Distantierii (suportii): clasificarea si rolul lor in armatura

Distantieri pentru armatura

Punerea in opera a armaturilor necesita pozitionarea lor corecta in cofraje, respectarea tolerantelor, imbinarea si innadirea acestora pentru betonul armat, toate acestea fiind asigurate pri distantieri sau suporti.

distantier pentru armatura

fig.01; distantier metalic

Clasificarea distantierilor

Prin distantieri pentru armatura (suporti) se inteleg toate mijloacele folosite, executate din beton, otel, masa plastica sau alte materiale care asigura pozitia armaturii la cotele prevazute in proiect. Suportii se impart dupa cateva criteri: materialul care il alcatuiesc, forma lor, modul de fixare, functia pe care o indeplinesc, tipul de element in care sunt folositi, etc.

Din punctul de vedere al materialului se disting:

 • suporti metalici (purici)

  distantier pentru armatura

  fig.02; distantier din vergea metalica

 • suporti din masa plastica
 • suporti din mortar de ciment
 • suporti din azbest-ciment

Suportii metalici:

 • distantieri (purici) care pot fi realizati din bucati mici de vergea de otel-beton (deseuri) taiate pentru placi la lungimi de 5-8cm, iar pentru grinzi aproximativ de latimea grinzii
 • distantieri (calareti) care folosesc la fixarea plaselor superioare; pot fi calareti simpli realizati pe santier sau calareti prefabricati
 • suporti continui care la fel ca si calaretii prefabricati folosesc la montarea plaselor superioare fiind produsi de unitati specializate.
distantier pentru armatura

fig.03; calareti metalici continui

 

distantier pentru armatura

fig.04; calareti metalici continui

Suporti din mortar de ciment

Suportii pot avea doua fire din otel moale recopt sau galvanizat pentru ancorajul de armatura (fig.05). Pentru a se reduce suprafata de contact cu cofrajul se poate alege o forma semisferica sau cilindrica. Dezavantajul acestor distantieri este ca raman aparenti si adesea pot absorbi uleiurile de decofrare.

distantier pentru armatura

fig.05, distantieri din mortar de ciment

 Distantieri din masa plastica :

 1. distantieri tip calareti pe care barele sunt prinse
 2. distantieri tip scaun pe care barele stau simplu rezemat si pot fi folositi si pentru bare incrucisate. In general, acesti tipi de calareti pot prelua sarcini mai mari
 3. distantieri tip rondela care sunt fixati de armatura prin presiunea axiala exercitata de rondela de plastic. Acesti suporti sunt in general mai putini robusti decat suportii tip calareti si se pot desface prin presare laterala. Sunt recomandati pentru armaturile verticale. Au avantajul ca prezinta o portiune redusa de contact cu cofrajul.
distantier pentru armatura

fig.06, suporti diferiti din masa plastica

Despre cum se armeaza o placa, grinda sau un stalp vom vorbi intr-un articol viitor.

Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *