Cum sa faci un gard clasic din traverse si stalpi de lemn

Construire gard clasic din lemn

Vom construi in acest articol un gard clasic din lemn. Pentru aceasta vom avea nevoie de urmatoarele unelte:

 • baros
 • ciocan
 • ferastrau circular sau o drujba
 • ruleta
 • poloboc (nivela de zidarie)
 • masina de gaurit

… si urmatoarele materiale:

 • sfoara zidarului
 • tarusi de lemn de 2,5 x 5 cm
 • cuie
 • stalpi patrati de lemn de 10 x 10 cm
 • rigle (traverse) de 5 x 10 cm
 • scandurele de 2,5 x 10 cm
 • holzsuruburi

gard clasic din lemnPentru inceput, ca sa putem construi acest gard clasic din lemn trebuie sa trasam locul pentru pozitionarea stalpilor. De aceea vom infinge cate un tarus la 1m-2m distanta fata de fiecare capat al liniei imaginare al gardului. Stabilim mijlocul inaltimii stalpilor si batem partial cate un cui in fiecare dintre aceste puncte centrale. De cuiele iesite partial in afara suprafetei tarusilor legam strans o sfoara pe care o tensionam. Aceasta sfoara ne va ghida in pozitionarea stalpilor de sustinere a gardului. Pe sol vom insemna cu un spray-vopsea sau cu rumegus dupa care vom indeparta sfoara doar provizoriu pentru ca o vom tensiona din nou atunci cand fixam stalpii. Astfel, observam daca se obtine o aliniere perfecta a stalpilor.

Pentru obtinerea colturilor la un unghi de 900 vom aplica metoda triangularii 3-4-5, metoda pe care am discutat-o si in alte articole pe acest site.

Distanta dintre stalpi trebuie sa fie egala pe toata lungimea, respectiv latimea gardului. Pentru a evita obtinerea unor spatii prea mici sau prea mari intre stalpii alaturati vom imparti traseul principal intr-un numar de spatii egale cu lungimea cea mai economica, divizand la final spatiile terminale ramase pana la ultimii stalpi in segmente mai mici egale ca lungime.

gard clasic din lemn

Crestem longivitatea stalpilor cu sectiune patrata prin pensularea sectiunilor (profilelor), in special a celei care va fi introdusa in sol, a unei solutii cu rol protector (poate fi si ulei ars)

gard clasic din lemn

Inscriptionam pe suprafata stalpilor o nilie de nivel, care prefigureaza pozitia treversei inferioare, introducand partial cate un cui in fiecare dintre stalpi exact pe linia trasata anterior.

gard clasic din lemn

Traversa inferioara este pozitionata pe aceste cuie iesite in exteriorul suprafetei stalpilor si-i verificam orizontalitatea cu un boloboc. Daca nivelul este bun, marcam cu un creion pe fiecare stalp ata marginea superioara cat si cea inferioara a traversei de lemn.

gard clasic din lemn

Cu o drujba sau un ferastrau facem taieturi cu adancimea egala cu cea a traversei. Apoi, cu o dalta de tamplarie si un ciocan indepartam lemnul transat si obtinem astfel locase cu laturile plane.

gard clasic din lemn

Inainte de a infileta suruburile se vor face gauri cu o bormasina, astfel se reduce tensiunea interna dezvoltata in momentul infiletarii ferme a suruburilor

gard clasic din lemn

La nivelul stalpilor ce marcheaza colturile gardului, profilul unuia dintre traverse il vom masca prin suprapunerea extremitatii traversei adiacente sau putem opta pentru imbinarea capetelor celor doua traverse bizonate in prealabil in unghi de 450

Urmeaza montarea scandurelelor. Pentru aceasta vom intende tensionat sfoara zidarului pe care o conectam la stalpi, la extremitatile superioare, verificand apoi orientarea cu ajutorul unei nivele. Cand vom fixa scandurile pe traverse vom folosi un distantier pentru ca distanta dintre ele sa fie egala. Daca lungimea traversei nu permite alinierea constanta, spatiile dintre scanduri vor fi ajustate usor, in plus sau in minus, astfel incat la final sa nu ramana un spatiu mai mic sau mai mare decat latimea unei scanduri plus distanta necesara intre aceasta si scandura precedenta. Acesta a fost un gard clasic din lemn!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments