Estimarea costurilor in functie de spatii in constructii

Estimarea costurilor

Decisiv pentru estimarea costurilor constructiei este volumul brut al spatiilor (spatiul renovat), care este stabilit de DIN 277. Se indica in metru cub ( m3 ) si se calculeaza pe baza masuratorilor exterioare realizate la nivelul obiectivului de constructii al cladirii/elementului de cladire respectiv. In cazul renovarii constructiilor vechi, din punctul de vedere al proiectului tehnic, planificarii costurilor, planului de finantare, este important sa se faca diferenta dintre reparatie, modernizare si reabilitare, anexare, extindere.

estimarea costurilor

Fig. 01: Distribuirea costurilor conform calculului pretului de cost impus de DIN 276:
1 Teren – grupa de costuri 100
2 Deschidere – grupa de costuri 200
3 Constructie/Constructii de cladiri – grupa de costuri 300 si Construire/Instalatii tehnice – grupa de costuri 400
5 Amenajari exterioare – grupa de costuri 500
6 Dotari si amenajari – grupa de costuri 600
– Costuri suplimentare de constructie – grupa de costuri 700

Sub termenul de „reparatie” se intelege indepartarea deficientelor constructiei aparute in urma uzurii si a deteriorarilor. Obiectivele de reparatii au rolul de a impiedica degradarea cladirii. Estimarea costurilor reparatiilor se stabilesc in functie de starea suprafetelor construite, respectiv in functie de tipul si volumul deficientelor. Ca valoare medie, se calculeaza intre 60-100 €/m3 pentru spatiu de renovat. Se taxeaza diferit obiectivele de reparatii corespunzatoare, precum asanarea zidariei din pivnita sau reabilitarea in totalitate a structurii de rezistenta a acoperisului.

Exista de asemenea si termenul de „modernizare” prin care se inteleg obiectivele de constructii care cresc nivelul de utilizare al locuintelor si prelungesc totodata durata conditiilor de locuit. Aceste obiective se refera in general la aspectul cladirilor, expunerea la lumina, sistemul de ventilatie, izolatiile termica si fonica, alimentarea cu apa si energie, sistemul de canalizare, instalatiile sanitare, sistemul de incalzire si functiile de scurgere. Si in aceste cazuri, estimarea costurilor se afla intre 140-170 €/m3.

„Racordarea, reabilitarea si extinderea” sunt acele obiective de constructii care apar in urma construirii unui nou spatiu de locuit cum ar fi: supraetajarea, extinderea constructiei sau amenajarea spatiului de sub acoperis. Estimarea costurilor pentru aceste extinderi si renovari incepe de la 200 €/m3, iar pentru spatii-anexa noi de la 270 €/m3.

Sumele de mai sus mentionate pot fi cu 20% mai mici in regiunile slab dezvoltate si mai ridicate in regiunile puternic dezvoltate din punct de vedere economic. Dar, nu vreau sa fac o discriminare astfel si trebuie sa specific ca o influenta asupra pretului o are standardul amenajarii.

Asadar, prin standard scazut se intelege o amenajare modesta, cu o calitate redusa in ceea ce privesc materialele, izolatiile termica si fonica, durabilitatea si aspectul „reprezentativ”.

Standardul ridicat se refera bineinteles la confort mai ridicat si amenajare de lux. (In acesti parametri ma stabilesc eu cu modestie 🙂 )

Grupele de costuri din Fig. 01 le gasiti in urmatorul articol.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments