastra. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments