Fosele septice sunt de fapt niste rezervoare subterane, hidroizolante, ce colecteaza deseurile si apa menajera. Materialul din care sunt facute fosele septice poate fi polipropilena, PVC sau fibra de sticla, de aceea sunt si mai fiabile decat fosele clasice. Personal, eu optez pentru fibra de sticla deoarece are rezistenta mecanica si rezistenta elastica marita in comparatie cu celelalte doua materiale.
Cum functioneaza fosele septice
Unul dintre avantajele pe care il au fosele septice este acela ca nu trebuie sa fie vitanjate foarte des deci se fac economii banesti pe timp lung, iar un alt avantaj este acela ca nu scoate mirosuri neplacute. Chiar si asa, apa uzata si deseurile netratate vor infunda solul oricat de poros ar fi el, pe cand fosele septice au datoria sa protejeze capacitatea de absorbtie al solului. Pentru aceasta, fosele septice ecologice vor indeplini doua mari functii:
- In prima faza despart deseurile solide de cele lichide. Cand apa menajera patrunde in rezervor, rata de scurgere se micsoreaza iar deseurile solide se decanteaza pe fundul rezervorului. Grasimea si celelate substante solide usoare se ridica la suprafata si formeaza
o crusta. Depunerile si crusta superioara sunt retinute de catre al doilea compartiment numit si Imhhof, in timp ce fluidul limpezit este evacuat in al treilea compartiment unde are loc o descompunere aeroba (in prezenta aerului) urmand a fi deversat in campul de drenaj (urmand procesul de descompunere aeroba) pentru reabsorbtia in sol.
- In faza a doua fosele septice au rolul de a stoca depunerile si crustele de grasimi. Materiile solide se depun in decantor (primul rezervor) iar crusta care pluteste pe deasupra este impiedicata de al doilea compartiment sa treaca in cel de al treilea. Cu timpul, crusta se descompune iar volumul i se micsoreaza. In zonele mai calde crusta se descompune mai repede fata de zonele mai reci, de aceea si golirea, implicit curatarea se face mai rar. Este indicat totusi sa se arunce grasimea rezultata din bucatarii separat la container si nu direct in canalizare pentru a nu dauna functiilor septei fosice.
Marimea foselor septice difera in functie de necesitatile familiale. In general, o famile formata din cinci membri consuma cam 1000 litri apa pe zi.
Nu uitati sa lasati si un comentariu deoarece parerea voastra conteaza.