Furnicile taietoare-de-frunze construiesc cuiburi gigantice

Furnicile taietoare-de-frunze construiesc cuiburi gigantice, adevarate orase subterane ce adapostesc pana la sapte milioane de insecte vii si unde sunt amenajate adevarate „gradini de fungi”. Furnicile lucratoare transporta frunze taiate , dar si alte fragmente vegetale in colonie, in camerele subterane destinate fungilor. Furnicile mai mici maruntesc frunzele, altele si mai mici le mesteca, obtinand un fel de ghemotoace care formeaza mediul ideal pentru o ciuperca asemanatoare cu mucegaiul de paine. Ciuperca digera celuloza si proteinele din materia vegetale, producand nutrimentele necesare furnicilor. Oamenii de stiinta argentinieni au descoperit de curand modul in care furnicile Atta isi realizeaza cuiburile si le mentin la temperatura potrivita pentru ca ciupercile pretioase sa creasca. Se stia deja faptul ca turnuletele de pamant care acopera cuibul de furnici permit ventilarea labirintelor subterane. Dar noul studiu arata ca aceste himenoptere construiesc foarte atent turnurile mici, cu ziduri poroase, care corespund perfect unei astfel de cerinte.

Cercetatorii au adus o colonie de furnici taietoare-de-frunze in laborator si le-au oferit materiale necesare realizarii cuiburilor: argila, nisip grosier si nisip fin, observand felul cum insectele au schimbat tehnica de constructie in functie de cantitatea din fiecare material care au fost la dispozitia lor.

La final, cercetatorii au constatat ca indiferent de materialele pe care le utilizeaza, furnicile taietoare-de-frunze ridica turnuri cu pereti extrem de porosi care permit circulatia aerului; acestia nu rezulta, pur si simplu, dintr-o depunere de pamant excavat, cum este cazul la multe alte specii de furnici.

sursa: terramagazin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *