Rolul marcii de ciment si a cantitatii folosite (doza)

Tipurile de ciment

doza de cimentIn structura betoanelor, cimentul in amestec cu apa, participa ca o pasta de o anume consistenta care include in masa propie particule solide, insolubile si cu forme si marimi diferite. Legaturile intre aceasta pasta de ciment si particulele solide (agregate) desi exista, nu sunt caracterizate de valori ale rezistentei foarte mari. Ele sunt importante mai ales din punct de vedere al permeabilitatii la patrunderea apei in structura. Legaturile intre moleculele compusilor rezultati in urma proceselor de hidratare – hidroliza ale cimentului, care au loc in masa pastei de ciment – apa sunt cele care confera principalele caracteristici de rezistenta ale betoanelor. Densitatea si forta de coeziune ale acestor legaturi sunt in stransa corelatie cu calitatea cimentului si cu dozajul sau in alcatuirea betoanelor.

Diferentele existente intre tipurile de ciment provin, in principal, din finetea de macinare a clincherului dar si din natura rocilor introduse in proces. Pentru intelegerea generala, cantitatea de ciment (procentuala) folosita la obtinerea betoanelor normale este esentiala pentru obtinerea rezistentelorridicate ale acestora. Pe langa cantitatea de ciment folosita, si caracteristicile esentiale ale acestuia sunt determinate in caracterizarea generala a unui anumit beton.

Finetea la care a fost macinat clincherul in vederea obtinerii unei anumuite marci de ciment influenteaza direct durata de priza si de intarire dar chiar si gradul de hidratare in sensul cresterii calitatii.  Cu toate acestea, finetea de macinare nu poate fi condusa la extreme cu obtinerea de rezultate pozitive pe masura. Este adevarat ca o finete avansata de macinare conduce la sporirea rezistentei mecanice a betonului dar aceasta este urmata de posibilitatea aparitiei unui numar prea mare de microfisuri in timpul contractiei sau sub actiunea sarcinilor. Cresterea dozei de ciment in raport cu doza de agregat, care va ramaneconstanta, determina o coeziune mai mare, tendinta de separare a apei scade, omogenitatea devine mai mare si pe o durata mai lunga si in general se obtine o lucrabilitate superioara.

Doza de ciment

Doza de ciment influenteaza pozitiv compactitatea betonului, dar numai pana la atingerea dozajului optim. Peste aceasta valoare, volumul matricei (cu pori de diferite marimi si cu fisuri) influenteaza direct densitatea betonului in sensul scaderii acesteia pe masura ce creste doza de ciment. Rezistenta mecanica se majoreaza pe masura ce doza de ciment creste ajungandu-se totusi la un maxim ce ramane aproape constant indiferent de marirea in continuare a dozei de ciment.

O doza de ciment ridicata accentueaza deformatiile betonului stiut fiind faptul ca matricea se deformeaza mai mult sub actiunea factorilorexterni (temperatura, umiditate, eforturi, etc.). Desigur, un volum matriceal ridicat imprima cresterea influentei acestor factori.

 

 Pentru alte informatii va stau cu placere la dispozitie si ma puteti contacta completand formularul de contact dar nu uita sa lasi un comentariu deoarece parerea ta conteaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *